Cannes: Nicole Kidman és Christoph Waltz is zsűrizik

2013. április 24. 14:30
Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál filmsztár, Christoph Waltz, szintén Oscar-díjas osztrák színész és Cristian Mungiu román filmrendező is tagja lesz a 66. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramját elbíráló kilenctagú zsűrinek

A május 15. és 26. között zajló 66. Cannes-i Filmfesztiválon Steven Spielberg zsűrielnök körül összesen négy nő és négy férfi kapott helyet, akiknek többsége az elnökhöz hasonlóan igazi világsztár. Nicole Kidman főszereplésével készült alkotások már többször szerepeltek a cannes-i fesztivál programjában: 2001-ben a Moulin Rouge-ban, 2003-ban Lars von Trier Amerika-trilógiájának Dogville – A menedék című részében, tavaly pedig Az újságos fiú (The Paperboy) című thrillerben nyújtott alakításáért ünnepelte az ausztrál filmszínésznőt a Croisette. Ezúttal a zsűriben fog helyet foglalni. Daniel Auteuil francia színész-rendező 1996-ban az És a nyolcadik napon című filmben nyújtott játékáért elnyerte a legjobb férfi alakítás díját Cannes-ban, a francia Oscar-díjat, a Césart kétszer is megkapta, Michael Haneke Rejtély című filmjéért pedig az Európai Filmdíjjal jutalmazták.

Christoph Waltz osztrák színész Quentin Tarantinónak köszönheti világhírét: a Cannes-ban bemutatott Becstelen Brigantyk és a Django elszabadul című filmekben nyújtott alakításáért is Oscar-díjjal jutalmazta az amerikai filmakadémia. A kétszeres Oscar-díjas Ang Lee tajvani rendező világhírét 2000-ben a Tigris és sárkány című filmjének cannes-i bemutatója alapozta meg. Cristian Mungiu román rendező neve is egyértelműen Cannes-hoz kötődik: 2007-ben a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című első filmjével elnyerte a fődíjat, az Arany Pálmát. A Dombokon túl pedig tavaly a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás díját is megkapta. Vidya Balan indiai filmszínésznő Bollywood egyik legnagyobb sztárja. Személyében Cannes a százéves indiai filmművészet előtt tiszteleg, amely a fesztivál idei díszvendége. Lynne Ramsay brit rendező 1999-ben Cannes-ban mutatta be első játékfilmjét, a Patkányfogót, 2002-ben az Ellopott siker című alkotással tért vissza, idén pedig Swimmer című rövidfilmjét a Rendezők kéthete programjában mutatják be.

Kavasze Naomi japán rendezőnő 1997-ben elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamerát Moe no suzaku című alkotásával, tíz évvel később pedig Siratóerdő című filmjéért megkapta a zsűri Nagydíját. A Magyar Filmunió szerdán közölte, hogy Taschler Andrea, Hajdu Szabolcs és Pater Sparrow készülő filmjeinek producere vesz részt a filmfesztivál keretei között megrendezendő Producers on the Move elnevezésű háromnapos szakmai programban, további 28 tehetséges pályakezdő európai producer társaságában. A rendezvényre 2001 óta kapnak meghívást fiatal magyar producerek. Eddig többek között Bereczki Csaba, Angelusz Iván, Petrányi Viktória, Pusztai Ferenc, Sipos Gábor, Csáky Attila és Stalter Judit volt a nemzetközi szakmai fórum magyar résztvevője. Taschler Andrea cannes-i részvételét a Magyar Nemzeti Filmalap támogatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés