Városnapot tartanak május 11-én Miskolcon

2013. május 8. 15:25
Számos program várja a városlakókat és a Miskolcra látogatókat szombaton, a város napján – hangzott el az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Kriza Ákos polgármester felidézte, hogy a város napját arra emlékezve tartják immár több mint húsz éve, hogy Ferenc József osztrák császár és magyar király 1909. május 11-én adományozott címeres kiváltságlevelet és ezzel önálló törvényhatósági jogokat Miskolcnak. Erről a napról 1992 óta a város napjaként emlékeznek meg. A város napján a miskolci önkormányzat – a hagyományokhoz híven – a Miskolci Nemzeti Színházban ünnepi közgyűlést tart, ahol átadják a város kitüntetéseit, a díszpolgári címet, a Pro Urbe és nívódíjakat. Kegyeleti megemlékezést is tartanak a város temetőiben Miskolc egykori polgármestereire emlékezve, az ünnepi közgyűlést követően pedig kicsiket és nagyokat, fiatalokat és időseket számos program várja elsősorban a belváros különböző pontjain.

Műsort adnak a nemzetiségi önkormányzatok, Miskolc és a finnországi Tampere a testvérvárosi kapcsolat 50. évfordulója alkalmából pedig egész napos rendezvény lesz a Miskolci Galéria Rákóczi-házában. Kiállítással emlékeznek meg a Miskolcon eltemetett Szemere Bertalanról, akit 1848-ban a város országgyűlési képviselőjévé választották, s aki 1949 májusától Magyarország miniszterelnöke volt. Ezen a napon a múzeumokba a belépés ingyenes, miként az autósoknak a parkolás is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés