Református Zenei Fesztivált rendeznek május végén

2013. május 9. 14:44
A református zenei kincset mutatja be a hangversenyek mellett konferenciák és kerekasztal-beszélgetések segítségével a tizedik Református Zenei Fesztivál, amelyet május 24. és 26. között rendeznek meg Budapesten.

A Ferencváros szívében tartandó fesztiválnak ma is alapgondolata, hogy megőrizze a református zenei kincset a jelen és az utókor számára. A programok között kórusművek, egyházi énekek, népzene, világzene, szimfonikus rock, sőt tánc is megtalálható és az előadók a Kárpát-medence egész területéről, de még Svédországból, Ausztriából és Prágából is érkeznek – közölte az MTI-vel Böszörményi Gergely, a szervező Periferic Records vezetője. A péntek délutáni zenés megnyitó áhítat után kezdődik a koncertek sorozata. A Ráday Felsőoktatási Diákotthon termében kora este két fiatal csellista, Devich Gergely és Dolfin Balázs lép pódiumra, mindketten Mező László tanítványai a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában. Zongorán Kovalszki Mária játszik.

A Bakáts téren előbb Lovász Irén és barátai koncertje hallható, eddigi lemezei anyagából ad válogatást az énekesnő, majd Pál István Szalonna és bandája muzsikál. A Berka együttes már éjfél előtt megnyitja a Lónyai utcai Református Gimnázium udvarán a csángó táncházat. Folytatják a református kórusok találkozóját idén új helyen, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola koncerttermében szombaton délelőtt. A legnagyobb figyelemre az 500 tagú fesztiválkórus hangversenye számíthat. A koncertnek délután hatkor a Nemzeti Múzeum lépcsője ad helyet. Este a Ráday Felsőoktatási Diákotthonban A Teremtés dicsérete címmel Szvorák Katalin műsora hangzik el Andrejszki Judit (ének, csembaló, orgona) és Pejtsik Péter (cselló hegedű, brácsa) közreműködésével. Hét egyház Teremtést dicsérő énekei csendülnek fel, a görög katolikus, római katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek egymás mellett, egymást kiegészítve szólalnak meg.

Vasárnap délután Óbudára is kitér a fesztivál, a református templomban Szabó Kata a Zeneakadémia egyházzene szakának hallgatója orgonál. Koraeste a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar és a Budafoki Református Kórus ad koncertet, repertoárjukon főképp klasszikus vonós és szimfonikus zenekari művek szerepelnek a reneszánsz zenétől a 20. századig. Este a Bakáts téren az idén 27. évében lévő After Crying zenekar és alkotóműhely lép fel. Július 6-án kerül sor a már hagyományos Református Énekek hangversenyre a Művészetek Palotájában, a koncerten a 350 tagú Kárpát-medencei református kórus énekel, tagjai között határon túli énekesek is lesznek a Felvidékről, a Vajdaságból és Erdélyből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés