Jön Alföldi utolsó rendezése a Nemzeti Színházban

2013. május 10. 9:12
Pénteken este mutatják be Alföldi Róbert utolsó nemzeti színházbeli rendezését, a Mephisto című előadást. A rendező az MTI-nek elmondta: a hatalom és a művész viszonyát vizsgáló darabot aktualitása miatt tűzik műsorra, de a darabválasztásnak nincs köze a Nemzetiben zajló változásokhoz.

Egy olyan társadalmi kort kezdünk el élni, amikor fontosabb lesz mindenkinek az, hogy milyen párthoz kötődik, mint az, hogy mi a teljesítménye” – fogalmazott Alföldi Róbert. Felidézte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elnöke egy interjúban arról beszélt, fontosabbnak tartja a művészileg gyengébb, de a nemzet megmaradása szempontjából hasznos alkotásokat, mint a „haszontalan” nagy műveket. Egy olyan korban, amikor a legfontosabb kulturális szervezet elnöke így vélekedik, akkor van arról mit beszélni, hogy a művészet hogyan próbál megfelelni a hatalomnak, vélt vagy valós politikai elvárásoknak – hangsúlyozta Alföldi Róbert.

Kiemelte: a bemutatónak semmi köze nincs ahhoz, hogy egyébként vele vagy a színházzal mi történt, hiszen másfél éve, tavaly januárban hirdették meg a programot, nem a mostani változások nyomán tűzték műsorra a Klaus Mann regényéből készült darabot. „Egy művész életében nem merülhet fel az, hogy ő meddig megy el a hatalommal. Az a társadalmi közeg, ahol ez kérdés, ott már baj van” – vélte a rendező, hozzátéve: a hatalom és a politika legyen megtisztelve attól, hogy vannak minőségi művészei, és mindent tegyen meg azért, hogy ezek a művészek minél szabadabban, minél bátrabban ki tudjanak teljesedni. Mint mondta, minden hatalomnak probléma a kultúra, a művészet, mert nagyon sok pénzbe kerül, nagy hangú, állandóan véleménye van, szembesít és biztos nem hoz nemzetgazdaságilag kimutatható hasznot. Hozzátette: a hatalomnak a kulturáltságát mutatja, hogy hogyan viszonyul a művészethez.

Korábban Vidnyánszky Attila, a teátrum július 1-vel kinevezett vezetője azt kérte, hogy a Mephisto már ne szülessen meg, mert több szereplő jelezte: nem marad a Nemzetiben, ezért nem lehet majd kijátszani az előadást. Alföldi Róbert már akkor leszögezte: a meghirdetett bemutatóikat megtartják. Tíz alkalommal játszhatják el a darabot, mintegy hatezren nézhetik meg, a jegyeket gyorsan elvitték. „Az, hogy nem lehet többet játszani, az is sok mindent jelez” – mondta a rendező, hozzátéve, hogy az előadás létrehozásának költsége a tíz előadással megtérül, nyereséget is hoz. Mint megjegyezte, volt ugyan, aki provokációnak nevezte a színrevitelt, de ez egy meghirdetett előadás bemutatója. „Nem kell tőle ennyire félni” – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt másfél hónap történései nem nyomták rá a bélyegüket a munkára. Mint fogalmazott, egy olyan társulat esetében, amelyikért az emberek éjszaka, hóban-fagyban hálózsákoznak a jegyiroda előtt, nem tud olyan dolog történni, ami ezt fölülírja. „Ennél nagyobb igazolás arra, hogy itt mi történt és milyen előadások vannak, nem lehet” – mondta. Arra a kérdésre, hogy együtt maradhat-e a társulat magja és folytathatják-e a munkát, úgy válaszolt: bár a kormányzat részéről voltak ígéretek erre, ezek „valahogy elfogytak és elfelejtődtek”, így nem tudnak tovább együtt dolgozni.

Alföldi Róbertnek – eddig nyilvánosságot kapott munkái mellett – a Radnóti Színházba, Újvidékre, Németországba, Ausztriába is van meghívása. Az eddigieknél is több munkája van az elkövetkezendő két-három évre – tette hozzá. 

A Nemzeti Színházban az idei évad június 22-én fejeződik be, június 30-án pedig egy különleges búcsúeseményt rendeznek. Az átadás-átvételnek nincs még pontos dátuma.  A péntek esti Mephisto-bemutató a 2002-ben megnyitott új Nemzeti Színház történetének 5000. előadása. A darab főszerepét Stohl András játssza.

Thomas Mann fia, Klaus, az emigrációban kapott felkérést egy holland könyvkiadótól, hogy a fasizálódó Németország helyzetét fogalmazza meg új regényében. Sógoráról, Gustaf Gründgens színházi intendánsról mintázta Hendrik Höfgen színész alakját, aki hazájában maradva, a Harmadik Birodalom szolgálatába állította tehetségét. A könyv 1936-os megjelenése idején is nagy botrányt kavart, mert sokan magukra ismertek a megírt alakokban, perek sokasága zúdult a szerzőre. A könyvből készült film világsikere és Oscar-díja vetett véget a támadásoknak. Vörös Róbert és Alföldi Róbert a regény alapján készített új színpadi adaptációt.

A regényt a napokban adta ki újra az Európa Könyvkiadó, a könyvbemutatót a Nemzeti Színház nézőtéri büféjében tartják szombaton az előadás előtt.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az meg külön pofátlanság, hogy bemutatót tart néhány nappal az új igazgató érkezése előtt, az új igazgató kérése ellenére.
Vajon, ha a saját pénzét kockáztatná, akkor is ilyen "bátor" lenne?

Jön Alföldi utolsó rendezése a Nemzeti Színházban

Ha megigéri, hogy tényleg ez lesz az utolsó, lehet, hogy megnézem.
De akkor igérje becsszóra ám!

Nincs is fárasztóbb jelenség a Nap alatt a hisztis buzinál!

Esetleg lélegeztető gépre?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában