Fiatal zenészeket támogat az Omega Alapítvány

2013. május 15. 14:19
Fiatal zenészek felkarolása, rászoruló művészek anyagi támogatása, az Omega nemzetközi tapasztalatainak átadása, valamint a magyar rockzene történetét felölelő Omega Múzeum létrehozása a célja az Omega Közéleti Alapítványnak, amelynek megalakulását szerdán jelentették be Budapesten.

Az alapítvány leendő kuratóriumának elnöke, Belénessy Csaba újságíró elmondta: céljuk mindazzal a tapasztalattal segíteni, amely az együttes mögött áll, de a szervezet működéséhez magánszemélyek, cégek és állami források segítségére is számítanak. Az elnök kiemelte: a támogatók megtalálását bizonyára segíti majd, hogy a zenekar tagjait az idén Kossuth-díjjal tüntették ki. Belénessy Csaba szólt arról is, hogy az alapítvány működésének részletes kialakítása még folyamatban van. „A kuratóriumnak kell eldönteni, hogy pontosan milyen célokat támogat” – mondta az MTI-nek.

Trunkos András producer, kuratóriumi tag elmondta, az alapítvány céljai között van a tehetséggondozás, a rászoruló zenészek segítése, a nemzetközi tapasztalatok átadása, a társművészetekkel való kapcsolat erősítése, valamint egy Omega Múzeum létrehozása. Ebben nemcsak a legendás zenekar szellemi és tárgyi relikviáit őriznék meg, hanem a magyar rockzene nagyjainak is emléket állítanának. Benkő László billentyűs a zenekar történetét felidézve kiemelte: azért döntöttek az alapítvány létrehozása mellett, mert úgy érzik, kötelességük a következő zenészgenerációknak segíteni. Megjegyezte, a döntésükhöz hozzájárult a Kossuth-díj, majd a díjátadót követően a „feléjük áradó szeretet”.

Molnár György, az Omega gitárosa a május 30-i, moszkvai koncertről számolt be: elmondta, hogy a fellépésen a klasszikus Omega-repertoárt fogják előadni, a koncert gerincét a többi között a Gammapolis, az Időrabló számai képezik majd. „Megtört a jég, az elmúlt 30-50 év alatt erre nem volt lehetőség. Egy időben azért, mert nem mi voltunk preferálva a lemezgyár részéről, később pedig mi nem éreztük, hogy mennünk kellene” – mondta el az MTI-nek a moszkvai koncertről, hozzátéve: terveik szerint a későbbiekben Szentpéterváron, Kijevben és Kazahsztánban is fellépnek. „Az oroszoknál ez a két lemezünk volt a legnépszerűbb, legismertebb” – indokolta a repertoárt.

Az orosz fővárosban három napot töltenek, május 29-én sajtótájékoztatót tartanak, 30-án lesz a hangpróba és a koncert, a harmadik nap pedig az orosz ortodox templom, a Vaszilij Blazsennij-székesegyház Omega-rajongó papjai ebédmeghívásának tesznek eleget. Kiemelte, hogy a koncert három évnyi szervezés után jön létre, a fellépés az orosz Időgép zenekar ügynöksége és a Balassi Intézet segítségével jön létre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés