Nyílt levél Tarlós Istvánnak

2013. május 17. 10:12

Horváth Csaba
MSZP.hu
Kibúvók keresése helyett másfél év után kezdeményezze Dörner György leváltását az Újszínház éléről!

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Ön másfél évvel ezelőtt hozott egy felháborító döntést, amit Budapest szinte egy emberként ellenzett. Ön másfél évvel ezelőtt úgy döntött, hogy minden tiltakozás, minden morális és szakmai ellenérv dacára a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Dörner Györgyöt nevezi ki az Újszínház élére. 

Tüntetések és tiltakozások sokasága jelezte már akkor is, hogy ebből még komoly baj lesz. Aggódó felszólalók tették egyértelművé határainkon belül és kívül, hogy az a városvezető, aki teret ad a szélsőjobboldali színházcsinálásnak, könnyen kiírhatja magát az európai kultúra és együttműködés világából. 

Ma már világosan látszanak a következmények. Szélsőjobbos vezetéssel az Újszínház egy év alatt több mint húszezer nézőt veszített, jegyárbevétele közel felére esett vissza. Ma az egy jegyre jutó, közpénzből adott támogatás ebben a színházban a legmagasabb, meghaladja a tízezer forintot. Az intézmény szinte teljesen adóforintokra szorul, miközben az adófizetők egyre kevésbé kíváncsiak előadásaira. 

Az Ön döntésének következtében az Újszínház látogatott, kedvelt intézményből szélsőjobboldali ideológiával kacérkodó, népszerűtlen teátrummá vált. Az idő igazolta: nincs tömeges igény a Dörner-féle színházcsinálásra.

Egyébként a másik Ön által botrányos körülmények között, a szakma ellenében kinevezett igazgató esetén is hasonlóan radikális nézőszámcsökkenés látható. A József Attila Színház negyvenezer nézőt, a korábbi látogatók harmadát vesztette el egy év alatt. 

Ön Dörner György kinevezése után többször úgy fogalmazott: egy év után értékel, levonja a konzekvenciákat és lépni fog, ha szükséges. Amikor Dörner A hatodik koporsó című antiszemita darab bemutatását tervezte, Ön ugyan felemelte a szavát, de a valódi probléma ellen nem tett semmit. 

Tisztelt Főpolgármester Úr! 

Már nincs több idő a mellébeszélésre. Mentségek és kifogások helyett Önnek azonnal lépnie kell. Ne sasszézzon tovább a felelősség és a cselekvés elől! Vállalja fel korábbi hibáját és lépjen a város érdekében! 

Kibúvók keresése helyett másfél év után kezdeményezze Dörner György leváltását az Újszínház éléről!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogyis! Az ingyenbékávéhoz is nagyon ért!

Nem kell államilag támogatni a szinházakat.
Akkor kialakulhat egy verseny.
Már rég meg kellett volna szüntetni!

Hát Prézli, kár volt beléd erőltetni a magyar nyelvet. Magyarnak is szar vagy, de még szarnak is...

Ha ezt az embert meglátom mindig felmerül bennem az a gondolat; a villamosnak eggyel több, vagy kevesebb kereke van. ;-)

Nota bene azért Kertész Áki a saját tehetségéről saját maga beszélt hirhedt kifakadásában.

Mostanában már az Elvis-ek szerint oly nagy ő mint Spiró?? Közvéleményformáló erő még kellene ehhez,, hogy ebben tradicionális "konszenzus legyen".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés