Buzizásuk kora

2013. május 23. 15:55

Pető Péter
NOL
Kerényi és Fekete nem más, mint a késő orbánizmus szimbóluma a XXI. század Magyarországán.

Afelől nincs kétségünk, hogy eddig kevés hasonlóan visszataszító összegzés hangzott el a teátrummal kapcsolatban. A buzizással nem sokat foglalatoskodnánk, mert a kijelentés nem a homoszexuálisokról szól, hanem az elképzelt fertőről, amelyet ez a szó érzékeltet a legjobban a tisztes, a vonatkozó elemzésen jókat kacagó polgári közönségnek. Ezen a szinten kár leragadni, mert érdekesebb, hogy mit is tekint buzikról (értsd: mocsokról, értékvesztettségről, antipatriotizmusról) szóló művészetnek Kerényi. 

Ennek a nemzeti színházbeli ciklusnak a terméke a Mohácsi testvérek Egyszer élünk című zseniális, s megrázó darabja, Andrei Serban Angyalok Amerikában című remeke vagy Alföldi Róbert Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című parádés előadása, valamint a Bodrogi Gyulát, Molnár Piroskát, Törőcsik Marit (a Nemzet Színészeit), Blaskó Pétert, Kulka Jánost, László Zsoltot, Makranczi Zalánt, Péterfy Borit, Stohl Andrást, Tenki Rékát, Tompos Kátyát, Udvaros Dorottyát és megannyi kiváló művészkollégájukat felvonultató társulat kialakítása és műhellyé formálása. Ennek kell véget vetni a turbó magyarok szerint? Ennek az antitézise a magyarok igazsága? Ez mind az, amiből elég? 

Kerényi állásfoglalásából az következik, hogy igennel felelne a felvetésekre, mert mindez a buzikról szólt. Aki esetleg feledné: ő a miniszterelnök megbízottja, azaz Orbán Viktor alighanem hasonlóan gondolkodik, mint kiválasztottja, különben, fölteszem, leváltaná, esetleg pihenni küldené. A kormányfőnek ez a látásmód, s a »Mi a magyar?«-ra adott efféle válasz felel meg.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tényleg nyasgem, ez a hüje szabadnép utód nem tudna már valami értelmesről írni?
Piszok unalmasak, idegesítőek. Semmi mondanivaló nincs. "Nyilván Orbán is azt gondolja"! És ha nem?
Barom népszabó!

"Kerényi és Fekete nem más, mint a késő orbánizmus szimbóluma a XXI. század Magyarországán."

Akkor Alföldi minek a szimbóluma?

A mérhetetlen toleranciáé?

Piciny gyerek, bolgár vagy-é? ;-)

Vajon ki lehet az az idősebb színésznő, aki minden előadás után sírva megy be az öltözőjébe, hogy ilyen darabokban kell játszania? Mert olyan "jó" Alföldi Nemzetijében dolgozni!

Szerzőkém! Ki mondta neked, hogy a társulattal van baj? Te újságíró, vagy jósnő vagy? Honnan tudod, hogy Orbán mit gondol, hogy gondolkodik, Talán onnan, hogy magadból, magatokból indulsz ki. Valahogy egyformán gondolkodtok, Orbán és kormánya rossz. A buzik jók, tehetségesek stb. Kicsit sem vagytok előítéletesek!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés