Francia leszbikus szerelmes film nyerte az Arany Pálmát

2013. május 27. 9:39
A Steven Spielberg vezette zsűri az Arany Pálmát a tunéziai-francia Abdellatif Kechiche La vie d'Adele (Adele élete) című filmjének ítélte vasárnap este a 66. cannes-i filmfesztiválon. A zsűri Nagydíját a Coen testvéreknek az amerikai folkzene hajnaláról szóló Inside Llewyn Davis című zenés filmje kapta.Steven Spielberg

A tunéziai-francia Abdellatif Kechiche La vie d'Adele (Adele élete) című filmjének ítélte vasárnap este a Steven Spielberg vezette zsűri az Arany Pálmát a 66. cannes-i filmfesztiválon. A háromórás francia alkotás, amely szombat este elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is, két nő szenvedélyes szerelmi viszonyának története. A zsűrielnök a fődíjat a rendezőnek és a két főszerepet alakító színésznőknek, Adele Exarchopoulosnak és Léa Seydoux-nak közösen adta át, akik könnyek között köszönték meg az elismerést. A közönség hosszú ovációval ünnepelte az alkotógárdát. A Julie Maroh Le bleu est une couleur chaude (A kék egy meleg szín) című képregénye alapján készült filmben a rendező a filmvásznon ritkán látható módon, konkrét képekkel egyszerre mutatja meg a testi vágyak és az érzéki szerelem kialakulását. A film eredetisége abban rejlik, hogy teljes természetességgel mutat meg egy női homoszexuális viszonyt, s nem annak másságára, hanem a szerelem egyetemes jellegére koncentrál.

A zsűri Nagydíját a Coen testvéreknek az amerikai folkzene hajnaláról szóló Inside Llewyn Davis című zenés filmje kapta. Joel és Ethan Coen nosztalgikus és abszurd humorral teli filmje egy tehetséges és kompromisszumokra nem hajlandó, de az életben „lúzernek” bizonyuló képzeletbeli folkzenészről szól. A történet 1961-ben, a folkzene hajnalán, Bob Dylan és a későbbi világsztárok feltűnése előtt játszódik a New York-i Greenwich Village-ben. A legjobb rendezés díját a mexikói Amat Escalante vehette át a mexikói kábítószer-kereskedők világáról szóló, Heli című alkotásáért. Hirokazu Koreeda japán filmrendező kapta a zsűri díját Like father, like son (Apja fia) című filmjéért. Az érzelmes film két család párhuzamos története, egy-egy hatéves fiúgyermekkel, akikről kiderül: egy ápolónő születésükkor elcserélte őket. A házaspárok úgy döntenek, hogy visszacserélik a fiúkat, de a szülői érzelmek és felelősség esetében végül nem a vér szava lesz a döntő. A legjobb forgatókönyv díját a kínai Csang Ko-csia Touch of Sin (A bűn érintése) című filmje érdemelte ki. Az alkotás négy párhuzamos történetet dolgoz fel a gazdasági fellendülés következtében kialakult társadalmi egyenlőtlenségek sújtotta Kínában.

A legjobb női alakítás díját Bérénice Béjo vihette haza az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmje, a Le Passé (A múlt) főszerepéért. A családi dráma középpontjában álló nőt A némafilmes című, Oscar-díjas film főszerepét alakító argentin-francia filmszínésznő játssza, akit korábban kizárólag vígjátékokban láthatott a közönség. Ezúttal egy törékeny és folyton ideges, válófélben lévő családanyát alakít. A legjobb férfi alakítás díját az amerikai Bruce Dern érdemelte ki Alexander Payne filmje, a Nebraska című alkotásban nyújtott játékáért. A keserédes road-movie főhőse egy alkoholista kisember, aki egy nyeremény reményében fiával hosszú útra indul. A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 29 éves Bjung Gon Mun dél-koreai rendező vihette haza Safe című alkotásáért. A fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott 26 fiatal rendező közül a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat pedig Anthony Chen szingapúri rendező Ilo Ilo című filmje kapta, amelyet a Rendezők kéthete elnevezésű válogatásban mutattak be.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Újabb szög a hanyatló nyugat koporsójába

Tobzódik a fajtalanság, örvendezhetnek a liberális kukatöltelékek.

Még a világszépét is szigorúan politikai szempontok szerint választják újabban,úgyhogy...

Kell is a leszbi propaganda, helyettük majd teleszülik a muszlim nők Ejrópát.

A természetben kihalásra vannak ítélve utód híján, mert a természet kiküszöböli a hibát nem propagálja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés