Sokszor üvölteni kellene

2013. május 31. 19:42

Alföldi Róbert
Népszava
Nagy problémának tartom, hogy olyan világban élünk, amikor azon kell gondolkodnunk, mennyire kell a hatalommal barátkoznunk, vagy kiegyeznünk. Interjú.

Ha végignézzük, a Vidnyánszky által meghirdetett következő évad premierjeit, nem igazán látszik, hogy túlsúlyban lennének a Vörösmarty téren állók által igényelt hazafias érzelmű darabok. 

Az én eltávolításom és Vidnyánszky ide helyezése nem a színházról és a művészi munkáról, hanem a politikáról szól. A hatalom által is bevallottan politikai okokból távolítottak el a Nemzeti Színház éléről, a rendszerváltás után huszonhárom évvel.

De lejárt a szerződése, mondják szintén a téren állók. 

Egy nagyon sikeres intézményt vezettem, ami az elvégzendő munkájának csak a felénél tartott, és ami ellen semmi más kifogás nem hangzott el, mint az, hogy nem elég nemzeti. 

Beszéljünk a Mephistóról, ami a búcsúrendezésének tekinthető a Nemzetiben. Az egyik jelenetben, amikor a színház igazgatója nem kívánatossá válik, a Nemzeti igazgatói pályázatának eredményhirdetéskor elhangzottakhoz kísértetiesen hasonló érvelésű levél szövegét olvassa fel a Kroget játszó Gáspár Sándor. 

A Mephistoban kizárólag a Klaus Mann által megírtak hangzanak el, nem gondolja, hogy bármilyen személyes ügyet beleírok a darabba. Ha úgy érzi, hogy hasonló mondatok köszönnek vissza most, mint amelyek előfordulhattak a harmincas évek Németországában, akkor az azt bizonyítja, hogy a történelem időnként tragikusan ismétli önmagát. A mű főszereplője, Hendrik Höfgen sorsa önmagáért beszél. Feltárja azokat a hazugságokat, stikliket, amelyekről az ember azt gondolja, még megengedhetők annak érdekében, hogy sikereket érjen el. Ráadásul ezek a hazugságok összeadódnak. Fontos, hogy ráismerjünk arra, mi lehet ennek az egésznek a vége. 

Az előadás a hatalommal való együttműködés határairól szól. Mit gondol, hajlandók ezen elgondolkodni a mai magyar értelmiség, a művész elit képviselői?

Már azt is nagy problémának tartom, hogy olyan világban élünk, amikor azon kell gondolkodnunk, mennyire kell a hatalommal barátkoznunk, vagy kiegyeznünk. Miközben én alapvetően konformistának tartom magam, és mivel egy ekkora intézményt vezettem, még inkább a kiegyezésre törekedtem, az elmúlt öt évem mégis azt bizonyította, hogy a hatalommal semmilyen módon nem lehet együttműködni, mert kiszámíthatatlan, bármikor elejt, vagy elárul. Ebben a helyzetben nem tehet az ember mást, mint igyekszik megőrizni a saját hitelességét. A magyar értelmiség ezt vagy nem ismerte fel, netán nem így gondolja, vagy gyáva ahhoz, hogy hallassa a hangját. Amikor a Magyar Művészeti Akadémia elnöke azt nyilatkozza, hogy a nemzet fennmaradása szempontjából léteznek hasznosabb művek, még akkor is, ha azok középszerűek, akkor a művészeknek, értelmiségieknek hangosan, üvöltve ki kellett volna ezt kérni maguknak. De ez nem történt meg. (...)

A másik ügy, ami még mindig borzolja a kedélyeket, az Kerényi Imre megdöbbentő »buzizós« kijelentése. Erre viszont ön nem válaszolt. Miért? 

A színház volt megszólítva és a társulat egyik tagja, Kulka János nagyon pontos véleményt alkotott ez ügyben. Amíg ő nem szólalt meg, addig mindenki hallgatott is, János levele után jöttek aztán sorban a tiltakozások. Nem gondolom, hogy nekem Kerényi Imrére kellene reagálnom, az ő hősiességére, amit egyébként hiányol a Nemzeti Színház produkcióiból. Miközben nekem személyesen gratulál, majd amikor rájön, hogy ez neki nem kifizetődő, megváltoztatja a véleményét és elkezd »buzizni«. Ez nem rólam szól, hanem róla. És ő is, akárcsak az MMA elnöke, vezető pozíciót tölt be a magyar kulturális életben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egyszerűen hazudik, igazi kazár bazár.
Amennyiben például a jelen riportban közvetetten lenácizza a jelenlegi kormányt, utána meg csodálkozó képet vág, hogy nem akarja ez a kormány őt újra.
Mocsok álmártír.
Bazd meg Robi, csak tenné valaki egyszer meg veletek, amit most az Orbánra kentek!
Ezt kívánom búcsuzóul!

"Nagy problémának tartom, hogy olyan világban élünk, amikor azon kell gondolkodnunk, mennyire kell a hatalommal barátkoznunk, vagy kiegyeznünk."

Mondja ezt az előző kormány egyik kegyeltje.

Nem tud elegánsan veszteni.

Emlékszem az X polgártársban csak egy nyúlfarkincányi mellékszereplő volt, egy buzi suhancot játszott. Donald Shutterland mellett mondjuk érthető, hogy nem nagyon rúgott labdába.

a nemzet fennmaradasa masodlagos.
na ezert nem vagy te oda valo.
meg elvarnad masoktol is az onpusztitast.

Tessék nyugodtan üvölteni.
Az Ön pályázata lejárt, nem újrázhatott.
Ön úgy gondolja, h. kormányokon átívelően Önnek minden jár.
Tessék tudomásul venni, h. az ország lakosainak óriási többsége nem színházlátogató, sem pénze, sem ideje, sem lehetősége eljutni.
Az Ön problémája pesti réteg-probléma, működése egy szűk réteg igényeit elégíti ki, mégha ezek tagjai meg is tudnak tölteni egy nagy színházat.
Sajnos, mindnyájunkban van előítélet, ami azért ismereteken is alapul.
Egy Vidnyánszky rendezésre nagy nehezen összekapnám magam, s elmennék, ha az agglomerációból, idősen, ez már nem is olyan egyszerű. Az Ön eszmeiségére nem rezonálok.

Róbertának iogaza van. Minek "buzizni", amikor azt is lehetne mondani "örömteli eretnekek", vagy "bolgározni". Mennyivel stilusosabb lenne és történelmi is megfelelőbb.

Benedek Miklós, Csoma Judit, Gazsó György, Mertz Tibor, Spindler Béla és Szalay Mariann mellett Varga Mária se tetszett anno Alföldinek.
Kirúgták a kirúgót.
Az élet már csak ilyen.

Pest legforgalmasabb útvonalán hangosan hirdette magáról a felvonulók serege, hogy a buzik kasztjához tartoznak - mért kell megsértődni akkor, ha egy ember ezt egymaga mondja?!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában