Felvállalnám, ha meleg lennék

2013. június 7. 10:42

Csányi Sándor
Origo
Azért vannak melegek, zsidók, cigányok a világon mert így teremtette a Jóisten. Ha nem tetszik, tüntess azért is, hogy miért van este a nappal után. Interjú.

Gondolkoztál azon, hogy ha te meleg művész lennél, akkor felvállalnád-e?

Olvastam nemrég egy izgalmas interjút Nádasdy Ádámmal a Narancsban, és ő mondta, hogy meg lehet szakadni az állandó titkolózásban. Jobb, ha valaki azért utál, amilyen vagyok, mintha azért szeret, amilyen nem vagyok. Ádám ráadásul egy konzervatív, polgári, hagyománytisztelő csávó, csak éppen meleg. Ő egy nagyon jó példa, ilyen emberekre annyira szükség van. Hogy jöjjön egy szuperintelligens, rettenetesen szellemes, szakmájában megkérdőjelezhetetlen pali, aki azt mondja, hogy egyébként meg mellesleg meleg vagyok. De nem lehet rajta fogást találni, mert semmi olyan nincs benne, amit a melegekben nem szoktak szeretni. Szóval én felvállalnám.

Mégsincs egy színész sem Magyarországon, aki vállaltan meleg. Jó párról lehet tudni, de egyik sem beszél róla nyíltan.

Gondolj bele abba, ha egy színész felvállalja, hogy meleg, és egy filmben mondjuk van egy fia. Ha megsimogatja a fia fejét, akkor azonnal elindulnak táblákkal, hogy kikérjük magunknak, mentsük meg a gyerekeket. Nem is gyerekeket, gyerMekeket! És ezzel kizárja magát egy csomó munkából.

Szerintem nagy különbség van aközött, hogy mindenki tudja egy színészről, hogy meleg, és hogy konkrétan ki is mondja magáról, hogy ő meleg.

Ez becsapós dolog, mert van egy csomó színész, szerintem nagyjából ugyanazok a nevek vannak a fejünkben, akikről azt gondoljuk, hogy mindenki tudja, hogy melegek. Van egy pesti értelmiségi/szakmai kör, ahol esetleg tényleg nyílt titok, de mondjuk Berettyóújfalun nem evidencia. Ez egy nehéz döntés, nem hiszem, hogy bárkit is felelősségre kéne vonni, hogy miért nem elég bátor. Megnéztem az Angyalok Amerikában-t a Nemzetiben. Szerintem túl hosszú az a darab, viszont nagyon jó az előadás. Imádják az emberek, egyszerűen csak azért, mert a Nemzeti Színházban erről a témáról lehet beszélni humorral, öniróniával. Egy meleg pali írt egy történetet, ami arról szól, hogy a melegek ugyanolyan hülye, szemét, önző, kicsinyes pöcsök, mint bárki más. Óriási dolog, hogy az emberek ezt megnézik, és hogy ki lehet mondani Magyarországon azt a szót, hogy meleg. Húsz éve ez nem volt, ez egy lassú folyamat. Azt gondolom, hogy azért vannak melegek, zsidók, cigányok, arabok, meg kínaiak, a világon mert így teremtette a Jóisten. Akinek ez nem tetszik, az tüntessen azért is, hogy miért van este a nappal után.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Olvastam nemrég egy izgalmas interjút Nádasdy Ádámmal a Narancsban,"

Akkor itt egy másik Nádasdy Ádám írás.
http://seas3.elte.hu/delg/publ..

Olvasd el az interjút, amiből a részlet származik! Van benne például ilyen részlet is: "Tökön szúrnám magam, ha Shakespeare-t kéne játszanom cicanadrágban."

Egyébként meg minek viszed olyan helyre a gyerekedet, ahol tangás szarfaszúak vannak?

Annál ügyesebbnek, kedves karesztapa...csak hát a mi pénzünket lopja.

Angolban a melegre a "gay", "faggot" kifejezéseket használják, és egyik sem jelent "meleget". Vagy tudsz valami más kifejezést is?

A Kontroll egész jó volt...

Borzasztó, miket írkálnak fentebb, ez a szegény fiú meg csak egy apolitikus színész, akinek szerencséje volt. Nem akar ő állást foglalni nem rá tartozó ügyekben, ha megkérdezik, akkor pedig felelnie kell. Szerintem teljesen normális.
Jó színházat akar csinálni, ennyi az egész. Elismeri a tehetségeet minden "oldalon", ez manapság nem semmi.

Igen, tudom, de próbáltam rájönni, hogy bájos fórumtársunk melyik szóra gondolhatott, amikor azt írta, a "meleg" kifejezést az angolból vettük át. Nem tisztelt meg a válaszával a jóember.

1. "... melegek, zsidók, cigányok, arabok, meg kínaiak ..." - Ne keverjük már a kategórizálási szempontokat!
2. Idővel el kell majd fogadni azt a bővítést is, hogy "azért vannak melegek, pedofilok, ..., mert így teremtette a Jóisten"? - Azért kérdezem, mert művészkörökben már határozottan látszik bizonyos engedékenység ebbe az irányba is, legalábbis Oskar-díjas szittől kezve.

Valljuk be őszintén, hogy ez ráadásul sokkal nagyobb gáz egy színész esetében mintha buzi volna. :D

Pár filmje után bennem is ugyanez a kérdés merült fel amúgy. Tényleg miért van a fickó ennyire futtatva?

Csányi (?) tudja: teve van egy púpú, van két
púpú,....sőt (!) több! De e legutóbbi már nem teve! Miként Csányi is van több, talán még igazi is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés