900 milliós támogatásból készül kosztümös film a Toldiból

2013. június 14. 9:01
A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) döntőbizottsága 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Európai Filmdíjas Pálfi György rendezésében készülő Toldi-filmnek.

A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai, a Toldi-trilógia egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre – közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap, amely szerint a nagyszabású mozifilm „egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása”.

Arany János 1846-ban írt eposzánál nagyobb sikert a magyar irodalom alig ért meg – írta az MNF. A Filmalap emlékeztetett: a mű a Kisfaludy Társaság „a nép ajkán élő történeti személy” életét elbeszélő, népies formájú és tartalmú költemény alkotására kiírt pályázatára készült, mindössze fél esztendő alatt. A pályázat vitán felüli nyertese Arany Toldija lett, mely azóta kötelező olvasmány a később született Toldi estéje és Toldi szereleme című művekkel egyetemben. Arany varázslatos nyelvezetű műve a világirodalomban is párját ritkítja – hangsúlyozza az MNF közleménye.

Pálfi György az ezredfordulón feltűnt „új magyar film” kiemelkedő alakja, első mozijával, a dialógusokat nélkülöző, csupán képekkel és hangokkal elmesélt „Hukkle”-val elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb elsőfilmnek járó díját 2002-ben. „Taxidermia” című filmjét világszerte műsorra tűzték a mozik. A rendező 2012-ben a „Final Cut – Hölgyeim és Uraim” című montázsfilmjével tért vissza Cannes-ba, a Cannes Classics elnevezésű válogatásba.

A Toldi-film a tervek szerint 2013 szeptemberétől készül magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal a Katapult Film gyártásában. A film forgatókönyvét Pálfi György, Ruttkay Zsófia és Szabó Iván írta, az operatőr Pohárnok Gergely lesz. A Toldi producere Angelusz Iván és Reich Péter. A „szuperprodukció” várhatóan 2014 végén kerül a mozikba.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés