A horvát EU-csatlakozást ünneplik Pécsett

2013. június 20. 11:48
Nagyszabású ünnepséggel köszönti az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátországot Pécs június 30-án, az eseményen a tervek szerint részt vesz és beszédet mond Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is.

A pécsi önkormányzat csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a városnak a magyarországi horvátokkal közösen, a csatlakozás előestéjén megtartott rendezvényén a házigazda Vujity Tvrtko lesz, aki a baranyai megyeszékhely jószolgálati nagykövete, a program egyik ötletgazdája.

Az ünnepségen kétnyelvű szentmisét celebrálnak, majd horvát és magyar kultúrcsoportok, komoly- és könnyűzenei együttesek lépnek fel, este pedig Horvátország egyik legismertebb könnyűzenei csapata, a Srebrna Krila szórakoztatja a közönséget — tették hozzá.

Az önkormányzat kitért rá, hogy a programot biciklis találkozó is színesíti: Pécsről és Eszékről egyszerre indul el száz-száz kerekes. Az Eszékre tartó pécsi delegációt Nagy Csaba fideszes alpolgármester vezeti, míg a Pécsre tartó eszéki csapat a horvát város alpolgármesterével az élen kerekezik a pécsi Széchenyi térre, az ünnepség helyszínére.

A rendezvény egyedisége abban rejlik, hogy egy másik országban élő államalkotó nemzetiség a többségi társadalommal együtt köszönti saját anyaországát az unióba lépés alkalmából” — írták. Hozzátették: tudomásuk szerint Európában máshol nem kerül sor ilyen jellegű rendezvényre.

Az ünnepség együttműködő partnere a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusa. A rendezvényre eljön Horvátország magyarországi nagykövete, pécsi főkonzulja, és azon részt vesznek Horvátország és a hazai horvát közösség képviselői is. „Reményeink szerint a program tovább erősíti az évszázados horvát-magyar barátságot, és a jószomszédi kapcsolatokat” — jegyezte meg az önkormányzat közleményében.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés