Megkezdődött az idei Budapest Pride

2013. július 1. 09:45

Az egyhetes LMBTQ-fesztivál megnyitóját vasárnap este tartották a Toldi moziban. A héten egyebek mellett kiállításokkal, workshopokkal, bulikkal várják az érdeklődőket, a felvonulás szombaton lesz. Az ünnepségen a másságát nyíltan vállaló írónő, Bán Zsófia bejelentette: mozgalmat indít Add az arcod, add a neved! elnevezéssel azért, hogy minél több ismert ember bújjon elő.

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg a 18. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség fesztiválja a budapesti Toldi moziban vasárnap este. A fesztivált megnyitó Bán Zsófia író, műfordító emlékeztetett az Egyesült Államok legfelsőbb bírósági ítéleteire, amelyek lehetővé teszik a melegek házasságát a tengerentúli országban. Az oroszországi Szentpéterváron viszont meleg aktivistákat vettek őrizetbe és sokakat bántalmaztak a melegfelvonuláson – említett ellenpéldát. 

Bán Zsófia, aki nyíltan vállalja másságát, bejelentette, mozgalmat indít Add az arcod, add a neved! elnevezéssel, hogy minél több híresség bújjon elő. Olyan „kulturális ikonokról, úgynevezett celebekről beszélek, akikre felnéznek az emberek, akikért rajonganak, akiknek csüggnek minden szaván, … akikért órákig képesek a tűző napon jegyekért sorba állni”­ – mondta Bán a Prae.hu tudósítása szerint. Hozzátette: Magyarországon azonban „ezek az emberek cserbenhagyják híveiket, s nem fogják föl, hogy ezzel egyúttal saját magukat, a saját életüket, a saját országukat is cserbenhagyják!”Elmondása szerint a mozgalom elindításának célja, hogy megbecsült művészek, politikusok, médiaszemélyiségek, tudósok beszéljenek nyíltan magánéletükről, ezzel mintát adva, és hozzájárulva ahhoz, hogy „mindenkinek megadathasson a szerelem extázisa”. 

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója köszöntőjében elmondta: művészként fontos az igazság, hiszen meg kell ismerniük azt, amit éreznek, és azt ki kell tudniuk fejezni. Sok csodálatos meleg művész már átment azon a folyamaton, amikor megismerték magukat. Mindenki legyen büszke arra, ha átment ezen: Csajkovszkij még nem vállalhatta másságát, de Bernstein már igen – tette hozzá. Mint fogalmazott: nincs semmi baj a heteroszexuálisokkal, amíg nem akarják saját életmódjukat rákényszeríteni másokra. Mindenki mellett ki kell állni, akit elnyom a többségi társadalom – zárta beszédét Fischer Iván.

A rendezvényen átadták a Háttér Társaság 2005-ben alapított díját, amelyet az idén Takács Judit szociológus kapott az LMBTQ közösségért végzett hazai és nemzetközi tudományos munkássága és civil tevékenysége elismeréseként. A díjazott 1997 és 2008 között a Budapest Pride egyik szervezője volt.

A rendezvény vendége volt mások mellett Svédország, Finnország és Belgium budapesti nagykövete, Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke, a Milla Egyesület elnöke. A Demokratikus Koalíció közleményben üdvözölte a vasárnap induló egyhetes Budapest Pride Fesztivált, amelynek rendezvényein képviselőik is részt vesznek. 

A Budapest Pride felvonulást jövő szombaton tartják.

A bejegyzés trackback címe: https://fesztival.mandiner.hu/trackback/9337