Nemzetközi Bartók Fesztivált tartanak Szombathelyen

2013. július 8. 15:42
Szerdán kezdődik a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen, amelyre minden eddiginél több szemináriumi növendéket és fesztiválozó érdeklődőt várnak a szervezők.

Széll Ágnes, a rendezvény szervezője az MTI-nek elmondta: az idei fesztivál kiemelkedő eseménye Eötvös Péter Cello Concerto Grossójának magyarországi bemutatója lesz július 12-én. Hozzátette: ugyancsak érdekessége az idei szemináriumnak és fesztiválnak, hogy fókuszba kerül a trombita, amely mind a nyitó hangversenyen, mind a dzsesszkoncerteken, mind pedig a záró koncerten központi szerephez jut.

A július 10-én kezdődő hét mesterkurzusra tájékoztatása szerint idén összesen 150 diák érkezését várják, a világ húsz országából. A karmester kurzust Eötvös Péter, a zeneszerzést Fekete Gyula és Faltay Csaba, a zongora mesterkurzust Eckhardt Gábor és Rohmann Imre, a fuvola mesterkurzust Matuz István, a trombita mesterkurzust Boldoczki Gábor, Horváth Bence, Jeroren Berwaerts, a brácsa és vonós kamarazene mesterkurzust pedig Rivka Golani vezeti.

Július 11-én a Fekete Kovács Kornél-kvintett dzsesszestjét tekinthetik meg az érdeklődők az Agora Savaria Filmszínházban, ahol Fekete Kovács Kornél trombitán, Cseke Gábor zongorán, Korb Attila harsonán, Soós Márton nagybőgőn, Csizi László pedig dobon játszik. A fesztivál nyitó hangversenyét péntek este tartják a szombathelyi Bartók Teremben, ahol a már említett Eötvös Péter-darabon túl Bartók Béla, Kodály Zoltán, Ligeti György műveiből is felcsendülnek részletek. Perényi Miklós csellón, Horváth Bence pedig trombitán játszik, a Savaria Szimfonikus Zenekart Vajda Gergely vezényli.

Július 13-án a Szombathelyi Képtárban Ligeti Györgyre emlékeznek születésének 90. évfordulója alkalmából egy kamarakoncert keretében, amelyen Bartók Béla zongorára és hegedűre írt művei mellett Ligeti darabjai szólalnak meg: az Etűdök 3. sorozata, a Brácsaszonáta és a Mysteries of the Macabre. Baráti Kristóf hegedűn, Rivka Golani bácsán, Borbély László zongorán játszik, Jennifer Yoon és Kun Ágnes Anna pedig énekel. A fesztiválkoncertek sorozatában vasárnap a jáki templomban hallgathatják meg az érdeklődők Bodóczki Gábor trombita és Fassang László orgonaestjét.

Hétfőn ismét egy kamarazenei estre invitálják a zeneszeretőket a képtárba, ahol Eckhardt Gábor zongorajátékában gyönyörködhetnek, aki ezúttal a – Szendrey Dániel (kürt), Háry Péter (cselló) és Kiss Péter (zongora) összeállítású – Trio Inception kamaraegyüttes társaságában lép fel. Július 16-án a fuvola és zongora mesterkurzusok növendékeinek záró koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola nagytermében, kedden pedig a képtárban Matuz István fuvolaestjét kísérhetik figyelemmel.

Július 17-én szerdán Rohmann Imre zongoraestje kezdődik a képtárban, július 18-án, csütörtökön pedig ugyanitt az alkalmazott zeneszerzés kurzus záró koncertjébe kapcsolódhatnak be az érdeklődők. A fesztivál záró hangversenyét és egyben a karmesterkurzus és a trombita mesterkurzus közös záró koncertjét a szombathelyi Agora Művelődési és Sportházban tartják július 19-én este nyolc órától.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés