Szabadon engedték Varg Vikernest

2013. július 18. 21:33
Szabadon engedte csütörtök este a francia rendőrség Varg Vikernest, a szélsőséges nézeteiről ismert norvég metálzenészt, miután a több mint két napig tartó kihallgatásán nem bizonyosodott be, hogy terrorcselekményre készült – közölték rendőrségi források.

A 40 éves, Varg művésznevet használó, norvég állampolgárságú férfit és francia feleségét, Marie Cachet-t kedd reggel vették őrizetbe a közép-franciaországi Salon-la-Tour településen található otthonukban. Az ügyészség azzal gyanúsította őket, hogy terrorcselekményre készülnek, miután fegyvereket vásároltak. Ezt viszont törvényesen tették, a feleség ugyanis egy lövészklub tagja. A nő már szerda este, Vikernes pedig csütörtök este szabadon távozhatott a Brive-la-Gaillarde-i rendőrőrsről, ahol kihallgatták őket.

A férfi ellen ugyanakkor rasszista gyűlöletre való uszítás miatt vádat emeltek a párizsi büntetőbíróságon a blogján megjelent nyíltan antiszemita és idegengyűlölő írások és az otthonában tartott házkutatás során a számítógépében talált hasonló tartalmú szövegek miatt.

A Burzum nevű egyszemélyes együttest irányító Varg Vikernes – mielőtt áttelepedett Franciaországba – 16 évet töltött börtönben Norvégiában, miután 1993-ban több késszúrással megölte egyik zenészbarátját, a Mayhem együttes vezetőjét. Franciaországban több éve megfigyelés alatt áll szélsőséges nézetei miatt, de a párizsi ügyészség terrorelhárítási csoportja csak azt követően indított előzetes eljárást ellene, hogy felesége beszerezte a fegyvereket. A házkutatás során öt puskát foglalt le a rendőrség az otthonukban.

Manuel Valls belügyminiszter kedden azzal magyarázta a házaspár előállításának szükségességét, hogy a terrorizmussal szemben „jobb előbb cselekedni, mint utólag”. Ugyanakkor elismerte, hogy sem célpontot, sem konkrét merénylettervet nem tudott a rendőrség azonosítani Varg Vikernesszel kapcsolatban.

Bár az MTI szerint Varg Vikernes a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik szimpatizánsa, ezt nem támasztja alá semmi azon az állításon kívül, hogy Vikernes is olvashatta korábban Breivik 1500 oldalas manifesztumát. A norvég metálzenész a tömeggyilkosság után viszont elítélte Breiviket, mondván, „több norvégot gyilkolt meg, mint Norvégia teljes muzulmán lakossága az utóbbi 40 évben”.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés