Mától új időszámítás kezdődik Tusnádon

2013. július 23. 13:34

Hercsel Adél
Mandiner
Idén több száz külföldi és magyar politikust és közéleti szereplőt, koncertet, irodalmi, színházi, tudományos és sportprogramot sorakoztatnak föl a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői.

Idén több száz külföldi és magyar politikust és közéleti szereplőt, köztük külügyminisztereket, államtitkárokat, polgármestereket, egy magyar miniszterelnököt, számtalan kerekasztal beszélgetést, nagyjából húsz koncertet, rengeteg irodalmi, színházi, tudományos és sportprogramot – és remélhetőleg nulla darab tábori medvét sorakoztatnak föl július 23. és 28. között Tusnádfürdőn a XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői. Orbán Viktor, Deutsch Tamás, Tarlós István, Rétvári Bence, L. Simon László, Schiffer András, Papcsák Ferenc, Tőkés László, Nagy Feró és Demjén Rózsi a névsorban.

A politika nagyszínpadán, a Lőrincz Csaba sátorban már délelőtt elkezdődnek az aktuális közéleti témákat tárgyaló programok: a szerdai megnyitón Németh Zsolt, külügyi államtitkár, a Bálványosi Szabadegyetem egykori megálmodóinak egyike; Mihai Răzvan Ungurean, a román Forta Civica – Polgári erő párt elnöke, Románia egykori miniszterelnöke; Toró T. Tibor, a másik Tusnád-alapító atya, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetője; Albert Tibor Tusnádfürdő polgármestere és Sándor Krisztina, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke tart sajtótájékoztatót arról, hogy az idei Tusványos miért kapta A mi időnk jelmondatot, ami a szabadegyetem megszokott sajátos időtágulására vagy éppen szűkülésére utal – vagyis arra, hogy a szabadegyetem hat napja alatt párhuzamosan több tucat rendezvény zajlik.

A tábori előzetesek szerint A mi időnk a szlogenben szereplő mi a bálványosi folyamat építőit jelenti, akik már húsz éve a párbeszéd, a bátorság jegyében gyűlnek össze a Tusnádon, hogy küzdjenek a tabuk kimondásáért, és az előítéletek levetkőzéséért. Az elmúlt két évtizedben az ő munkájuk eredményeként, a tusványosi műhelyekből indult útjára a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, itt rakták le az autonómiaküzdelmek alapjait, és itt kezdődött a státustörvény, és a kedvezményes honosítás jogszabályi kereteinek megteremtése is.

Forró politikai, közéleti tematikából idén sem lesz hiány, mivel a tábor ideológusai szerint autonómiából sosem elég: Tusványos minden napján valamilyen vonatkozásban szó esik a függetlenség fokainak kérdéséről. A Bálványosi szabadegyetem fesztiválkatedráin az alkotmánymódosítás, a romániai régióátszervezés, a nemzeti kisebbségek jogállása, az Európai Unió jelene és jövője is kiemelt témaként fog szerepelni; de szó lesz arról is, hogy a 2014-es magyarországi parlamenti választásokon első ízben szavazhatnak a könnyített honosítással magyar állampolgárrá is váló külhoni magyarok. A magyar-magyar és a román-magyar párbeszéd jegyében idén külön tanácskozást szentelnek a nemzeti értékek kontra globalizáció kérdésének, a magyar szakoktatás jövőjének, a sport és a közélet közti összefüggéseknek, de többek között az erdélyi magyar orvosképzés problémája és a közép-kelet-európai ügynökkérdés is terítékre kerül.

Szombaton érdemes lesz korán kelni, mert a Nagyszínpadon 10.30.-tól Orbán Viktor adja elő idei nagyívű politikai elemzését Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének társaságában. A MI IDŐNK! című program minden bizonnyal maratoni menet lesz a két államférfi részvételével.

A politikán túl a Dumaszínházból ismert népszerű stand up komikusok: Felméri Péter, Dombóvári István és Csenki Attila lazítanak a hangulaton. Továbbá esténként koncertezik a Budapest Bár, a Magna Cum Laude, a Csík zenekar, a Kutya vacsorája, a Ghymes, a Balkan Fanatik, a Magashegyi Undeground, Demjén Rózsi és a Beatrice is.

A szabadegyetem azonban nem merül ki ennyiben: a Corvina udvaron reggelente szentmisén, majd áhítaton vehetünk részt, és a „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor”hamvasi mottójának jegyében délutánonként a legjobb magyar borvidékek borainak társaságában elmélkedhetünk. A borkóstoló után érdemes lesz a Magyar Teátrum Színházi sátrának Kapaszkodj belénk! című programjára ellátogatni, ahol többek között a Barátok köztből ismert, jelenlegi Játékszín-igazgató Németh Kristóf fogja a fesztivál résztvevőit vendégül látni. A színházi sátorban fognak a tusványosi gyermekmegőrzésről is gondoskodni: a Teátrumi Mocorgóban játszóházzal és logikai játékokkal várják a kicsiket és a nagyokat. Ugyanitt a Magyar Művészeti Akadémia állandó kiállítása fogja a látogatókat vonzani.

A válogatott kulturális programok sora itt sem ér véget: szerveznek nekünk időutazást a Pilvax korába; lesz kézműves foglalkozás az Erdélyi arcok, erdélyi történetek tematikájú Erdély Café Sátorban; az Élő könyvtárban „érdekes arcokkal” kávézhatunk; de a kreativitásunkat kiélhetjük a Sapientia Sátor animáció workshopján és a Keskeny út sátorban, ahol lesz bogozás, rajzolás, festés, agyagozás is. Tusnád nem telik el érdekfeszítő irodalmi estek és kötetbemutatók nélkül: péntek délután ismert erdélyi szerzők fognak a Tilos Kávéház színpadára lépni: a helyszínen László Noémi Föld, György Attila Bestiarium Siculorum és Király Zoltán: Szívtűzoltóautó című kötetének bemutatójára látogathatunk el.

Aki szeret veszélyesen élni, az meglátogathatja a tusnádi robotokat: csütörtökön a Sapientia sátorban Robot take-over címmel műszaki bemutatókat rendeznek, ahol a kísérletező kedvűek kipróbálhatják, hogy mit tud egy pneumobil-kapitány, megnézhetik, hogy működik felülnézeti kamera alapján a mobilis robotvezérlés és az Android tablet PC-vel távirányított versenyautó. A Puskás Ferenc Kávéházban pénteken az internet jövőjét és a jövő online háborúit fogják egy kerekasztal beszélgetés keretein belül megjósolni. A szórakoztató fizika jegyében látványos kísérletek alanyai lehetünk: kipróbálhatjuk a hanggal rajzolást, a CD buborékkészítést, a pénzégetést, a sugárhajtású rakétát, a tojásszippantást, majd a sör automatát, végül, ha nem vigyázunk, tehetetlenségi kísérletek elszenvedői is lehetünk.

Ha úgy pedig érezzük, hogy a tusnádi bulik vagy az élet végképp megviselt bennünket, akkor a reggelente a környéken az Accent Geo Ökológiai Szervezet jóvoltából gyalogtúrázhatunk, vagy filozófusokkal reggelizhetünk, miközben a körülöttünk lévő szemétből szobrokat építhetünk. A rekreáció jegyében zumbázhatunk, és bemutatkozik a Mentőcsoport sátorban egy kutyás mentő-műsorral az Erdély Mentőcsoport is. A fesztivál során lesz gyógytorna, ingyenes mérések, és a gyógytornász minden felmerülő kérdésre válaszol. Ha akarjuk, Tusnádon még a szenvedélybetegségeinktől is megszabadulhatunk, továbbá igény szerint a Csakegy sátorban a szülésre és az anyaságra is felkészülhetünk.

És ha ez még mindig nem lenne elég, bőven várnak még ránk további események: aSzélsőségek és jó gyakorlatok a közösségi érintkezés új színterein című beszélgetés; az Erdély Caféban az elfeledett erdélyi kastélyok helyzetének körüljárása; továbbá számtalan építészettel kapcsolatos program is vár minket. Foglalkozhatunk a moldvai magyar oktatás helyzetével, a Magyar Turizmus sátorban pedig Erdély távlatából ismerhetjük meg az Alföldet és a Balatont.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyszerű dolog ez!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés