Az MSZP és a Népszabadság függetlensége

2013. július 24. 23:50

Szanyi Tibor
Kettős Mérce
Hosszabb távon az a megfigyelésem, hogy a Népszabadság elképesztően erős szolgalelkűséget produkált bárminő liberális áramlat javára, ugyanakkor a baloldaliságot továbbra is áporodott szutyokként kezeli.

„De akkor egy pár szót a Népszabadságról.

Nyilván nem lehet a Népszabadság különböző életszakaszait egybe mérni, de azért két dolog el is különíthető. Üzlet és szellemiség. Ami az üzletet illeti, ott totális a csőd. Ez nem csak a lap bűne, habár olyan sincs, hogy a szerkesztőség mindenben ártatlan lenne. Vannak objektív folyamatok, ilyen pl. a print-média katasztrofális sorsa, de vannak egyéb mérhető ügyek is. Ilyen például a net, és határozottan látható, hogy még a nolblog is töredékére zuhant vissza egykori önmagához képest. Maradt néhány makacs szerző és néhány makacs olvasó, de összességében sincs (egy-két) ezernél több érdeklődő. Üzletileg tehát kaputt. Ezen persze még mindig lehetne segíteni, de ha a lap totálisan távol tartja magát a korszerű netes technikáktól, akkor kevés a teendőnk.

A másik sztori a szellemiség. Belátom, vannak személyes problémáim is, mert pont ez a lap volt, amelyik elhordott engem mindenfélének, amikor anno voltam kedves GyF kormányzásával kapcsolatban ezt-azt kifejteni. Ez a Gréczy-korszak, persze értem én, ha csata van! Ettől függetlenül látom azt, ami a lapban megjelenik, de sokszor azt is, ami meg nem. Nos, hosszabb távon az a megfigyelésem, hogy a lap egy elképesztően erős szolgalelkűséget produkált bárminő liberális áramlat javára, ugyanakkor a baloldaliságot továbbra is áporodott szutyokként kezeli. Nos, ez nem lehet az MSZP elvi érdeke!

Ha valaki független újságírást akar, akkor tegye azt, de ehhez potenciális finanszírozóként ne az MSZP-t kúrogassa, pl. blogban. Az MSZP ettől még igenis érdekelt a független újságírásban, még pénzt is adnánk hozzá (főként, ha lenne), azt viszont kikérem magunknak, hogy bárki is rajtunk, az agyongyötört és üldözött párton kérje számon a műkedvelő újságírás támogatását. Nem utolsó sorban írom, hogy a 30.000 párttagunk közül, akiknek még volt munkája 2010-ben, azok közül egyetlen egyet sem ismerek (a választott funkcióval rendelkezőkön túl), akinek ma is lenne állása, mert hogy a NER "jóvolából" mindenkit kirúgtak. Ez a sorsközösség akkor sem fog pénzt facsarni a Népszabadság széplelkű, ám de kontraproduktív szerkesztőinek, ha fene fenét eszik.

Nem mellesleg a Népszabadság tudósítóját 100 esetből ha egyszer látom a sajtótájékoztatóinkon, már akkor visítok az elégedettségtől, márpedig akár csak udvariasságból is elférne a folyamatos figyelmük. Amikor ugyanezen alkalmakról a Népszabadság elegánsan és minden egyéb mukkanás nélkül szolgaian lehozza az MTI összes hamisítványát, akkor már másért visítok.

Hogy a lapnak fontos véleménye viszont mindig van? A fentiek fényében teszek rá!

(...)

Független újságírás a közeljövőben aligha lesz Magyarországon, legalább is állami, tehát elvileg független mecenatúra nélkül. Ez egyszerűen a magyar gazdaság, pontosabban a reklámpiac csökevényes voltából következik. Ez még a gazdag, prosperáló országokban is kérdéses. Én az angol példát tartom irányadónak, ahol tényleg független kurátorok révén működő, állami alapítványok támogatják a szabad sajtót.

Baloldali sajtó még kevésbé létezhet támogatás nélkül. A reklámot ab ovo a tőke biztosítja, miközben mi pont a tőkétől akarunk kikényszeríteni sok mindent. Lám, a Népszava harmadik éve egy megveszekedett fillérnyi reklámhoz se jutott, leszámítva a nagy port felverő, alamizsnaként juttatott Simicska-filléreket.

Ha lenne független magyar újságírás, az a jelenlegi agyongyötört helyzetünkben csak jót jelentene. Egyelőre az a sorsunk, hogy ha sajtótájékoztatót tartunk, ahol közöljük az álláspontunkat, már akkor örömtüzeket gyújtunk, amennyiben az MTI a mondanivalónk legalább egytizedét tovább adja. Mi hiába okoskodunk a mikrofonok előtt, ha abból töredéket se hoz le a média. A nyájas olvasó pedig azt hiheti, hogy ott voltunk, de nem mondtunk semmit.

De azt is borítékolom, hogy az itteni nagyokosok zöme még a büdös életben nem nézte meg az mszp.hu-t. Pedig ott közreadunk mindent. Nem állítom, hogy csupa okosságot tennénk oda, azt sem, hogy ez lenne a világ legjobb honlapja, de azt igen, hogy onnan sokkal-sokkal több információhoz lehet jutni rólunk-tőlünk, mint a blogvilág egymást hergelő fikatív baromságaiból.”

(Szanyi Tibor hozzászólásai a Kettős Mérce posztjához)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ha Magyarorszag 2-3 even belul nem szamol le (akar fizikailag) a Fidesz-MSZP klienturaval, akkor nyugodtan el lehet temetni az egesz nemzetet."

Melyik nemzetet, vajon?

Szanyi jól megnyomta a mélyvörös baloldai-vagyok-tubust. Antilibsi éhes proletár.
Nem mondom, mutatósabb szerep, mint a Mesterházyra tukmál avítt bolsodzsentrizmo.

Kezdődik a bábszínáz. Egy zacskó pattogatott kukoricát!

nem gondolom.
Nem gondolom, hogy valóban akarnák.
Nem gondolom, hogy valaha is azt mondták volna, amit gondolnak.

Gyulának ez lehetett a személyes tantalusza, a Kádári korcs örökség, hogy eladták magukat és az országot a vadkapitalizmusnak, és úgy is maradtak.

Szanyi pedig paprikajancsi, Furcsány stilizált ellenlábasa.

Az MSZP soha nem volt és soha nem is lesz valódi baloldali párt.

"Maradt néhány makacs szerző és néhány makacs olvasó, de összességében sincs (egy-két) ezernél több érdeklődő. Üzletileg tehát kaputt"

Italt!

"Nem mellesleg a Népszabadság tudósítóját 100 esetből ha egyszer látom a sajtótájékoztatóinkon"

Ezt megértem.

"a büdös életben nem nézte meg az mszp.hu-t. Pedig ott közreadunk mindent. Nem állítom, hogy csupa okosságot tennénk oda, azt sem, hogy ez lenne a világ legjobb honlapja, de azt igen, hogy onnan sokkal-sokkal több információhoz lehet jutni rólunk-tőlünk, mint a blogvilág egymást hergelő fikatív baromságaiból.”"

Elég sok mindent tudunk Szanyiékról mszp.hu nélkül is. Ha a nol.hu-t 1..2 ezer makacs olvassa, akkor a "korrekt" mszp.hu-t vajh' hány?
Egyedül vagyunk Tíbor, egyedül!

Mottó: „Ember ne kutasd a rossz okát, te magad vagy az.” (Rousseau).

Tibor Ön is tudja, én is tudom, hogy nem létezik független újság, ezért erről kár polemizálni. A Népszabadság problémája nem ebből ered, hanem abból, ami az MSZP-nél is fellelhető; a hitelesség.

Szerintem az újságnál alapelvnek kellene lennie; a tisztességnek, a megbízhatóságnak, az objektivitásnak, az érzékenységnek és természetesen még sok másnak, de ez a négy alapelv a legfontosabbak közé tartozik. Nos ez a témával kapcsolatos lapnál már jó ideje nincs jelen. Régebben sem ez volt a jellemző, csak a lapnak egyes részére, egyes időszakokra. A megmaradt régi újságíró gárda és az általuk kinevelt ifjabb korosztály ugyanazt a stílust akarja megvalósítani, ami 90 előtt volt, képtelen a változtatásra. Tudják, hogy ma a világhálón az információk tömkelege érhető el és szinte percek alatt ellenőrizni lehet az állításokat, ennek ellenére továbbra is a megszokott, begyakorlott mederben szövik a semmit, a meséket, a kitalációkat. Nem híreket közölnek, hanem híreket találnak ki. A vélemény kategóriában tartozó írások a legtöbbször köszönő viszonyban sincsenek a tényekkel, tele vannak csúsztatásokkal, fontos hozzá tartozó részek elhallgatásával. Egy-egy mondat kiemelésével, a szöveg környezet elhagyásával egészen más olvasatát adják vissza a történetnek.

Szerintem, nagy általánosságban nézve a felvetett problémák ebből származnak.

Mondjuk az mindig nagyon tetszik, amikor a baloldali lapokkal kapcsolatban "független" újsűgírásról beszélnek.

a baloldaliságot továbbra is áporodott szutyokként kezeli.

akárcsak a maszop és a szatelitszervezetei.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés