Őszi könyvújdonságokról is beszéltek a FISZ-írótáborban

2013. július 26. 17:17
Őszre várható újdonságaikról is szót ejtettek a vezető hazai irodalmi kiadók képviselői a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) visegrádi írótáborában, ahol vasárnapig neves szerzők, kritikusok, könyves szakemberek mutatkoznak be mintegy kétszáz pályakezdő író, költő, kritikus előtt.

A számos folyóirat, könyvkiadó és internetes felület révén a fiatal szerzők ma már könnyen publikálási lehetőséghez juthatnak, az irodalmi élet főáramába azonban az igazán rangos műhelyeken át vezet az út – állapították meg az ötnapos írótábor csütörtök esti beszélgetésének résztvevői.

Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője emlékeztetett arra, hogy az általuk gondozott Szép Versek és Körkép antológiákban az utóbbi években megnőtt a fiatal szerzők száma, azonban nemcsak a tehetséges ifjú írók, hanem a fiatal olvasók felé is szeretnének nyitni. Egy kezdő író első egy-két kötetének kiadása szinte mindig veszteséges, a fiatal szerzőkbe azonban invesztálni kell, fel kell őket építeni – értett egyet kollégájával Illés Andrea, a Scolar szerkesztője.

Elekes Dóra, a mostanáig elsősorban a fordításokra koncentráló Európa Könyvkiadó szerkesztőjének beszámolója szerint a nemzetközi piacon nem a kor, hanem a siker számít. Az Európa ezért a tehetséggondozás terén inkább a fiatal műfordítókra fordít figyelmet, mert a közhiedelemmel ellentétben ritka a jó fordító. Virág Gábor, a vajdasági Fórum Kiadó főszerkesztője elmondta: folyamatosan várják a 35 év alatti tehetséges magyar szerzők kéziratait, és a jelek szerint a kilencvenes évek hiátusa után ismét egy tehetséges vajdasági írógeneráció van felnövőben.

Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó főszerkesztője más oldalról közelítette meg a kérdést: véleménye szerint kevés már az olyan könyves műhely, amely évtizedeken át együttműködik egy-egy szerzővel, és tanácsaival támogatja annak pályáját, segítséget nyújtva akár újabb munkáinak témái, műfaja megválasztásában is. Babits például hihetetlen sok energiát pazarolt el a prózájára, és senki nem mert rászólni – hozott korábbi példát, hozzátéve: létezik a sikertelenség kudarca, de a „siker drogja” is, amely könnyen önismétlésre késztethet.

Kukorelly Endre író, a Kalligram folyóirat szerkesztője a fiatalokat attól óvta, hogy elsiessék az első megjelenést. Tanácsa szerint „jobb visszafogni a lovakat, hogy aztán annál erősebb legyen a berobbanás”. A könyves szakemberek egyetértettek abban, hogy magánkiadásban ugyan bárki gyorsan megjelentetheti műveit, de ezek a kötetek csak a legritkább esetben jutnak el a könyvesboltokba és a kritikusokhoz.

A kiadók képviselői szót ejtettek az idei év várható újdonságairól. A Magvetőnél új regénnyel jelentkezik Bereményi Géza, és Szerb Antalról is komoly monográfia jelenik meg, a Kalligramnál nemrég jöttek ki három fiatal és tehetséges szerző, Brenzovics Mariann, Berta Ádám és Tallér Edina kötetei, a Fórum újdonságai között pedig Danyi Magdolna és Domonkos István verseskötetei is helyet kapnak.

Az Európa két új szériát indít az ősszel: a „vad és provokatív” műveket felvonultató Transz sorozatban várhatók az Elvis Peeters néven publikáló belga szerzőpár, az orosz Zahar Prilepin és az amerikai rapper, Iceberg Slim kötetei. Az ifjúsági irodalmi sorozat többek között Daniel Pinkwater, Natalie Babbitt és Meg Rosoff regényeivel startol. A FISZ által második alkalommal a fiatal irodalom Kárpát-medencei találkozójaként megrendezett nyári táborban mintegy kétszázan vesznek részt. Kollár Árpád, a FISZ elnöke az MTI-nek elmondta: akadnak 18 éven aluli írójelöltek, de az egyetemisták képezik a résztvevők derékhadát. Többségük természetesen bölcsész, bár vannak például jogász és mérnök írók, és szép számmal érkeztek külhoni magyar fiatalok.

A tábor legfontosabb feladata, hogy a fiatal, pályakezdő vagy pályájuk elején járó íróknak segítsen orientálódni a magyar irodalomban. Sokan igénylik, hogy szövegeikről visszajelzést kapjanak befutott, idősebb pályatársaktól, ezt segíti a naponta öt csoportban zajló műhelymunka – tette hozzá Kollár Árpád. Délutánonként és esténként irodalmi esteken is ritkán látható szerzőkkel találkozhatnak a résztvevők: Térey János, Oravecz Imre és Kovács András Ferenc után Barnás Ferenccel és Bartis Attilával lesznek beszélgetések, amelyek végén a fiatalok is kérdezhetnek.

Bemutatkoznak a legfontosabb irodalmi folyóiratok és kiadók is, amelyek képviselőitől a fiatalok praktikus kérdésekre kaphatnak választ: hogyan és hol lehet publikálni, miként lehet egy jó kritikát megírni – mondta el a FISZ elnöke.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában