A társulat elveszítése gyötrő és soha nem múló

2013. augusztus 1. 15:29

Alföldi Róbert
168 Óra
Egzisztenciális kényszerek miatt is mind többen próbálnak igazodni. Interjú.

Ellenzéki értelmiség körökben azért van némi aggodalom: társulatával annyira erős volt a kapcsolata, hogy a hiánya idővel gyötrővé válhat.

A társulat elveszítése gyötrő és soha nem múló. Mégis erőt és hitet ad, amit együtt létrehoztunk. Ugyanazt fogom csinálni, amit eddig, csak más keretek között. Ráadásul minden jövő évi munkámban részt vesz valaki a volt társulatból.

Szakmailag elégtétel, vagy elsősorban egzisztenciális biztonság, hogy két évre előre tervezhet?

Első reflexből azt gondoltam: az itthoni munkákkal gondjaim lesznek. De nagyon sokan nagyon hamar jelezték, számítanak rám. Amiben biztosan közrejátszott az is, hogy tudják: ha engem hívnak, általában nézők is jönnek. Ami védettséget jelenthet bizonyos kifogások esetén. Persze a megfogalmazásomban van némi cinizmus is. Eszenyi Enikő például olyan sebességgel reagált a történtekre  hívott a Vígszínházhoz , hogy abban nem volt semmi mérlegelés. Egyébként elkeserített volna, ha az derül ki: nem csupán politikailag vagyok nemkívánatos, de szakmailag is.

Felteszem: első reflexe a szakmáját jellemző bátortalanságból adódott.

Ez nem bátorság kérdése. Egzisztenciális kényszerek miatt is mind többen próbálnak igazodni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pénztárcáját gyötri a fájdalom vagy a parádépartnereket?

Ne add fel!

Húzd ki magad(ból)!

A szerződést ezek hitbizománynak akarják beállítani.

Pedig fájront, inkább a magafajta a beszédhibásoknak új műintézményt kellene szerveznie!

A melegnek is vannak fokozatai, most ebben a nagy hőségben tényleg elég már a melegekből! Mármint az ilyen pitiánerekből...

"Egzisztenciális kényszerek miatt is mind többen próbálnak igazodni."

Ergo:Tételezzük fel, hogy ha mondjuk a színház igazgatója Büszke Meleg, akkor a többieknek is kell igazodni, azaz kötelező buzulni?

Világ életemben jobboldali voltam, és szerintem már az is maradok.
Alföldit viszont szeretném megvédeni. Én azt gondolom, hogy ilyen őstehetség generációnként egy ha születik. Szeritnem fantasztikus színész, fantasztikus rendező. Ezt szerintem nem lehet vitatni. Azt viszont nem tudom, hogy észreveszi-e, hogy mennyire álságos módon, pofátlanul használja fel őt a baloldal...

"Ellenzéki értelmiség körökben azért van némi aggodalom: társulatával annyira erős volt a kapcsolata, hogy a hiánya idővel gyötrővé válhat"

hangzik a kérdés, amire mit is válaszolhatna? Á, neki nem fog hiányozni senki? Vagy mit? Persze, hogy azt válaszolja, hogy hiányozni fognak, hogy a fenébe ne hiányozna egy jól összeszokott társulat egy színházigazgatónak??? Aztán ezt lehet keresztbe kasul idézni, amin a baloldal szánakozik, a jobboldal meg ráugrik, amit aztán megint lehet bőszen fejcsóválva idézgetni...azt soha senki sem fogja vastaggal szedni, hogy DE köszöni szépen, az élet megy tovább, évekre előre le van kötve, a közönség szereti, nemmellesleg azt is nyilatkozta nem is egyszer, hogy míg igazgató volt, soha senki nem akart a dolgába fölülről beleszólni, és hogy á, a Nemzeti Színház igazgatói közül még messze nem ő kapta a legtöbb hideg-meleget a színháztörténelemben.
Nem tudom, hogy egy ilyen művészlélek, aki minden percét a színháznak szenteli, felismeri-e, hogy milyen alávaló módon dobják oda koncnak azok, akik a barátainak mutatják magukat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában