Lajkó és a citera: mező, szellő, szabadság

2013. augusztus 8. 14:13

Zsigmond és Péterfy
Mandiner
A délvidéki származású hegedűzseni Mező című, nemrég megjelent albuma a művész eredeti hangszeréről, a citeráról szól. És a citera szól, de még hogy!
Csárdás. Mező. Eper. Szellő. Cipők. Nyár. Kijárat. Vasút. Forgalom. Szépség és szörny. Bolygó. Gyár. Kuvasz. Hajszál. Mintha egy még megíratlan népi novella fejezetcímei állnának össze Lajkó Félix új lemezének felvételcímeiből. A délvidéki származású hegedűzseni Mező című, nemrég megjelent albuma a művész eredeti hangszeréről, a citeráról szól. És a citera szól, de még hogy!
 

 
Azt, hogy mire képes Lajkó Félix a citerával, a Még azt mondják... koncertfelvételéről ismerhetjük. A Rúzsa Magdi énekével és Lajkó hátborzongató citerajátékával készült felvétel meghallgatását felírnánk minden magyarnak, kötelező jelleggel, havi rendszerességgel. A Mező tulajdonképpen erről a citerajátékról szól, egy lemeznyi hosszúságban, hol gyorsabb, hol kicsit lassabb ütemű tételekben, amelyekben a Még azt mondják... motívumai is visszaköszönnek itt-ott. A végtelen citeraszólót alázattal kísérik Lajkó zenésztársai, Brasnyó Antal (brácsa), Kurina Michael (cimbalom) és Kurina Ferenc (bőgő). 
 
A Mező egyébként augusztusban a világ egyik legelitebb zenei listájának, a World Music Charts Europe listájánák első helyére került. A listát vezető európai rádiós szakújságírók szavazatainak összesítése alapján állítják össze havonta.

Lajkó Félix új lemezét mindenkinek ajánljuk – mondjuk nyári magyar kalandozásokhoz, a Balaton felvidékétől a tiszai evezésekig, az erdélyi hegyektől a dél-alföldi síkokig, reggeli ébredezésektől az alkonyi borozgatásokig. Hallgathatjuk persze négy fal között is a nagyvárosi betondzsungelekben, de az első taktus után úgyis rohannánk ki a szabadba. Ennek a zenének akkora tere van, hogy befogadásához ki kell rúgni a házunk meg a lelkünk falait. Lajkó Félixet legközelebb augusztus 20-án hallgathatjuk meg Balatonfüreden, a Tagore sétányon a Balaton partján. Ott kell lenni. Ott lenni kell. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés