Lejjebb kell halkítani a Szigetet

2013. augusztus 9. 8:21
Bár nem lépte át a megengedett zajszintet, mégis halkításra kötelezte a Sziget fesztivál szervezőit a III. kerületi polgármester és jegyző csütörtökön. A szervezők jelezték: kompromisszumkészek, de eközben a fesztiválozók megfelelő szórakozását is szem előtt kell tartaniuk. Közölték, hogy csökkentik a hangerőt, ugyanakkor megértést kérnek.

A III. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a Sziget fesztivál kapcsán beérkezett, a korábbi évekhez képest lényegesen több bejelentés miatt szerdán három, kiemelten panaszos helyszínen – a Harrer Pál utcában, a Benedek Elek utcában és a Búza utcában – ellenőrző méréseket végeztettek. Annak ellenére, hogy mindhárom mérés eredménye a megengedett, 55 dB-es határérték alatt maradt, Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármester további és folyamatos kontrollméréseket rendelt el. A közlemény szerint az önkormányzathoz érkező bejelentések alapján, előzetes időpont-egyeztetéssel a fesztivál ideje alatt III. kerületi házaknál, lakásoknál igény szerinti ellenőrző méréseket tudnak végezni a szakemberek.

A polgármester és Kiss Anita jegyző csütörtökön tárgyalt Gerendai Károly főszervezővel és további halkításra kötelezte a szervezőket. A közleményben kitértek arra is: rendkívül súlyos problémának tartják, hogy a korábbi évekkel ellentétben az idén a Fővárosi Katasztrófavédelem Igazgatóság Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége – biztonsági okokból – nem engedélyezte hangfogó falak felállítását az este 11 óra után üzemelő koncertsátrak kijáratánál. Bús Balázs felszólította a szervezőt a sátrakban zajló koncertek hangerejének csökkentésére is – írták.

A fesztivál szervezői csütörtök esti közleményükben azt írták: sokan nyitott ablak mellett alszanak a szokatlanul meleg nyári éjszakákon, így zavaróbbnak tűnhetnek a Sziget programjai akkor is, ha a zajszint a kerület mérései szerint is a megengedett határérték alatt marad. Idézték Gerendai Károly főszervezőt, aki azt mondta, nehezíti a helyzetüket az is, hogy a rendkívül alacsony páratartalom miatt a hang sokkal könnyebben terjed. 

Két tűz között vagyunk” – foglalta össze a helyzetet a főszervező, hozzátéve: egyrészt mindent igyekeznek megtenni azért, hogy a környék lakóit ne zavarják, másrészt viszont a túl halk Szigettel a fesztiválozók koncertélményét sem akarják tönkretenni. „Bár eddig is betartottuk az előírt határértékeket, Bús Balázs III. kerületi polgármesterrel egyeztetve további intézkedéseket hoztunk, s csökkentjük a fesztivál hangerejét, azonban kérjük a környék lakóinak megértését, hiszen a rendkívüli melegről és szárazságról nem mi tehetünk” – idézték a közleményben Gerendai Károlyt. 

A főszervező hozzátette: a hangerő csökkentését az is nehezíti, hogy az elmúlt években változott a vonatkozó szabályozás, és az előírt biztonsági intézkedések miatt a nagyobb sátrakban kénytelenek olyan méretű ki- és bejáratokat biztosítani, ahol a hang kiáramlását csak hangfogó falakkal lehetne megfékezni. Ezek felállítását viszont biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezik.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés