De miért akarja betiltani a Jobbik Ozorát?

2013. augusztus 9. 14:13

Rajcsányi Gellért
Mandiner
A magyar glóbusz egy olyan különös hely, ahol nem csak az örök széljobb ér össze a túlvégen az örök szélballal, hanem még a nemzeti radikalizmus is össze tud fonódni a zöld hippiséggel.

A Jobbik betiltaná az Ozora fesztivált: a párt szerint Ozorát a külföldi deviánsoknak találták ki. A Jobbik nem csak a fesztivált tiltaná be, hanem kitiltaná az országból azokat, akiket most kábítószerrel kapcsolatosan eljárás alá vontak. „Mindennek van határa, és ez a drogtanya és drogfertő nem fér bele az egészséges, normális és biztonságos szórakozásba” – érvelnek. A Jobbik fellépése egyrészt tök érthető, másrészt viszont pont nem. Talán nem tudja a Jobbik jobb keze, mit csinál az izé, szélsőjobbja?

Ugyanis van egy olyan nemzeti radikális szub-szubkultúra, amivel most szembemegy a saját pártja. Egyértelműen létezik a goás-jobbradikális, táltos-sámán-ezoterikus nemzeti hippi szubkultúra, akik egyszerre hisznek a világbékében és szavaznak le a Jobbikra. Még ismertünk is olyan arcokat, akik nemzeti színű karszalagot hordva tolták be a gombát, hogy aztán magányos sétákra induljanak az erdőkbe a barátságosan integető, színváltóssá vált fák közé.

A magyar glóbusz egy olyan különös hely, ahol nem csak az örök széljobb ér össze a túlvégen az örök szélballal, hanem még a nemzeti radikalizmus is össze tud fonódni a zöld hippiséggel. A Jobbik szavazótábora nem csak a Fidesszel avagy az MSZP-vel, hanem még a jobb híján LMP-snek nevezett közeggel is összeér.

Valójában azonban nincs is ebben semmi meglepő. Azok, akik a legkomolyabban kutatják a magyar őstörténetet, egyáltalán, az őstörténetet; és minden olyan dolog érdekli őket, amik a régi, természetközeli, törzsi élethez, a ternészetgyógyászathoz, a sámánok világához kapcsolódik, azok könnyedén rátalálhatnak azokra a tudatmódosító szerekre is, amik az ősi civilizációkban az élet természetes részét képezték. A kíváncsibbak esetleg ki is próbálják őket, és mivel posztmodern világban élünk, akár még a szintetikusabb szerekre is rácsúszhatnak, ha nem tudnak megállni a természetközelibb forrásból származó élményeknél.

A drogos-goás-széljobbos körök élnek és virulnak, és a legérdekesebb hazai szubkultúrát alkotják. Kíváncsi lennék, a most a Jobbik által betiltani kívánt goás feszt magyar résztvevői közül mennyien szimpatizálhatnak a párt nézeteivel. Úgy tűnik, a radikálisok továbbra is szeretik magukat felszeletelni. A többiek pedig addig is szeletelnek tovább.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tök mindegy a Jobbik be akarja, vagy nem akarja betiltani a fesztivált, mert nincs módja rá. Szükségét érezték kifejezni valamiért, h betiltanák. Ennyi, nem több.

Ha a drogtól, piától, vagy dohányzástól tönkrement ember kezelése, megmentése végső soron az állam, a tb feladata, akkor az államnak joga van elébemenni ezeknek, és tenni valamit kárenyhítés céljából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés