Ilyen az Alföldi-féle „István, a király”

2013. augusztus 19. 12:25
A SzegedCafé a darab főpróbáján forgatott, videójukból kiderül, hogy a díszlet a Szent Koronát formázza.

 

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon kíváncsi lennék Szörényi véleményére...
Nem fogjuk hallani szerintem.

Válaszok:
Burmann | 2013. augusztus 19. 14:48

Újra kell gondolnom Szörényit.
Bródytól nem vártam mást.
Bajnai..... nem tényező.

Válaszok:
Burmann | 2013. augusztus 19. 15:15

Minden tiszteletem Vikidálnak, Őt nem lehetett megvenni. Feke Pált igen. Hányigert keltő, ahogyan ömleng a rendezésről a Magyar Nemzet szombati számában.

S persze a kis szerepzavaros törpét, Szörényit is meg lehetett venni. Az ember sokakat kitöröl az emlékezetéből, így Szörényit is, de beszélhetnénk a Kormoránt szétverő, a Petőfi Rádió elnöki székével megvásárolt Koltairól is.

No de sebaj, túléljük ezeket a percembereket, s talán megérünk még egy igazi István, a király rendezést is. Várhatóan ilyen előadásra számíthatunk Kolozsváron augusztus 25-én. Ottani magyarjainknak legalább művészi élményben lesz részük, s magukba szívhatják a darab eredeti üzenetét is.

"Király vagyok, Uram, a Te akaratodból.
Minden magyarok királya.
És én azt akarom, hogy ennek a népnek
országa legyen."
De nem veled Alföldi.

Akaratom szerint...:)

MERT ÍGY AKAROM!

http://youtu.be/th9uzsMeKIw

"Úgyhogy ilyen szempontból én nem tartom tragikusnak, hogy egy Alföldi ilyen módon rendezi ezt meg."

Én tragikusnak tartom, hogy éppen őt kérte fel Szörényi, hogy megadatott neki a lehetőség ebbe is belerondítani.

A legmókásabb az, hogy Ön is lépre ment, azaz teljesen tájékozatlan. Ugyanis Vikidál regősként szereplt a darabban, de Deák Bill Gyula volt aki nem akarta nevetségessé tenni magát. Előbb tájékozódjon alaposan, s csak azután kommenteljen. Bumbika...

Vikidál valóban ügynök volt, miként az a Bródy is, aki nemzeti színű szalaggal a gitárján lelkesítette a BME kollégiumának lakót. S ilyen múlttal úgy él tovább, mintha mi sem történt volna. Mint Szabó István és sokan mások.

Aktuálpolitikát is lehet vinni bele, kétségtelen, de így átpolitizálni ahogyan Alföldi teszi árt a darabnak, mert egy jó mű örök érvényű, minden korban kell legyen mondanivalója az adott kereteken, politikai, társadalmi viszonyokon túlmutatva. Alföldinél félő, hogy éppen ez sikkad el.

Amúgy számomra ez mindig egy ambivalens darab volt, valahogy szerettem is meg nem is. Az a bizonyos "Veled Uram, de nélküled!" olyan mondanivalót sejtetett amivel soha nem tudtam azonosulni.

Még csak nem is erre gondoltam, hanem keresztényként volt több mint furcsa számomra, hogy egy szent király bármit Isten nélkül akar tenni.

Egy másik bejegyzés kapcsán kértem Denia-t, hogy hangolódjon rá a saját történelmére, s ne erőlködjön a magyar múlt, a magyar emberek érzésvilágának megértésével, ne provokáljon.

Semmi gond, már csak a helyesírást, az ikes igéket kell megtanulnia.

Nem tudom mi a története ennek a bizonyos zárt koronának, gondolod a mű szerzője erre akart vele utalni?

Ezt viszik most át Kolozsvárra is, a magyar napokra! :(

Kíváncsi vagyok ott majd hogyan fogadják?

Válaszok:
Türelem | 2013. augusztus 19. 22:11

"Vagyis hogy Rómának, mint hatalomnak nem hódol be, hanem közvetlenül az Égnek tartozik már csak elszámolással."

Ebben az esetben sem érthető a "Veled Uram, de nélküled". Ha egyedül az "égnek tartozik elszámolással", ha az ég az Isten, akkor nem mondhatja azt amit mondd. Mert ebben az inkriminált mondatban az Úr maga a keresztény Isten, nem a római pápa.

Csalódás lesz, valószínűleg nem fognak állva tapsolni.

Éppen az előbb beszéltem telefonon a gyerekeim keresztanyjával, aki jelenleg ott van Kolozsváron, nagyon fel van háborodva, hogy Alföldi kapta a rendezést, nem akarta nekem elhinni, hogy erre maga Szörényi kérte fel. Nem hiszem, hogy egyedül van ezzel.

Valójában tök mindegy, főleg ezek után nem érdekel igazán az egész darab, úgy ahogy van.

Valóban, a csíksomlyói már már kultikus élmény volt, azoknak akik ott voltak. Na, nem is Alföldi rendezte, hanem Novák tata.

Olvassa el a Magyar Nemzet szombati számát, s ne a Népszabadságos Denia-t kérdezze. Ebből megtudhatja, hogy Kolozsvárra nem a rémséges Alföldi rendezés megy, hanem rendes magyar előadásra kerül sor, a Honvéd Táncszínháznak köszönhetően.

Ennek nyomán legalább a kolozsvári magyarok lelkileg feltöltődhetnek, s részesei lehetnek egy valódi művészi produkciónak, s nem egy abberált ember irritáló vízióinak. S magyar lesz a rendezője is.

Válaszok:
ottapont | 2013. augusztus 19. 22:16

A hívő ember átadja a szabadságát is Istennek, szabadon. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy továbbra is szabad maradjon. Ha nem teszi, akkor Isten helyett valami más fogja elvenni és ez megkötözöttséghez vezet.

Na de honnan tudna ilyeneket ez a bizonyos Boldizsár, akiről igen meglepő dolgokat olvastam itt ma és azok alapján kevés köze lehet a katolikus tanításhoz. Hagyjuk is...

Ez valóban jó hír, közölni fogom a komaasszonyommal! :)

Egyébiránt biztos vagyok benne, hogy Denia NEM "Népszabadságos".

Amennyire én meg tudom ítélni, ti félreértitek egymást. Bár engem is meglepett a véleményed Alföldiről meg úgy általában erről a darabról, de elfogadom mert elég régóta olvasgatlak itt ahhoz, hogy tudjalak ennek ellenére is "hova sorolni". Egyébként sem érthet MINDEN nemzeti érzelmű magyar ember MINDENBEN egyet. Attól még javát akarjuk a nemzetünknek, szeretjük és ragaszkodunk hozzá.

Az eddigi rendezésekben mindig átjött az aktuálpolitikán túlmutató mondanivaló, kérdés, hogy az Alföldi rendezésben ez átjön-e, ugyanis ez egyáltalán nem elhanyagolható részletkérdés! Ebben sokan kételkedünk, ismerve Alföldi eddigi működését. Arról már nem is beszélve, hogy maga a felkérése is provokatív. Proteszt kiállás egy olyan személy mellett, aki ismételten és szándékosan belegyalogolt a magyar emberek érzéseibe.

Részemről, itt le is zárom, mert szerintem több szót nem érdemel a dolog.

Csak hogy tisztán lássunk. Mindig István mellett tettem le a voksot, de soha sem kedveltem azokat, akik átléptek a történelmi kontinuitás felet,. vagy műveletlenségből, vagy akaratlagosan.

Diplomás gyermekeimet is ebben a szellemben neveltem, s István, de Alföldi kérdésében is teljesen egy hullámhosszon vagyunk.

Kierkegaard a "Vagy-vagy" című művében is érthetően kifejti az egyértelmű választás szükségességét, a döntési kényszer ránk nehezedő felelősségét.

Magam is szeretem az egyértelműséget, a fekete az fekete, a fehér az fehér. S nem lehet egyszerre mindkettő. Denia esetében a következetlensége az, ami számomra nem vállalható, ami hiteltelenné teszi. Egyébként meg közömbös, hogy miről fecseg. S nem is igénylem a válaszát, nem tekintem vitapartnernek.

"ha Alföldi titkolná a nemi orientációját, babérkoszorús rendezőként emelnétek pajzsra"

Azért nem mindenki hülye, bár kétségtelenül többségben vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában