Idén is Tranzit - Fesztivál a határon

2013. augusztus 20. 11:39
Idén augusztus 21. és 25. között rendezik meg Kőszegen a Tranzit Fesztivált, Magyarország egyik legjelentősebb közéleti kérdésekkel foglalkozó ifjúsági rendezvényét. A Kommentár Alapítvány által 2009-ben kezdeményezett rendezvényen többek között Balog Zoltán és Hiller István a kultúrpolitikáról, Rogán Antal és Schiffer András az Országgyűlés elmúlt három évének teljesítményéről fog vitázni. Esténként koncertezik a Quimby,a Magna Cum Laude, a Balázs Elemér Group, Ferenczi György és a Rackajam.

Idén augusztus 21. és 25. között rendezik meg Kőszegen a Tranzit Fesztivált, Magyarország egyik legjelentősebb közéleti kérdésekkel foglalkozó ifjúsági rendezvényét. A Tranzit - Fesztivál a határon 2009-ben az azonos nevű folyóiratot kiadó Kommentár Alapítvány küldetéstudatából, a „közösség, hagyomány, szabadság” jelszó szellemében jött létre. Ugyan az eszközök és a lehetőségek évek során folyamatosan bővültek, az alapvető célkitűzések nem változtak: a rendezvény továbbra is a fórumot szeretne adni a közéletről közösségben gondolkodó fiatalok számára.

Éppen ezért szinte nincs olyan aktuális téma, ami ne szerepelne a Tranzit - Fesztivál a határon programjában, ahol a résztvevők kerekasztal-beszélgetések, vitaestek, előadások és szemináriumok során dolgozzák föl a politika, a gazdaság, a kultúra, az Y-generáció, a Kárpát-medence vagy éppen az Európai Unió időszerű kérdéseit. A rendezvény szervezői a Mandiner kérdésére válaszolva elárulták, hogy a „Tranzit attól lesz igazán különleges, hogy mindezt a legkülönbözőbb világnézetek, politikai családok és közösségek képviselői egy asztalnál, kulturált párbeszéd formájában teszik.

Például Szijjártó Péter és Újhelyi István a keleti nyitásról, Varga Mihály és Józsa István a gazdaság állapotáról, Balog Zoltán és Hiller István a kultúrpolitikáról, Rogán Antal és Schiffer András az Országgyűlés elmúlt három évének teljesítményéről fog vitázni. Vidnyánszky Attila és Hegedűs D. Géza a Nemzeti Színház jövőjéről cserél véleményt, de egy asztalhoz ül Klinghammer István felsőoktatási államtitkár és Kiss Dávid a HÖOK vezetője is. Magyarország kulturális exportcikkeiről Gerendai Károly, Ablonczy Balázs, Keszei Bori és Szőke Gábor Miklós szobrász virtuóz osztja meg gondolatait.

A politikai kommunikáció és a web kapcsolatáról Deutsch Tamás és Vágó Gábor beszélget, de szóba kerül majd a Snowden-ügy kapcsán egyre égetőbb online adatbiztonság, vagy épp az elmúlt években tetőző európai futballbunda-botrányok háttere is. Az európai kontinens médiatrendjeiről a lengyel Rzeczpospolita és a francia Valeurs Acuelles vezető újságírói fejtik ki véleményüket.

A közéleti és szakmai kérdések mellett természetesen az izgalmas kísérőprogramok, és a könnyedebb műfajok sem maradnak el. A Tranziton fellép a Quimby, a Magna Cum Laude, a Balázs Elemér Group, a Manökken Proletárz, Ferenczi György és a Rackajam, de olyan bandák is zenélnek, akik „civilben” maguk is régi Tranzit-résztvevők, mint például a Longstep vagy a Folkembassy. A zeneipar krémje a színpadon kívül is bemutatkozik: Kiss Tibi, a Quimby frontembere, és Tóth Szabolcs a Sugarloaf-tól a Hegyalja Fesztivál, a Fonó és az Artisjus vezetőivel boncolgatják majd a magyar popzene jövőjének kérdéseit.

A fesztivál programjában idén először szerepel improvizációs színházi előadás, ezen túl sok szó esik majd Weöres Sándorról, születésének századik évfordulója alkalmából, a Tranzit gasztronómiai színvonalról mindvégig pedig a Baldaszti csapata gondoskodik. Emellett a szervezők idén közös karitatív megmozdulást is terveznek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, gondolva az iskolaévüket szeptemberben kezdő, hátrányos helyzetű gyerekekre.

A Tranzit szervezőgárdája azt is elmondta, hogy első sorban a közéleti kérdések iránt érdeklődő fiatalokat várják Kőszegre, a „régi tranzitoskat” és „az új arcokat” egyaránt. A látogatók idén a korábbiaknál is izgalmasabb vitákra, színvonalas szellemi összecsapásokra, új felvetésekre, aktív közönségre és sok-sok kikapcsolódásra számíthatnak. A holnap startoló fesztivál utolsó szálláshelyeit még le lehet foglalni a Tranzit hivatalos oldalán, de a szervezők azokra is gondoltak, akik csak egy napra látogatnak el Kőszegre, vagy már van szállásuk a környéken: a helyszínen elhelyezés nélküli napi- és hetijegyet is lehet vásárolni.

Ha valaki idén nem tud részt venni az eseményen, a Heti Válasz újságíróműhelyének növendékei által szerkesztett FesztiVálasz, a Tranzit saját, helyszíni napilapjának beszámolóin keresztül követheti az eseményeket. Azonban aki teheti, mindenképpen látogasson el Tranzit-Fesztiválra, mert Kőszeg, Magyarország egyik legszebb, legszerethetőbb városába, a Tranzit pedig a kulturált viták és a színvonalas programok sokaságával szintén egyedülálló esemény, a kettő együtt pedig valódi élmény.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés