Himnusz a rács mögül

2013. augusztus 21. 11:16

Balla István
hvg.hu
Nem volt könnyű dolga a rendezőnek, mert az eredeti mű a magyar kultúra részévé vált.

 „Manapság persze mindennek különös jelentősége van. Hogy újra leporolják az 1983-as legendás darabot, hogy Alföldi Róbertet kérik fel (hova tegyük így a »jobbos Szörényit«, ugye) a rendezésre, hogy ő pedig Stohl Andrást kéri fel Koppánynak. Továbbá hogy a közszolgálati média kihátrál a közvetítés mögül, és egy másik István-operát (jelesül Erkelét) mutat be inkább. Ám az RTL Klub augusztus 20-án – amikor egész nap azon rágódnak politikusaink, hogyan vezessék le az istváni örökségből a saját igazukat – leadja a rockoperát, s hogy ebben viszont rögtön a kicsit túlnyújtott bevezető és az első dal, a »Mondd, te kit választanál?« után jön a szokásos reklámblokk arról, hogy milyen lábgomba elleni szert, bankot, csokit válasszunk. No meg egy bevágás a csatorna leendő tehetségkutató műsorából, ahol a zsűri tagjaként – na ki? – éppen Alföldi ekézi az egyik jelentkezőt. Később a reklámblokk megismétlődik. Ez így mind Magyarország 2013.

Ezektől kellene eltekinteni, hogy egy színházi darabot önmagában vizsgálhassunk. Nem lehet. Már a szegedi premier után elözönlötte a netet az István, a király különböző »értékelése«(értsd: fröcsögés Alföldi ellen és rajongás Alföldiért, ha láttuk a darabot, ha nem).

Nem volt könnyű dolga a rendezőnek, mert egyrészt az eredeti mű a magyar kultúra részévé vált, a dalok, a szerepek, az eredeti énekesek mind beleívódtak a köztudatba, miközben a darab maga sematikus, leegyszerűsítő, a jellemfejlődésnek teret alig enged, szövege itt-ott bizony megbicsaklik, és a zene sem túl bonyolult, ha őszinték akarunk lenni. 1983-ban a Királydombon valamit nagyon eltalált, túlmutatott önmagán az István, a király, s ezt még a szörnyen kivitelezett film sem tudta lerontani. Mondhatni, jó időben volt jó helyen, az emberek valamire nagyon ráéreztek, s ettől válhatott mára klasszikussá.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs mit szépíteni ... qurva szar rendezés volt!!

Schmuck Andor magvas gondolata:

". Az a kérdés, hogy mit tudnánk jobban csinálni.

Nem másképpen, hanem jobban.!"

A rendező megfosztja minden eddigi elképzeléstől a darabot, sőt vissza nem térő alkalmat lát abban, hogy beszóljon a kereszténységnek,

azt már kevésbé, hogy a harminc éve töretlen sikerrel játszott előadást, amely az együvé tartozásról, a közösség erejéről szól, sőt amellyel szinte kivétel nélkül együtt dobban a közönség szíve,

a szerzőpáros ily könnyen odadobja egy elképzelésnek, amely gyakorlatilag megöli azt.

E szerzőpáros felelőssége is, hogy egy ilyen perverz alak, mint Alföldi kezébe adta alkotását, aki aztán kiherélte az eredeti alkotást és értelmét visszájára fordította.

Alföldi mindent másképpen akar csinálni.

Másképpen de nem jobban csinálja.

A János vitéz Iluskáját is prostituáltként jelenítette meg.

A normális embereket provokálja értelmetlenül!

Ezt kellene művészetnek gondolnunk?

Micsoda ötlet volt a Szent Koronából vasrácsos börtönt késziteni.

Egyáltalán létezik a világon olyan, ami egy népnek szent, tisztesség, szépség, amit ezek az Alföldi féle perverz alakok ne mocskolnának be?

Szörényi alaposan elcseszte, de talán csak a kínzó pénzhiány késztette erre!

A Pénz beszél, a kutya meg csak ugat, Szörényiéknél is!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában