Önmagunk börtönében

2013. augusztus 21. 11:40
Balogh Gyula
Népszava
Alföldi nem akar igazságot tenni. Nem ítélkezik. Az erőszak és az embertelenség eluralkodásának kegyetlen folyamatát ábrázolja egyáltalán nem kíméletesen.

„A hatalmon lévők céljuk eléréséért semmitől sem riadnak vissza, miközben István békét hirdet és Koppányt sem akarja azonnal megsemmisíteni a mögötte lévő hadsereg, védelmi gépezet kegyetlenül teszi a dolgát és elteszi az útból a hangoskodókat. A szituációról nem nehéz asszociálni a mára, de a rendezés erre nem kíván rájátszani. Rengeteg az ötlet, kicsit már nehéz is követni ezeket. Gizella, az idegen, nagy fekete luxusautóval, testőrséggel érkezik, németül köszön.

Koppány táborának tagjai vérrel és sárral kenik be magukat, Koppány úgy gyűjt erőt, hogy még egy lovat is feláldoz. A rendező nem akar igazságot tenni. Nem ítélkezik. Az erőszak és az embertelenség eluralkodásának kegyetlen folyamatát ábrázolja egyáltalán nem kíméletesen. A kereszténységet bevezetni akaró papok és az őket, illetve Istvánt védő katonai egyenruhába bújtatott, sőt a maszkos kommandós különítménnyel is rendelkező apparátus könyörtelenül kivégzi azokat, akik nem fogadják el a rájuk kényszerített törekvéseket.

Istvánt Feke Pál már sokszor, több rendezésben énekelte. Nyilván nem véletlenül találta meg őt ez a szerep, alkatilag is illik rá, énektudása is predesztinálja erre. Most Alföldi kérésére egy vívódóbb Istvánt alakít, akiből úgy lesz király, hogy közben bedarálják a körülötte lévők. A fontos döntéseket mások hozzák meg helyette. Az öltönyös István fő ellenfelét, Koppányt, Stohl András játssza, sokszor félmeztelenül, máskor sportosan, lazán öltözve. Stohl bírja erővel, hangban és színészileg is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs mit szépíteni ... qurva szar rendezés volt!!

Amit Alföldi csinált az István a királlyal, az gyalázat.
Ez nem művészet, hanem egy nagy kupac szar...

Ráadásul aki szent Istvánt így ábrázolja, annak halvány lila segédfogalma nincs a magyar történelemről és azt sem fogja fel, hogy ha István nem teszi meg azt amit megtett, nem lenne rá lehetősége, hogy ilyen marhaságokat csináljon és mondjon, mert Magyarország nem létezne.

Pedig a tények makacs dolgok...

Mert ha mást mond, akkor ő a konzervatív és ostoba szerző, aki nem érti a Nagy Művész Alföldi Robertát...

Hát Alföldinek viszont jó nagy orra van, ez tény...

Mert más a véleményem mint neked?

Érdekes!

Szörényi eddig egy nemzetieskedő fazon volt, aki egykor megrajzolta az MDF emblémáját, most meg röhejesen keresgéli Attila sírját a Pilisben. Ja, és jön a sumér hülyeségeivel.

Most viszont megvilágosult, mert Alföldire bízta az István, a királyt.

Szerintem, érdekes és elgondolkoztató volt. Éppen azért mert a mai kor jelmezébe tette.
Így ez a darab egyetemessé vált.
Szerintem Alföldi a mindenkori nagyhatalmak politikáját ábrázolja a maga alá gyürt népekhez. Akkor a pápaság és a Német-Római birodalom, de volt itt, és van, és lesz török, Habsburg, német, szovjet, Észak-atlanti birodalom által "trónra ültetett" helytartók.
Nem ez a sorsa a kis népeknek???
A szereplők viszont rendelkezhettek volna jobb ének tudással is.
Én a mindenkori Koppányt nem így képzelném.
De ez más nézőpont.

Persze, ma már az egykor nácikra kacsintgatónak, horthystának mondott Antall Józsefről is másképp beszélnek a baoldalon.

Boross Pétert is másképp kezelik, pedig anno azt hirdette a Charta, hogy rendkívüli állapot bevezetésével fogja megakadályozni a választásokat.

Szörényi is attól lett most jó, hogy Alföldire bízta a darabot, ami így egy-két jó ötlet dacára elég gyengére sikeredett.

Feke Pál gyatrán, állandóan szenvedve, vicsorogva énekelt. Ezt kérték tőle, vagy egyszerűen nem tudta megcsinálni azt, amit Alföldi gondolt?

Koppány miért lehetett egy nyavajgó, siránkozó főúr? És miért ez lehetett az emberileg lenullázott Stohl jutalomjátéka? Mert Stohlt a ballib szinésztársak jelenlétükkel támogatták a tárgyaláson, ahol egy hétköznapi embert életre elkaszáltak volna?

Varga Miklós és Nagy Feró megalázó szerepben, kis hülye magyarkodóként tért vissza ebben a műben. Bohócként, de ez legyen az ő dolguk.

Novák Péter a csíksomlyói előadáson sokkal jobb táltos volt.

Alföldi zeneileg lenullázta a művet, talán Laborc, Réka és Gizella voltak jók..

Tetszett viszont István és Gizella kényszerházasságának ábrázolása. Tetszett Géza gondolatokat ébresztő megszemélyesítése, egybefogása a regössel. Tetszett a korona általi bezártság, vagy kirekesztettség felvetése, mert az ugye örök vita, hogy ki van a rácson kívül, vagy belül?

De ez az István, a király ezekkel együtt lapos volt. Ha a közönség így ismerte volna meg, nem vált volna ennyire népszerűvé.

Rendben, akkor ezt visszavonom, de a többit fenntartom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés