Mert szent a cél - Alföldi Róbert István, a királya

2013. augusztus 21. 11:33

Gréczy Zsolt
Hírhatár
Ezek vagyunk mi 2013-ban is. Harci díszekkel felfestett, megnyomorított nemzet, egy új diktátorral, és nem tudjuk, hogy jövünk ki a rácsok mögül.

„Alföldi Róbert széttúrta a darabot. Felgyorsította, szinte filmszerűvé tette a legendás dalokat, új zenei elemeket is belecsempészett, és most először élőben játszott a zenekar.

Alföldit nem csupán a provokálás érdekli, ha úgy tetszik, a balhé. Borzongatni akar és gondolkodtatni. Csinálhatott volna ő is olyan István a királyt, amelyben méltóságteljesen néznek a távolba, időnként széttárják a karjukat és az égre tekintenek. A rendező azonban a valóságot, és nem a pátoszt kereste: azt akarta megmutatni, milyenek a magyarok és milyen ország lett ebből.

Nem csoda, hogy a Fidesz és a Jobbik kiakadt, mindenki más pedig vagy sokkolva ül, vagy ünnepel. Nem Alföldit, az »ellenzéki« rendezőt - ez amúgy is baromság -, hanem valakit, az új értelmet adott egy klasszikusnak. (…)

Szörényi Levente és Bródy János István, a királya remekmű, és a darabot bravúrosan átformáló Alföldi Róbert egyik legnagyobb érdeme, hogy bebizonyította: ez nem Nagy Imre kontra Kádár történet, ahogy harminc éve néhányan gondolták. Ezek vagyunk mi 2013-ban is. Harci díszekkel felfestett, megnyomorított nemzet, egy új diktátorral, és nem tudjuk, hogy jövünk ki a rácsok mögül. Hol, mikor és hogyan fog nyílni a zár. ha ugyan a mi életünkben nyílik még...”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs mit szépíteni ... qurva szar rendezés volt!!

Én eddig is tudtam, hogy ez egy nagy kupac szar volt, de most, hogy Gréczy ennyire dicséri és ilyen hülyeségeket ír, még inkább megerősíti a véleményemet...

"...és nem tudjuk, hogy jövünk ki a rácsok mögül."
-----------------------------------------------
Az az igazság Zsoltika, hogy te valószínűleg sehogy sem. Téged benn fognak, neked ott a helyed...és ez így van jól!!

Megkíséreltem leríni a véleményem, de rájöttem a semmivel nem érdemes foglalkozni.

A világháló híreit nézegetve, ráakadtam a szegedilap.hu honlapon Marton Árpád „Giccs mán a király – avagy Alföldi szado-mazója Erkellel” c. írására melyből idéznék. Megjegyzem szerintem az idézet mondata akár az egész rendezésre, elődadásra vonatkozhatna.

„A darab politikával megterhelt előéletét tekintve óriási balszerencse, hogy Alföldi – ha helyesen értelmeztem a didaktikusan a nézőtér álláspontjává verklizett refrént, és mit is lehetne ezen félreértenem – unja a politikát. Unalmában politizál hát két teljes felvonáson keresztül. Muszáj neki, ha már a szerzők mindjárt a legelején nekiszegezik a kérdést: „Mondd, te kit választanál?” „Én aztán egyiket sem” – mond Alföldi. A lezser felelet legnagyobb bravúrja, hogy egyszerre fosztja meg idoljaitól a nemzet mindkét fertályát: az eredetiben is kétes glóriájú István után immár Koppánya sincs a méltatlan utókornak. Csak annyit kérdezek a válaszra várva: akkor meg mi marad a darabból?

Papi önkény. És rendezői. Láss csodát: Asztrik figurája megtévesztésig hasonlít Alföldire. Sekély e kény.”

http://www.szegedilap.hu/cikke..

Az íráshoz pedig annyit, így van ez, amikor két "nagyformátumú" politikus rendező és író találkozik. ;-)

A Királydombon már a hatalmas nemzeti lobogó látványa is eufóriát okozott.
Egyébként igaz lehet, hogy ezt a művet az akkori körülmények tették naggyá.
Alföldi pedig most hiába öltöztette a szereplőit rendőr-ruhába (rendőr állam? diktatúra? OV? ), nem sokkolt, csak untatott.

Hát nem tud túllépni az egóján annyi szent, sem a szaros kis sérelmein.

Fletó kinevezte, a táskahordozója dícséri. :p

A csíksomlyói előadás végén, a vastaps közben és után az összegyűlt, több mint 300000 ezer ember együtt skandálta, hogy "Vesszen Trianon!" Így fejezve ki az együvé tartozást és a testvériséget. Az libabőr volt a javából, köszönet érte Novák tatának!

"A legszívszorítóbb az Erdélyi amit szinén láttam.", a közönséget is beleértve.

Alföldi "több legyet ütött egy csapásra", legalábbis ez volt a célja, de a magyar emberek szellemi immunitásán múlik, hogy ezt befogadják, vagy kilökik. Az utóbbiban reménykedem.

Célja volt "diktatorbán" alázásán kívül a keresztény gyalázás, az Árpádházi szent királyok/királynék sárba tiprása (ez nagyon plasztikus volt István négykézlábra állításával, illetve a katonát elcsábítani akaró, kvázi házasságtörő Gizella esete). De ami elgondolkodtató, hogy az áldozati fehér lovat brutálisan kivégző Koppánnyal az ellenoldal is lerántódik a sárba, sőt az ősmagyar vallás. Áldozati állattal így soha nem bántak volna, az áldozat bemutatás kizárólag a táltos dolga. Az állati kegyetlenség és az öniralom hiánya amit ezzel Koppány demonstrál valójában persze Alföldi torz kis lényéről és magyar gyűlöletéről árulkodik. Ez világos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés