Alföldi megmutatja, mi az a hazaszeretet

2013. augusztus 21. 11:27
Kovács Bálint
Egyfelvonás
Alföldi Róbert nem értelmezi át, nem értelmezi újra az István, a királyt, és nem korlátozza az érvényességét valamely konkrét, aktuálpolitikai üzenetre.

„Alföldi Róbert nem értelmezi át, nem értelmezi újra a Szegedi Szabadtéri Színpadon az István, a király című, idén harmincéves rockoperát, és nem korlátozza az érvényességét valamely konkrét, aktuálpolitikai üzenetre. Nem rendez katartikusan jó, tökéletes előadást. Viszont a darab vázáig lebontja a rárakódott, ilyen-olyan üledéket, hogy újra láthatóvá váljon, melyik szereplő mit képvisel, ki miért teszi, amit tesz, és kinek milyen a viszonya a többiekkel, azaz, hogy pontosan miről is szól ez a történet. Ez pedig talán a legjobb, ami egy, a kultusz patinájával bevont művel történhet. (…)

A lendületes és látványos, jelmezeiben és kellékeiben a politika ezeréves lényegi változatlanságát hangsúlyozó előadás legvégén felkerül a kereszt a díszlet-korona csúcsára, és bezárul a félkörív: a korona körbeveszi a szereplőket, s a rácsokon át nincs kijárat. Miközben a többezres közönség állva hallgatja, ahogyan az összes színész a Himnuszt énekli, a magyarság szimbóluma egyszerre véd meg, tesz közösséggé, és zár egyfajta börtönbe. Ez a kép mutatja meg, milyen lehet a nem üres frázisokból álló, valódi hazaszeretet: amikor az ember tisztában van minden pozitívummal, de közben látja a negatívumokat is. Látja, és ezzel együtt dönt úgy, hogy teljes szívéből énekli el a Himnuszt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs mit szépíteni ... qurva szar rendezés volt!!

Kultusztalanítás, mítosztalanítás...beköpni mindent ami szép és túlmutat önmagán. Hogy még véletlenül se lehessen katarzis.

Nehezen viseled ha más véleménnyel szembesülsz?

Több önuralmat, gyenge ember aki nem képes uralkodni magán.

Még az Alföldi mellett kiállók is szóvá tették, hogy nincs katarzis. A szögesdróttal körülvett Szent Koronába zárt emberek a reménytelenség, tehetetlenség. Az egymással összazárt, indulatos ellenségek képe nyújtotta a katarzist? Vagy mi?

"A katarzis a görög katharszisz szóra vezethető vissza, melynek jelentése: megtisztulás."

Az Alföldi rendezte darab nem megtisztulás hanem lerángatás az általa projektált lelki posványba. Ez a véleményem.

Szarozás helyett röviden, tömören elmondhatnád miért nyújtott neked ez a darab katarzist Lelki megtisztulást, feltöltődést, útmutatót a hogyan továbbra? Szóval kis konkrétumot, ha lehetne, panelek helyett.

Válaszok:
ottapont | 2013. augusztus 21. 21:10

Deniának röviden összefoglaltam a véleményem, miért gondolok erről azt amit,

Célja volt "diktatorbán" alázásán kívül a keresztény gyalázás, az Árpádházi szent királyok/királynék sárba tiprása (ez nagyon plasztikus volt István négykézlábra állításával, illetve a katonát elcsábítani akaró, kvázi házasságtörő Gizella esete). De ami elgondolkodtató, hogy az áldozati fehér lovat brutálisan kivégző Koppánnyal az ellenoldal is lerántódik a sárba, sőt az ősmagyar vallás. Áldozati állattal így soha nem bántak volna, az áldozat bemutatás kizárólag a táltos dolga. Az állati kegyetlenség és az öniralom hiánya amit ezzel Koppány demonstrál valójában persze Alföldi torz kis lényéről és magyar gyűlöletéről árulkodik. Ez világos.

A végéről kezdem, szóval nem olvastam ma túl sok hsz-det, ezért kértem legyél kicsit konkrét.
Panelek alatt az obligát "halál kóchengeres faszát,No shit, Sherlockot" és társait értem. Ez olyan fárasztó, de rád bízom,ha másképpen nem megy...

"Alföldi a legyőzött, gyökereitől megfosztott néppel azonosul"

Na és milyen folyamatnak, kiknek köszönhető az, hogy a magyarságot minden eszközzel meg akarják fosztani a gyökereitől? Ezt nem a viktátor kezdte el, sőt, semmi köze hozzá. Viszont Alföldi már több rendezésével aktívan hozzájárult ehhez. Szóval ez nagyon sántít.

Az eddigi rendezések többe kevésbé visszaadták az eredeti "Felkelt a mi napunk" életérzést, reményt, mondjuk úgy katarzist. Alföldinél marad a reménytelen lágerfíling. Bár a maga szempontjából igaza van, az ő napja lement, vagy lemenni látszik.

Most megyek, mert levelet kaptam Orbán Viktortól, elolvasom mit írt. :)

Emlékeim szerint valami 350.000 ezerre becsülték a tömeget, javarészt erdélyiek, de Magyarországról és a környező országokból is jöttek magyarok szép számmal.. Frenetikus volt ott és akkor a "Vesszen Trianon!" :)

Nézd meg, nem fogsz csalódni, Novák nagyon jó mint táltos.

Válaszok:
ottapont | 2013. augusztus 21. 22:38

Aki a Vesszen Trianon! miatt diszlájkolt az egy elcseszett lúzer! :P

Válaszok:
ottapont | 2013. augusztus 21. 22:41

Csak így tovább kicsi lúzer, csak így tovább! :D

Trianon előtt ép egység volt az ország és a népe. Akinek ez ketrec az valóban párhuzamos univerzum, igaza volt Deniának.

Miért fáj neked, hogy a magyarok együvé szeretnének tartozni?

Te miről beszélsz?? Hidegháború előtt...?

Romániában MOST akarják végérvényesen betenni a magyarságnak a kaput azzal, hogy felszámolják a székelységet, mint eddig önálló tömböt, a többi megyében Ceausescu annak idején bedarálta, felhígította a betelepítésekkel a magyar többséget. Ha ezt Pontáék keresztülviszik az vélhetőleg felteszi majd a koronát a magyarok beolvasztására.

Ez a mai, jelenlegi valóság! Tudom, hogy Brüsszelt ez nem érdekli, meg a magyarországi liberálisokat sem, de attól még igaz. És ez mind Trianon következménye, máig tartó, halálos mérge a magyarságra nézve.

Az alja? Honnan való az idézet?

Az a közel négyszázezer magyar ott Csíksomlyón tudta mi az együvé tartozás, de te azt leminuszoltad.

Trianon azért történt, mert nem akarták, hogy Magyarország középhatalomként megmaradjon. Hogy ez történetesen kedvezett a környező népeknek az más kérdés.


Amiről te beszélsz az politika. Háborúk törnek ki, kérdés kiknek az érdekéből? Mégis mi lett volna jó döntés? Harc nélkül odadobni területeket és emberek millióit? Vigyétek, vegyétek, nekünk nem kell... mi nem harcolunk érte?? Mi ez a hülyeség?! Mai napig minden egyes nép kiáll magáért ha úgy adódik. Mi volt a magyarok bűne, hogy harcolni mertek a hazájukért?

Rossz érzés, ha ketrecnek érzed az orszádot ahol élsz. Tudom milyen az, én börtönnek éreztem. Meg is próbáltam szökni,akkor nem sikerült.

Most te valóban nem érted, illetve ennyit értesz belőle, vagy csupán kiforgatod a mondandómat?

Nem követed, nem érdekel, de szerinted a hidegháború óta a helyzet sokat javult, mert a határok csak jelképesek.

Ennek a párbeszédnek félek semmi értelme, elveszem a drága időt más hasznosabb dolgoktól.

De azért néha gondolkodj el azon, hogy attól mert te nem tudsz róla, vagy nem érdekel a magyarság sebeket kap és fogyatkozik és van akinek ez fáj, veled elletétben. És egyáltalán nem biztos, hogy a hiba abban van akinek ez fáj.

Bevagoníroztak??

Te most a katonákról beszélsz, akik a hazájukért mentek harcolni? Mégis mi lett volna helyes, ha leteszik a fegyvert és egészen Budapestig a románoknak meg a szlovákoknak engedik át az országot mint a kommunisták idejében történt?

Abszurd vagy.

Tekintsd szerencsédnek, csak velem ne kezdj erről a jövőben párbeszédet, mert most végképp meggyőződtem arról, hogy részedről minimális empátiát is hiába várok ha magyar ügyről van szó.

Elég bajban lennél, ha azt akarnád bebizonyítani, hogy a helyzet nem javult sokat a hidegháború óta.


Ha az erdélyi magyarok ügyét vesszük, a helyzet romlott. Hiszen Dej idejében, igaz csak pár évig de volt területi autonómia.

De tény, hogy számomra egy idegen világ a hivatásos magyaré

Hivatásos magyar Mekkora üres lózung, micsoda hülyeség

Nekem éppúgy fáj az igazságtalanság, ha például egy románnal szemben követik el.

De valahogy a határontúli magyarokkal szembeni visszaélések nem hatnak meg...biztosan a szűrőd az oka, a nem hivatásos szűrődé.

Az erkölcsnek nincs etnikuma.

Ámen!Ennek fényében néha foglalkozhatnák a magyarok sérelmeivel is, merthogy most ;ppe annak lenne aktualit'sa, de ha majd rom'nr=l hallasz azt se hagyd ki.

És te tartod magad pogánynak? Nemzettudat nélkül? Na ez is egy ritka fajta. A nemzetét, népét a pogány is szerette, sőt!

Meg voltak Ceaucescu-féle falurombolások is, ugye?


Azt még időben leállították,nemzetközi nyomásra. A mostani régiósítás nem szúr annyira szemet, mert nem egy diktátor akarja végrehajtani, de attól még
és mert kényelmesebb nem foglalkozni vele.

Válaszok:
ottapont | 2013. augusztus 21. 23:40

*de attól még aljas dolog

Öreg el tudsz te képzelni egy pogány magyart, vagy vízigótót vagy akárkit, aki nem szeretné a fajtáját mindenek felett?

Ez nem nemzet, ez egy vadhajtása a nacionalizmusnak és a xenofóbiának. Azt hiszik attól lesznek erősek, ha homogének, a magyarok ezt
nem így gondolták soh'se és igazuk volt. Nehezebben járható út, de gyümölcsözőbb és főleg emberibb.

És ez a meghatározó sajátsága

Igen. Ezért aprították egymást pölö az észak amerikai indiánok. A hitviláguk azonos volt, legtöbbször egymás nyelvét is értették, beszélték.
Mégis a törzs volt a meghatározó.

Az erősebb fennmarad, a gyengébb elvész, vagy úgy, hogy megölik, vagy úgy, hogy beolvasztják. Ez az emberiség farkastörvénye.

Nagyon fölemelő farkastörvény. Ezért aztán kurvára megérte az emberré válás...

Nem itt ért véget a történet, valaki egyszer azt tanította, hogy úgy szeresd felebarátodat, mint önmagad. Aki eszerint él az már egy magasabb erkölcsi szinten van.

Jó éjt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában