Alföldi megmutatja, mi az a hazaszeretet

2013. augusztus 21. 11:27
Kovács Bálint
Egyfelvonás
Alföldi Róbert nem értelmezi át, nem értelmezi újra az István, a királyt, és nem korlátozza az érvényességét valamely konkrét, aktuálpolitikai üzenetre.

„Alföldi Róbert nem értelmezi át, nem értelmezi újra a Szegedi Szabadtéri Színpadon az István, a király című, idén harmincéves rockoperát, és nem korlátozza az érvényességét valamely konkrét, aktuálpolitikai üzenetre. Nem rendez katartikusan jó, tökéletes előadást. Viszont a darab vázáig lebontja a rárakódott, ilyen-olyan üledéket, hogy újra láthatóvá váljon, melyik szereplő mit képvisel, ki miért teszi, amit tesz, és kinek milyen a viszonya a többiekkel, azaz, hogy pontosan miről is szól ez a történet. Ez pedig talán a legjobb, ami egy, a kultusz patinájával bevont művel történhet. (…)

A lendületes és látványos, jelmezeiben és kellékeiben a politika ezeréves lényegi változatlanságát hangsúlyozó előadás legvégén felkerül a kereszt a díszlet-korona csúcsára, és bezárul a félkörív: a korona körbeveszi a szereplőket, s a rácsokon át nincs kijárat. Miközben a többezres közönség állva hallgatja, ahogyan az összes színész a Himnuszt énekli, a magyarság szimbóluma egyszerre véd meg, tesz közösséggé, és zár egyfajta börtönbe. Ez a kép mutatja meg, milyen lehet a nem üres frázisokból álló, valódi hazaszeretet: amikor az ember tisztában van minden pozitívummal, de közben látja a negatívumokat is. Látja, és ezzel együtt dönt úgy, hogy teljes szívéből énekli el a Himnuszt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs mit szépíteni ... qurva szar rendezés volt!!

Kultusztalanítás, mítosztalanítás...beköpni mindent ami szép és túlmutat önmagán. Hogy még véletlenül se lehessen katarzis.

Nehezen viseled ha más véleménnyel szembesülsz?

Több önuralmat, gyenge ember aki nem képes uralkodni magán.

Még az Alföldi mellett kiállók is szóvá tették, hogy nincs katarzis. A szögesdróttal körülvett Szent Koronába zárt emberek a reménytelenség, tehetetlenség. Az egymással összazárt, indulatos ellenségek képe nyújtotta a katarzist? Vagy mi?

"A katarzis a görög katharszisz szóra vezethető vissza, melynek jelentése: megtisztulás."

Az Alföldi rendezte darab nem megtisztulás hanem lerángatás az általa projektált lelki posványba. Ez a véleményem.

Szarozás helyett röviden, tömören elmondhatnád miért nyújtott neked ez a darab katarzist Lelki megtisztulást, feltöltődést, útmutatót a hogyan továbbra? Szóval kis konkrétumot, ha lehetne, panelek helyett.

Deniának röviden összefoglaltam a véleményem, miért gondolok erről azt amit,

Célja volt "diktatorbán" alázásán kívül a keresztény gyalázás, az Árpádházi szent királyok/királynék sárba tiprása (ez nagyon plasztikus volt István négykézlábra állításával, illetve a katonát elcsábítani akaró, kvázi házasságtörő Gizella esete). De ami elgondolkodtató, hogy az áldozati fehér lovat brutálisan kivégző Koppánnyal az ellenoldal is lerántódik a sárba, sőt az ősmagyar vallás. Áldozati állattal így soha nem bántak volna, az áldozat bemutatás kizárólag a táltos dolga. Az állati kegyetlenség és az öniralom hiánya amit ezzel Koppány demonstrál valójában persze Alföldi torz kis lényéről és magyar gyűlöletéről árulkodik. Ez világos.

A végéről kezdem, szóval nem olvastam ma túl sok hsz-det, ezért kértem legyél kicsit konkrét.
Panelek alatt az obligát "halál kóchengeres faszát,No shit, Sherlockot" és társait értem. Ez olyan fárasztó, de rád bízom,ha másképpen nem megy...

"Alföldi a legyőzött, gyökereitől megfosztott néppel azonosul"

Na és milyen folyamatnak, kiknek köszönhető az, hogy a magyarságot minden eszközzel meg akarják fosztani a gyökereitől? Ezt nem a viktátor kezdte el, sőt, semmi köze hozzá. Viszont Alföldi már több rendezésével aktívan hozzájárult ehhez. Szóval ez nagyon sántít.

Az eddigi rendezések többe kevésbé visszaadták az eredeti "Felkelt a mi napunk" életérzést, reményt, mondjuk úgy katarzist. Alföldinél marad a reménytelen lágerfíling. Bár a maga szempontjából igaza van, az ő napja lement, vagy lemenni látszik.

Most megyek, mert levelet kaptam Orbán Viktortól, elolvasom mit írt. :)

Emlékeim szerint valami 350.000 ezerre becsülték a tömeget, javarészt erdélyiek, de Magyarországról és a környező országokból is jöttek magyarok szép számmal.. Frenetikus volt ott és akkor a "Vesszen Trianon!" :)

Nézd meg, nem fogsz csalódni, Novák nagyon jó mint táltos.

Aki a Vesszen Trianon! miatt diszlájkolt az egy elcseszett lúzer! :P

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés