Bródy: Csodálom Alföldi rendezését

2013. augusztus 23. 15:58
Bródy János szerint az István, a király olyan, mint a nemzet lelkiismerete.

Az István, a király olyan, mint a nemzet lelkiismerete: mindig akkor szól nagyot, amikor a demagógia és a hazugság érezhetően jelen van – jelentette ki Bródy János az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A zenész úgy vélte: „nem az előadás a megosztó, hanem tükröt tart, mint igaz művészet, a nemzet és a nézők elé, és abban látják, hogy meg vagyunk osztva”.

Bródy úgy vélekedett: „nem az a legjobb férfi, aki állandóan a férfiasságával kérkedik, és nem feltétlenül az képviseli a haza érdekét, aki állandóan hangoztatja, hogy ezt teszi”. A zenész szerint az az igazi érdekünk, hogy integrálódjunk az európai nemzetek közösségébe. Szerinte aki ez ellen tesz, az nem érti meg István király igazságát.

A zenész úgy vélte, Alföldi kiemelte a darabot a történelmi kontextusból és általános érvényűvé tette. Bródy szerint „miközben rokonszenves a nézők számára Koppány is”, a lelkük mélyén tudják, hogy „jókedvet-bőséget csak István tud hozni”. Bródy hálás Alföldinek, aki szerinte komolyan vette a darabot, egyben csodálja a rendezését, mert, mint mondta, ennyi színházat egy rockoperában még nem látott. Bródy szerint ugyanakkor az első előadás nem volt igazán erőteljes, az RTL Klub pedig ezt adta le, miközben „a huszadikai előadás majdnem hogy tökéletes volt”.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Soha jobbat neked Bródy.
Szörényi mikor nyilatkozik?

A Szegedinap c. oldalon van a legjobb kritika erről az egész szemétségről. Mindenki olvassa el! Az is, aki szereti Alföldit, az is, aki nem. Aki az István, a királyt (a régit) szerette, az mindenképpen
Bródytól meg mit lehet várni. Csupán azt adta, mi lényege.

A 80-as években nagyot szólt ez a darab. Bátor tett volt már egy színre vitt hatalmas magyar lobogó is.
Most ez az előadás (Nagy Feró és Varga szánalmas jelenésével, a csöppnyi magyar papír zászlócskával) csak egy kis ízléstelen pimaszkodás volt.
Hogy Bródy csodálja, nem csodálom!

A rendezés sokak ízlésvilága, színházi etalonja, s nem politikai-erkölcsi mércéje szerint nagyon szerényre sikeredett.

Kár, hogy Alföldi egy nemzeti mű szintjére megasztosult darabból szült egy silány, emészthetetlen katyvaszt.

Ehhez kapcsolódóan meg kell említenem, hogy Bodrogi Gyula a héten vendége volt az ATV-ben Rónai Egonnak. Egyfajta sajátos pályakép, színészi-emberi arcél felfestése volt a cél, ami Bodroginak köszönhetően számomra tetszően sikerült.

Bodrogi egy emberi és színészi idol, számomra, s ezt csak bizonyította mostani szereplésével is. A család, fia Ádám és az unokák elsőbbségét követően mindenét a színház tölti ki, s minden téren nagyon keveseknek kijutó, szinte elérhetetlen magasságú színvonalon teljesít.

Hozzá nem ér fel a napi politika, csak a színház szemüvegén keresztül látja a világot. Rónai Egon, fizetett feladatának megfelelően többször nekifutott annak, hogy Alföldi kapcsán Bodrogiból olyan értékelést hozzon ki, ami egyenlő az Alföldi melletti nyílt kiállással, az új helyzet minimum diktatúraként történő elítélésével.

Hát Bodrogi nagyon kedvesen és okosan nem sétált be ebbe a vele szemben méltatlan csapdába. Elmodta, hogy értékrendjének az felel meg, ha a ringben két bokszoló véresre veri egymást, de miután kihirdetik a győztest, korrekt módon megölelik egymást, majd senki sem vitatja a bírói döntést.

Hát Alföldi messze nem Bodrogi értékrendje szerint járt el, igaz, a bokájáig sem ér Bodroginak, sem színészként, rendezőként, sem emberként.

S Bodrogi azt is megjegeyezte, hogy nem ért egyet azzal sem, hogy az ilyen viszályokat kívülről gerjesztik. Hm. Pedig ugye Bodrogi a Vidám Színpad igazgatójaként már volt Bodrogi elvtárs is, de megmaradt embernek, példaképnek. Róla az utókor a színészi teljesítménye, emberi kvalitásai okán beszél majd, Alföldit csak a botrány krónika örökíti meg.

Gratulálok Bodrogi gyulának, nagyszerű érzés volt hallgatni, nézni.

Tévedés.
Nem a régit vártam, hanem azt a felemelő, katartikus hangulatot,ami ebből hiányzott.
No meg a zenét, mégiscsak egy rockoperáról van szó.
Az énekhangok (Rékát és Koppány követét kivéve) kritikán aluliak.

A szöveg tökéletes.
Ezért is nem értem a mostani Bródyt (azaz nagyon is értem)

Az a cikk azutóbbi évek legjobb kritikája. És még humoros is.
Maga csak hallgassa Bunyós Pityut! (Ki az?)

Mármint mely nemzet lelkiismerete? Bródyról lévén szó, nem sima ügy hogy melyikről beszélhet.

No meg ügynök, s így járta az egyetemi kollégiumokat, gitárján a nemzeti színű szalaggal...

...és akkor még nem is szóltál arról, hogy (tampon, mosópor stb.) REKLÁM nélkül István király sincs már.
Csak összetöpörödött nemzeti lobogó. Nagy Feró kezében. (Hiába, ez a demokrácia az egykori lázadókat is simán bedarálja.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában