A Toldiból nem lesz kurzusfilm

2013. augusztus 23. 10:07

Pálfi György
Magyar Hírlap
Andy Vajna érdeme, hogy meg tudta szabadítani a magyar filmet attól az évtizedes átoktól, amely azt költségvetési tétellé tette. Interjú.

Káel Csabának is van Toldi filmterve. Többen előrevetítették, hogy a nemzeti filmalap majd neki adja a pénzt. Nem így lett…

Talán azért kaptuk meg későn a támogatást, mert a filmalap nem tudta eldönteni, hogy melyik mellett tegye le a voksát. Egyébként a támogatásunk hírén az egész magyar sajtó megdöbbent. Nekem most úgy tűnik, hogy más állami vállalatokhoz viszonyítva a filmalap a béke szigete, amely valóban filmötleteket, forgatókönyveket próbál támogatni, és filmeket szeretne létrehozni. Egyenlő esélyt adtak Káel Csabáéknak és nekünk. Ez a legjobb példa arra, hogy kizárták a küzdelemből a politikát.

A zúgolódó hangok – nem kis iróniával – azt is előrevetítették, hogy majd a magyarkodó filmek élveznek előnyt ebben a politikai ciklusban…

Azok a hangok, amelyek megelőzték a döntést, a szakma jogos félelméből eredtek, hiszen mindig is a kultúrából faragtak le, és ne feledjük, hogy négy évre leállt a magyar film. Andy Vajna érdeme, hogy meg tudta szabadítani a magyar filmet attól az évtizedes átoktól, amely azt költségvetési tétellé tette. Ennek vége. Emlékszem, korábban mindig vártuk az éves költségvetés vitájának a végét, hogy marad-e filmre, és ez a parlament utolsó módosító indítványain múlott. A hatos lottóval a film üzleti alapon finanszírozhatóvá vált. (…)

Kurzusfilm a Toldi?

Ameddig ideológiailag nem kérnek változtatást a filmen, addig nem az. Már 2002-ben a Táltosember készítésekor izgatott egy magyar szuperhős megteremtése. Azon gondolkoztam, hogy fiatalon milyen filmet szerettem nézni. Az igazi kalandfilmeket szerettem, romantikával, hősökkel, csatával, és ez sodort a filmkészítés felé. így jutott eszembe a magyar történet, amelyből még nem készült játékfilm, ám mindaz benne van, amit felsoroltam. Toldi a mi hősünk. Érdekelt mit jelent – nem az elkoptatott módon – magyarnak lenni. A filmkészítés elsősorban szórakoztatás, Arany János műve is az, és ezt szeretnénk visszaadni a nézőknek. Létrehozni valamit, amin közösen tudunk sírni vagy nevetni, vagy egyszerűen – amikor éppen nincs más beszédtéma – fölvetni, hogy »láttad a Toldit?«. Ugyanúgy, ahogy ezekben a napokban mindenki az István, a királyról beszél. Mindegy, milyen előjellel, de szó van a kultúráról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pálfi a fiatal magyar filmrendezői nemzedék egyik legtehetségesebb tagja. A legutóbbi, szinte fillérekből készített filmje, a "Final Cut - Hölgyeim és Uraim" pedig egyszerűen zseniális.
Az új filmalap működéről mondott elismerő mondatai viszont nyilván nem aratnak nagy sikert a Jancsó-féle körökben.

Bevallom, félek a Toldi mai megfilmesítésétől.
Félek, hogy a mai "felvilágosult" liberális amerikai filmstílus befogja és fogva tartja.
Nem szeretném, ha az egyik tiszteletre méltó magyar ikont gagyi-, ócska kis szaros picsanyalóvá transzformálná ez az ízlésvilág!!
Nem szeretném, ha ez is az 50 kilós modellalkatú, ám de karakánnál karakánabb és kurvára kemény csajokkal lenne teletűzdelve. Nem szeretném, ha kitalálnák, hogy egy ilyen női figurát bújtassanak lovagi páncélba, aki azután az udvar lovagjait sorra leveri és móresre tanítja.
Nem szeretném, ha Toldiból egy hercig, a szomszédasszonyom szerint is szeretni való aranyos kis megalkuvó pöcsfejként kellene kiábrándulnom.

Hülyegyerek! Én viszont veled nem szívesen állok szóba.
Pálfi filmjeit ugyanis nem azért ismerem és szeretem, mert, hogy - idézzelek - "szóba állt" a Magyar Hírlappal. (Persze a Népszabadsággal, Magyar Naranccsal stb. szóba állni, az baromi menő. Kis hülye!)

Látom. nagyon képben vagy Pálfi munkáit illetően!:(
esetleg!:)))

Pálfi nem Alföldi!
Pálfi nem a sértődött kis hülyét játszotta, amikor nem kapott pénzt, hanem dolgozott és fillérekből csinált egy világsikert!

Nem lehetsz ennyire hülye! Vagy igen?
Téma volt itt a Mandineren korábban Pálfi? Kifejezhettem volna korábban is ITT a "rajongásom"?
Egyébként, valóban, a Final Cut óta rajongva szeretem.
És te, túlbuzgó okoska, melyik filmjét láttad?
Hol és mikor írtál róla a Mandineren?
(Mert nekem ugye kellett volna. Szerinted. Mindegy, hogy nem volt téma.)

Nem tudok róla, hogy a barátnője (felesége) bármelyik filmben szerepet kapott volna.
vajna pedig a saját (gondolom, nem kevés) pénzét arra költi, akire akarja!

Csak a lényeg maradt ki:
statiszta lesz a lelkem, esetleg egy nyúlfarknyi "szerepet" kap.
Gondolom, hogy nem ennek a gázsijára alapozzák a jövőjüket!

És kösz a tájékoztatást. Ugyan filmügyekben meglehetősen jártas volnék, de bevallom Palácsik "művésznő" nevét nem ismertem.

Szóval a Final Cut c. Pálfi filmet sem ismered. Mert, ha ismernéd, akkor nem említenéd egy lapon Esterházy "vendégszövegeivel".
Egyébként te valami szervezetnek gyűjtesz adatokat ? Listázod, hogy miket írtam? Egy éve vagy még régebben?
Én már arra sem emlékszem, amit te délelőtt írtál.
Csak arra emlékszem, hogy valami nagypofájú (legalábbis így a net névtelensége mögé bújva!), félművelt gyalázkodó vagy.
Mostantól kapsz tőlem egy x-et!

A mill támogatást nem Vajna csaja kapta, hanem a film.
A támogatandó filmekről nem Vajna dönt, hanem egy bizottság.
Persze a bolhából is lehet elefántot csinálni, azért vannak a bulvár lapok!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés