Szörényi nem analizálja Alföldi István, a királyát

2013. augusztus 24. 13:22
Szörényi Levente szerint Alföldi Róbert István, a király-rendezését számtalan ponton ő inspirálta és ezt vállalja, úgy érzi azonban, hogy a rendező feláldozta a zenei minőséget a koncepció oltárán. A zeneszerző erről a Kolozsvári Magyar Napokon rendezett közönségtalálkozón beszélt.

A Kolozsvári Rádió által szervezett eseményen – az MTI-hez a rádió által eljuttatott hangfelvétel tanúsága szerint – Szörényi Levente utalt arra, hogy Alföldi mostani rendezése még túlságosan friss és képlékeny számára az elemzéshez. Azt azonban hangsúlyozta, hogy számtalan ponton nemhogy elfogadja azt, hanem ő inspirálta és ezt vállalja. Amiben hiányérzete van, az az, hogy koncepciója érdekében feláldozta Alföldi a zenei minőséget, ami egy operánál fontos. Nem körültekintően gondolta végig, ki milyen énekesi képességekkel rendelkezik – fejtette ki Szörényi Levente.

A zeneszerző a péntek esti közönségtalálkozón felidézte, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 17-én, 18-án és 20-án bemutatott István, a király próbáin sem ő, sem a szövegíró Bródy János nem járt, mindketten az első előadáson látták először.

„Nem is óhajtom analizálni ezt a koncepciót, még annyira sem, hogy tetszik vagy nem tetszik, mert ez nem így működik. A darab eredetileg megálmodott háttértörténete ugyanolyan kegyetlen, mint amilyet Alföldi megrendezett. Neki a próza volt a fontos, tehát gyakorlatilag beáldozta a zenei világot az ő próza felől megközelített koncepciójába, ugyanakkor a zenekar bizonyos részeket dupla tempóban játszik, érthetetlenül, de én tudom, hogy az illető énekesnek nincs elég levegője, hogy eljusson a végéig, erre ezért van szükség. Ezen lehetett volna javítani, de mivel nem kerültünk a tűz közelébe, már csak a végeredményt konstatáltuk. Ezt sajnálom” – fogalmazott.

Szörényi Levente felidézte, hogy miután Alföldi Róbert annak idején ügynökségüktől felkérést kapott a darab megrendezésére, ő két évig vacillált azon, nekiálljon-e a munkának. „A mű a rendezési elképzelés miatt túlontúl is a fókuszba került, egyfajta hisztéria van körülötte. Ezen nem azt értem, hogy nem szeretik, hanem valamiféle szennyhullám tör elő az emberekből, ez abszolút tetten érhető az interneten. Nem is látták, de ömlik a szenny. Mindenki buzi és szabadkőműves, én is az vagyok. Van aki azt írja, Alföldi a pénzért csinálta, más szerint a sikerért. És az bűn, a siker?”  fogalmazott. A zenész megjegyezte: valahol olvasta, hogy az István, a király mint mű, megkarcolhatatlan. „Lehet rajta kísérletezni, de ledobja magáról. Egyetértek vele.”

Szörényi Levente arról is beszélt, hogy a darab üzenete nem változott a 30 évvel ezelőtti korhoz képest. Mint mondta, az üzenet összeáll a műben. „Azt akartam elérni vele, hogy gondolkozzunk, és próbáljunk meg kiegyezni egymással, legalább alapvető minimumokban. Nemcsak a politikáról beszélek, mert az reménytelen dolog, hanem mi emberek a hétköznapi életben próbáljunk meg olyan kapcsolatokat erősíteni egymással, hogy elviselhető legyen az életünk. Az István egy konfliktusos darab. Senki nem vette észre, hogy a darab utolsó nagy himnikus dala, a Felkelt a napunk valójában egy gúnydal, ki van csavarva. Úgy írtam, hogy a lelki szemeim előtt lebegett a pillanat, amikor piros nyakkendőben masírozunk a Hősök terén és integetünk Rákosi pajtásnak. Kicsit idegesített, hogy ezt nem vették észre” – mondta Szörényi Levente.

Az először 30 évvel ezelőtt, 1983-ban bemutatott, rendkívül sikeres történetet maga mögött tudó rockoperát, Szörényi Levente és Bródy János művét Alföldi Róbert rendezésében augusztus 30-án és 31-én a Papp László Budapest Sportarénában láthatja a közönség.

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jaj, istenkém, Levente!
Ez a "Felkelt a napunk!" körüli sz.rkeverés nagyon nem méltó hozzád(meg az egész "koncepció" sem)!
Érdekes, hogy 30 éven át nem hiányoltad a "gúnydal" fel nem ismerését, most pedig ezzel véded a védhetetlent.
Jobb lett volna, ha csöndben elbujdokolsz.

Dugulj el májrém! Dől belőled a hülyeség mint tehénből a trágya!

"Szörényi nem analizálja Alföldi István, a királyát"

Hátha problematikus számára.

Mi az az anál izélés?
Tudja valaki?

Igen, ez a tömör igazság, de mindez már Szörényit is, mint embert a szemétkosárba helyezte.

"Ezen lehetett volna javítani, de mivel nem kerültünk a tűz közelébe"

Ugyan miért nem? Valaki visszatartotta őket? A nagy géniusz rendező nem tűrt semmilyen beleszólást??


"Azt azonban hangsúlyozta, hogy számtalan ponton nemhogy elfogadja azt, hanem ő inspirálta és ezt vállalja."

Ha István és Koppány, mint két akarat és önuralom gyenge, karakter nélküli figura megformálásával is egyetért akkor konkrétan hülye. Ha nem lettek volna mindketten talpig férfiak és harcosok, karizmatikus alakok, akkor nemhogy vezetőnek,de férfinek sem fogadták volna el őket!

"Senki nem vette észre, hogy a darab utolsó nagy himnikus dala, a Felkelt a napunk valójában egy gúnydal, ki van csavarva. Úgy írtam, hogy a lelki szemeim előtt lebegett a pillanat, amikor piros nyakkendőben masírozunk a Hősök terén és integetünk Rákosi pajtásnak. Kicsit idegesített, hogy ezt nem vették észre” – mondta Szörényi Levente."

Üzenem Denia Neked volt igazad... Egyébként nem kicsit vicces az Acélkedvenc prücsök duzzogása!:p

Azért nem gondolom, hogy valakit, ill. Valakit ilyen könnyedén a szemétbe kellene dobni.
Azért áll mögötte néhány évtizedes életmű.
Továbbá, Bródyval ellentétben, nem mondja, hogy csodálja Alföldi rendezését. Inkább csodálkozik.
És az Alföldi baromságaiért mégsem a zeneszerzőn kellene elverni a port!

Átgondolva a dolgot, határozottan szerencsésnek látom a dolgok ilyetén fordulatát. Segített a hazug mítoszok ledöntésében. Na,nem a Szent Istvániban, hozzá nem érnek fel a gnómok. Viszont tisztán és pőrén ott áll előttünk a zseninek kikiáltott rendező, akinek egész univerzumát és horizontját kitölti önnön egója, sértettsége és pitiáner bosszúja. Valamint a kommunisták kedvencéből csakraásóvá avanzsált zavaros figura, akiről sokan sokkal többet képzeltek mint ami valójában.

"Szörényi Levente szerint Alföldi Róbert István, a király-rendezését számtalan ponton ő inspirálta és ezt vállalja, úgy érzi azonban, hogy a rendező feláldozta a zenei minőséget a koncepció oltárán."

Levente, ne süllyedj már le a tönkretett magyar futball szintjére, hogy ti.:
A taktikánk jó volt, csak a megvalósítással volt a baj...

"Nem is látták, de ömlik a szenny. Mindenki buzi és szabadkőműves, én is az vagyok. Van aki azt írja, Alföldi a pénzért csinálta, más szerint a sikerért. És az bűn, a siker?”

Nem, Levente. Alföldi mindent az ő sajátos és sajnálatos nemi beállítottságán keresztül mér, arra dolgozik, azt kompenzálandó merész és botrányos, mintegy bizonyítandó: tabuk márpedig nincsenek. A modern mai embernek Alföldy szerint joga, kötlessége a hőskultusz kivégzése, mert "jó" emberek csak a mesékben léteznek, s az ő - mármint Alföldy dolga, küldetése - szembesíteni az embereket önmaguk nyomorult életével!
Mindenki egy jelentéktelen nyomorúságos szem a mocskos láncban - legyen az buzi, vagy hetero, kurva vagy szűz.
De azért sokan tudják, vallják:
István élhető teret épített a senki földje pusztaságában;
Hunyadi János győzött Nándorfehérvárnál,
az 1954-es VB-n a második helyünk igaz volt, megtörtént;
a pesti srácok megküzdöttek a rájuk tornyosuló tankokkal;
a magyar ipar pár évtizede még nem egy világszintű terméket exportált a glóbus minden irányába;
s még sokáig lehetne folytatni.
Ezek az emberek, s még nagyon sokan rajtuk kívül nem egy mocskos lánc részei.
De minden irányból ezt próbálják nekik bemagyarázni.
S most te is beálltál a sorba, Levente!

Most megy kényszernyugdíjba..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában