Alföldi, a Róbert

2013. augusztus 26. 14:25

Fricz Tamás
Fricz Tamás blogja
Alföldi azért nem röhöghet most a markába, mert a király – gyengébbek kedvéért: nem István, hanem Alföldi – meztelen lett.

„Kérdezem én: elképzelhető-e egy olyan, 21. századi Bánk bán-rendezés, amelyben mondjuk Bánk a saját népe ellen fordul, Tiborcot megvetően kezeli, nem lép fel az országrontókkal szemben stb., mert az »új értelmezés« szerint ő is része valami súlyos, országot rontó mételynek? Vagy elképzelhető-e egy olyan Ember tragédiája-darab, amelyben teszem azt Ádám egy egoista pária, Éva egy ócska kurtizán, de ezen túl, koncepciózusan, az Úr és Lucifer tulajdonképpen egy gyékényen árul, egyik sem jobb a másiknál, mindketten részei egyfajta hatalmi mámornak – vagyis Jó és Rossz között immáron nincs semmilyen különbség? Ugye, milyen »posztmodern« lenne ez a »koncepció«? Nem, nem lenne posztmodern. Egyszerűen csak ostobán, bután értékromboló. És ne merje itt azt mondani Alföldi vagy az ő ájult hívei (direkt nem mondok neveket, nem kívánok bántani senkit), hogy ezek a »dumák« régimódi, vaskalapos, nacionalista, konzervatív, előítéletes, fasiszta emberek jajongásai.

Minden országnak léteznek klasszikus, nemzeti összetartás-tudatot megalapozó művei, amelyeket az önmagát a nemzetközösség részének tekintő művészek, rendezők tiszteletben tartanak és nem forgatnak ki a sarkaikból, mint tette azt a fenti szempontokra totálisan érzéketlen Alföldi.

Egyszóval, Alföldi azért nem röhöghet most a markába, mert a király – gyengébbek kedvéért: nem István, hanem Alföldi – meztelen lett. Ő nem polgárpukkasztó, izgalmas, további vitákat kiváltó, elgondolkodtató és vitákra ingerlő, végső értelmében tehát hasznos művet hozott létre, hanem egy lehervasztó, érdektelen, közhelyes semmit, amitől az embernek még az élettől is elmegy a kedve.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kérek egy linket, ahol a (valódi, műértő) kritika égbe emeli!
(politikai dörgölődzésekre nem vagyok kíváncsi)
Nem vagyok színikritikus, de zeneileg, koreográfiájában és színészvezetésben nulla volt. Az eszmeiség pedig már negatív tartományban szomorkodik.

"politikai dörgölődzésekre nem vagyok kíváncsi"

Hú, pedig ebben a műfajban Fricz Tomas is Nagymester!

Alföldi (ellentétben pl. Jordán Tamással!) nem bírja tudomásul venni, hogy ő, pardon Ő nem lehet a Nemzeti örökös igazgatója.

Ige. Ez egy gyengécske előadás volt.

a cöfös civil viszont olyan szellemes, hogy....(nem találom a szavakat)

Ja, ez egy sértődős ország. Pl. Alföldi, ő nagyon sértett. (Szerinte!)
De ugyan Szörényi miért lenne sértett?

Nem hiszem, hogy ha elolvassa, akkor változik a véleménye. Nem akarja másképp látni, ragaszkodik a nézőpontjához -ami kommenteket nézve megegyezik a fidesz-"civilek" nézőpontjával.
Ám ha bezárjuk magunkat az egynézőpontúságba, akkor nagyon nagy trauma kell ahhoz, hogy kimozduljunk onnan. És még akkor sem biztos, hogy sikerül.
Sajnos a koronába zártság üzenetét -ami sztem erről szól- "gyalázásként" élik meg, pedig ez itt csak egy szimbólikus megjelenítése a nemzeti karakterünkbe záródásnak. Persze ez valahol mégiscsak átmegy, mert azt, hogy az akol melege egyrészt biztonságot ad, másrészt viszont börtön nem kellemes meglátni.
És ez mégcsak nem is az oldaliságról szól, hanem az emberről, lehetséges választásairól, s arról, hogy minden döntésnek vannak kellemes és kellemetlen következményei. Mindössze arra figyelmeztet, hogy ne fordítsuk félre a tekintetünket, ha a nem kívánatos oldalt kellene meglátnunk. Mert attól még, hogy van, maga a döntés lehet összességében jó. Mint ahogy Istvánét a történelem viszaigazolta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában