Ha a gyermek neve…

2013. augusztus 26. 9:24

Mészáros László
Magyar Hírlap
A gyermekek önálló életet élnek, és a szülők nem tehetik azt meg velük kényük-kedvük szerint, amit csak akarnak, amit önző szempontjaik szerint jónak látnak. Főleg, ha a gyermek neve: István, a király.

„Az István, a király egy nem akármilyen sorsú mű, a szerzők nem akármilyen gyermeke. A magyar emberek millióinak a lelkében ott élnek dallamai, szövegei. Ez a rockopera az összes erényével, és ellentmondásos értelmezéseivel – a többek által hangoztatott kritikák ellenére is – nemzeti szimbólummá vált. Mára a magyarság kollektív emlékezetének a részévé nemesedett.

Ilyen kivételes esetben egy kellő formátumú, magára valamit is adó szülő – művész mély alázattal viseltetik a »gyermekét« befogadó és naggyá tevő nemzete iránt.

Egy beképzelt, elszállt »énnel« rendelkező meg így, ahogyan Szörényi.

Bármennyire fájdalmas is ez számunkra, az első, a csalódástól túlfűtött érzelmektől sem mentes napok után már kissé lehiggadva kijelenthetjük: Szörényi Levente egy fikarcnyival sem több, nem jobb és nem is különb, mint a jócskán prostituálódott hazai művész – tudós – értelmiségi társadalom, egymást sztároló »színe-java«.

Ő is csak egy közülük. Ő is csak egy tehetséges, de öntelt művész, aki már oly nagynak és csalhatatlannak érezte magát, hogy azt merészelte gondolni: bármit megtehet a saját gyermekével – bármit, amit csak jónak lát, vagy ami éppen jól megéri.

Nem. A gyermekek önálló életet élnek, és a szülők nem tehetik azt meg velük kényük-kedvük szerint, amit csak akarnak, amit önző szempontjaik szerint jónak látnak. Főleg, ha a gyermek neve: István, a király.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így igaz. Szörényinek agyára ment a pilisi szívcsakra meg a táltosozás.
Csodáltam a zenéjét( az István, a király dalait kívülről fújom ma is), de most eladta magát az "ördögnek" a fausti örök fiatalságért.
Nem látja, hogy ez utóbbit már megszerezte(az utókor elismerését) és épp most herdálja el.

Abban igaza van a cikk szerzőjének, hogy egy mű, elkészülte uán, akár a mű szerzőjének, szerzőinek szándékától függetlenül önálló életre kel.
Így lett ez az István királlyal is. Mely, talán megkockázatatható, hogy a 80-as években, részben (sok részben!?) a szerzők érdemeitől függetlenül (politika, rendezés, koreográfia, szereplők stb.) lett óriási siker.
DE...(és itt, bocs, de egy korábbi hsz.om másolom ide)...

Azért az elég elkeserítő, hogy Szörényi néhány kiragadott mondata (és Alföldi rendezése!) nyomán úgy írnak Leventéről mintha ő lenne gyurcsány/gergényi/bokros/bajnai/kuncze stb. egy-személyben.
És nem állna mögötte egy, a kortárs magyar kultúrából kitörölhetetlen életmű!

A szegedi István utáni elkeseredett hangokat azonban teljes mértékben megértem. Én is közéjük tartozom. De nem fogom Leventét lebunkózni. Viszont annak örülnék, ha valaki, pl. egy értelmes újságíró elbeszélgetne vele. (Bayer Zsolt is először próbálkozhatott volna egy interjúval, a levele helyett.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés