Az a baj, ha gagyi

2013. augusztus 27. 13:30

Szörényi Levente
Transindex
Minket megkértek, hogy ne járjunk a próbákra, csak a bemutatót nézzük meg. Interjú.

„Minket megkértek, hogy ne járjunk a próbákra, csak a bemutatót nézzük meg, és ezzel többé-kevésbé föl is mentettek az azonosulás alól, de én ennek ellenére azonosulni tudok a rendezés nagy részével. Zeneszerzőként viszont már vannak zavaró tényezők. Ha csak én észrevételezném, akkor is érthető lenne, de már a szegedi bemutatón hozzáértő fülűek mondták, hogy nagyon nehezen azonosultak azzal a ténnyel, hogy a zenekar egyes dalokat dupla tempóban játszott. Ezzel én is nehezen azonosultam, és soha nem fogom megszokni; a közönség meg pláne nem, ott van a fülükben az adott tempó. A Társulatost öt évvel ezelőtt újra fölvettük, tehát nem a ’83-as alapra énekelnek, de ott ugyanolyan tempók vannak. Nagyon örültem az élő zenekarnak, de hát erre nem magyarázat az sem, amit mondani szoktak, hogy a világ felgyorsult... Ez nem igaz, azokban a dallamokban minden patikamérlegen ki van számolva.

És a közönség ilyen, ott marad a fülében, mert nem csak előadáson hallja, felteszi otthon is – ilyen formában nem akarok szembemenni velük, de a rendezés nagyrészét teljes mértékben megalapozottnak tartom. Olyannyira, hogy amikor Gizellát SS-tisztek kísérik be, a szemem nem rebbent, hiszen amiről a Színház és történelem előadásomban is beszélek, az országot Orseolo Péter
»eladja« a németeknek.

A másik, ami megint csak kritikusi hangokat vált ki az emberből: sokkal több időt kellett volna szánni arra, hogy az énekesi teljesítmények eléggé megalapozottak legyenek. Az Istvánt játszották még színházban, volt repertoárdarab, Kerényi és Iglódi is megrendezte, és abban sem volt minden színész a helyzet magaslatán, de miután a közönség zsinórban akarta látni a darabot, zsinórban is kellett játszani, és elnézték ezt. No de egy ilyen kiemelt szituációban nem lehet azt mondani, hogy elmegy, mert repertoáron kell tartani.

Nem akarok visszaélni ezzel az előbb említett helyzettel, hogy áldásunkat adtuk a rendezés stílusára, és csak a bemutatót láttuk. Ha hosszú hónapokkal ezelőtt megkérnek, hogy beüljek a próbákra, akkor már akkor elmondom a véleményem, és talán kicsit másképp alakul. De amennyire utólag látom, Alföldi és a színészgárdája eleve egy zárt rendszerben dolgoztak, és úgyse tudtam volna hozzászólni, ezért így jobb volt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 196 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért nem semmi, hogy a náci németországot azonositja be az ezeréves államalapitás történéseivel. A szimbolika az ami jellemez egy darabot, s nem mindegy milyen korban játszódik.
Szörényi ezzel azt mondta, hogy rendbe van az, hogy egy totalitárius rendszer szimbolumát behozzák a Magyar Államalapitás szimbolumába, mint micsodát ha szabad kérdeznem.

Szörényi mellébeszél, mert tudja, hogy nagyon elkurt valamit és nem is nagyon tud ebből jól kijőnni. Ocska dumával a zenei hibákra reflektál.

Szánalmas szerecsenmosdatás, Levente!

Saját nimbuszod porba döngöléséhez és a mi, főművedhez fűződő csodálatos élményeink földbedöngöléséhez segédkezel.

Nem tudom, mi történt veled, de nagy a baj.

Inkább ne szólt volna semmit.

Az, hogy "Orseolo Péter »eladja« a németeknek." történet legfeljebb egy epizód lehet, de Alföldi rendezésében István királlyal kapcsolatban ez vált a fő mondanivalójává, s a többi is erre épült. Akkor nem lenne probléma, ha a történet, a darab Orseolo Péterről szólna, de nem róla szól.
Az viszont igaz, hogy az országot "eladta", s kijelentette „Vendég telepesekkel árasztom el Magyarország földjét, és a magyarok szolgák lesznek saját hazájukban.”

Azonban a kép mégsem ilyen egyértelmű, hiszen; "Az 1038 és 1041 közötti időszakban aktív külpolitikát folytatott. Fő célja a két szomszédos nagyhatalom, a Német-római birodalom és a Bizánci Császárság gyengítése volt. 1039 és 1040 telén, a német-római császár elleni háborúskodás során sógorának, Adalbert osztrák őrgrófnak a területeit is feldúlta. 1040 nyarán három sereget küldött a cseh fejedelem, I. Bretiszláv segítségére, aki akkoriban az új német uralkodóval, III. Henrikkel állt harcban, és így a magyarral kiegészült cseh erők győzelmet arattak. Támogatta a lengyelek függetlenségi törekvéseit, és segítségett nyújtott Delján Péternek is, aki a Bizánc ellen felkelt bolgár hadak élén állt."
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/P..

Ebből pedig az lehetne a tanúlság, hogy ha valaki korhű képet akar, akkor egy adott kor történelmi eseményeit ne írja át, és ne ültesse át egy másik korba amelyben egészen mások a körülmények.

Szörényi Leventének pedig azt tudnám ajállani, hogy tessék elővenni a történelem könyveket - ma már található olyan is, amiben nem írták át a valóságot - és olvasgassa, talán akkor másként fogja látni a történéseket. A CAVINTON 5 mg tablettát is ajánlanám.

Miféle gerince van?
Gumiból?
Nem mondhatja komolyan hogy ez az agresszív blődli egy napon említhető az eredetivel!
(És nemcsak a katasztrofális énekhangokra gondolok)
Mindig utáltam a nyájszellemet, most is attól független a lehangoló véleményem.

:D
Na, ja! Te meg a közepét hagyod el. Arról már nem is beszélve, hogy akár az elmúlt száz évben is (Pl. 1956) lehetne másik egyenruhát találni, amibe felöltözhetne Orseolo Pétert megszemélyesítő személy.

Botka hajaz a me. jelöltségre. ;-) Ezér volt jelen Bajnai is az estebéden.

:D
Rambo ilyen kicsinységre nem ad. Aszongya Gizelle lehetett Mária, vagy Margit is. Lehet, hogy a Besenyő család mondása is innen eredeztethető; Margit! hát normális!

:D
trallala szintén zenész?

:DDD
Ne bántsad. Az egy+seg+elem lemerülőben van, már ami az utóbbit illeti. Majd délvidéken is felsüt a nap és feltöltödik s akkor minden rendben lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés