Koncert van a kanapénkon!

2013. augusztus 31. 9:53
Klementisz Réka
Mandiner
A lakáséttermek, lakástárlatok divatja mellett itt egy új urbánus trend, a „szalon revival”, azaz a Sofa Underground mozgalom.

Hogy mi a nagy dolog abban, ha valaki a saját lakásába, kertjébe intim hangulatú koncertet szervez, és vendégül lát néhány vadidegent? A lakáséttermek, lakástárlatok divatja mellett itt egy új urbánus trend, a „szalon revival”, azaz a Sofa Underground mozgalom. Augusztus 3-án egy szemlőhegyi kertben Budapesten is megrendezték az első Sofa Underground koncertet néhány résztvevővel, akik Belle Belle finomra hangolt szettjét élvezhették élőben. A szervező Bircsák Eszter nem talált fel újra semmit, mondja, épp csak igyekszik átültetni itthon is a gyakorlatba, amit Madridban látott.

A Sofa Underground mozgalom New Yorkból kiindulva hódította meg Krakkót, Valenciát, Sevillát, Gibraltárt, Madridot egy végtelenül egyszerű ötlettel; alulról szerveződő, a sima házibuliknál, a klubozásnál exkluzívabb koncertekkel. A mozgalom szervezői közvetítő szerepet vállalnak abban, hogy a résztvevők egymásra találjanak.

Egy jó kanapékoncerthez nem kell más, csak egy nyitott, közösségi élményre éhező lakástulajdonos, egy(néhány) szűk körben (is) megmutatkozni vágyó zenész, és alkalomszerűen verbuválódó közönség. Pénz nem mozog, minden koncert nonprofit, bőséges vendéglátásért cserébe legfeljebb becsületkassza működik.

A lakáséttermek, -tárlatok, -színházak, a Restaurant Day és a hasonló közösségi kezdeményezések sorába tökéletesen passzol a Sofa Underground. A fogyasztói tömegkultúra ellenében szintén az intimitás és az exkluzivitás iránti igény hozta lendületbe az elmúlt néhány évben.

Bircsák Eszter szerint egy-egy ilyen koncert ideális fórum lehet bemutatkozásra új zenekaroknak, de ha csak a brit Black Cab Sessions évek óta tartó sikerét vesszük, miért ne lehetne érdekes egy kis kitérő már befutottaknak is? A BCS ötletgazdái 2007 óta sorra veszik rá a legnagyobb neveket Bon Ivertől a The Nationalen át a Mumford & Sons-ig, hogy játsszanak el egy-egy dalt csak úgy, taxiban utazva. A taxikoncerteket rögzítik, a sorozatot tízezrek követik.

A szervezők reményei szerint egy éven belül több magyar városban is rendeznek majd kanapékoncerteket, Budapesten legalább havonta egy szerveződik, és esetleg támogató is áll a mozgalom mögé. A zenészek egyelőre egymást ajánlják fellépőnek, a közönség is főleg szájhagyomány útján verbuválódik, de ha itthon is megnő az érdeklődés a koncertek iránt, a Restaurant Day-hez hasonló egynapos Sofa Underground fesztivál lenne a továbblépés. A mozgalomnak még csak Facebook-oldala van, itt bonyolítják a szervezést és a közvetítést, a meghirdetett koncertekre e-mailben lehet regisztrálni, bejutni pedig korlátozott számban, jelentkezési sorrendben lehet.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában