Lackfi János EU-párti irodalmi estet tart

2013. szeptember 6. 14:30
A Polgárok európai éve szellemében tart irodalmi estet Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, műfordító, az Art Moments Vizuális Művészeti Fesztiválon pénteken este, Oláh Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közreműködésével.

Az est folyamán Lackfi János irodalmi szlalomban, versről versre araszolva járja végig a közönséggel Európát. Ciprusi, izlandi, német, francia, luxemburgi, szlovén és más költők verseiből olvas fel, majd kisebb anekdotákat is mesél saját emlékeiből, amelyek a versekhez kapcsolódó országokhoz fűzik. „Lesznek írások, versek, történetek, amelyek úgy illeszkednek majd egyes európai országokhoz, hogy egy-egy utazásom alatt születtek” ‒ mondta el Lackfi János az MTI-nek.

Az Európai Unió 2013-at a Polgárok európai évének nyilvánította, amelynek egyik magyarországi nagykövete Lackfi János, aki boldogan vállalta el a felkérést. „Ez egy jótékonysági történet, amelynek a lényege: az ember próbál segíteni abban, hogy kicsit másképpen nézzenek az emberek az Európai Unióra, észrevegyék a tagságban rejtőző együttműködési lehetőséget és tisztába jöjjenek azzal, mindez mire jogosítja fel őket” ‒ hangoztatta Lackfi János.

Az est egyik gerincét a költő honlapján már korábban publikált, Eurolíra címet viselő válogatás adja, amelyek között megtalálhatóak az egy hete elhunyt Nobel-díjas Seamus Heaney írásai, Michael Augustin német író, Francis Dannemark belga költő és regényíró és Jacques Réda francia költő és regényíró versei is.

A nyitó vers Michael Augustin nagyszerű írása lesz, amely magáról a költészetről szól, egészen pontosan a költészet mibenlétét boncolgatja. „Az est végén pedig egy olyan versem hangzik el, amely az Örömóda dallamára született és még az sem kizárható, hogy Oláh Kálmán kíséretével egy sajátos feldolgozásban, záróakkordként felcsendül majd az Örömóda is” ‒ mondta Lackfi János. A Saját Európát mindenkinek! című irodalmi estet az Akvárium teraszán rendezik.

Kép: Szeged Ma

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés