Veszprém is csatlakozik az Ars Sacra Fesztiválhoz

2013. szeptember 13. 15:20
Kiállításokkal, tudományos előadásokkal csatlakozik az Ars Sacra Fesztiválhoz a veszprémi érsekség, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ és a Laczkó Dezső Múzeum.

Az érseki palotában szombaton Pálfy Margit színművésznő előadói estjére kerül sor Különvonatban – Erzsébet királyné versei címmel, a piarista templomban vasárnap Csillag Péter a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum alapító-igazgatója magyar és angol nyelvű tárlatvezetést tart Molnár-C. Pál Angyali üdvözlet című emlékkiállításán. Az érseki hivatal Gizella-termében kedden Kolba Judit művészettörténész tart előadást A reformáció magyar emlékei a 16-17. században címmel.

Csütörtökön a piarista templomban az Oravka (Kisárva) – Magyar szentek temploma című fotókiállítás nyílik meg Mudrák Attila fotóművész Udvarhelyi Nándor kötetéhez készült képeiből. Az érseki palotában szeptember 20-án kerül sor az Énekek Szent László király tiszteletére című kötet és CD-lemez bemutatójára, másnap pedig az érseki hivatal Gizella-termében Toldi Éva irodalomtörténész, tanár, újságíró vetített képes előadása hangzik el Aki az idősárkánnyal harcolt – Jékely Zoltán költő, az enyedi Bethlen Kollégium növendéke címmel.

A Szaléziánumban Töretlen hittel nyílik kiállítás szombaton délután a Herendi Porcelánmanufaktúra szakrális vonatkozású tárgyaiból. A közel százdarabos kollekcióban számos soha nem látott tárgyat is találhat majd a látogató – ígéri a manufaktúra. Szeptember 19-én a Laczkó Dezső Múzeumban a Hívő vagy hitetlen? Régészeti előadás – négy korszak vallási élete címmel hangzik el előadás.

Frissítés: Több mint négyszáz program, képző- és iparművészeti kiállítások, koncertek, színházi és irodalmi előadások várják az érdeklődőket szeptember 14. és 22. között az Ars Sarcra Fesztiválon országszerte és a határokon túl. A fesztivál kiemelt eseménye a Templomok éjszakája: szeptember 14-én, szombaton megnyílnak a különböző felekezetek templomai és színes, kulturális programokkal várják a látogatókat országszerte és a határokon túl mintegy 100 helyszínen.

Az egyházak közös zenei áhítatát rendezik meg vasárnap délután a Szent István-bazilikában, majd a téren körtánccal zárul az esemény. Ezen a napon a MOM Kulturális Központban a Ránki Dezső-Klukon Edit zongoraművész házaspár és fiuk, Ránki Fülöp jótékonysági koncertet ad, a bevétellel a budai Várban felállítandó Mária-szobor költségeihez járulnak hozzá – ismertették a programokat a szervezők a pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

Berecz András a Klebelsberg Kultúrkúriában lép fel szeptember 16-án, Gulyás Dénes operaénekes és tanítványai szakrális opera- és dalestje szórakoztatja a közönséget szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben. Lackfi János és a Misztrál együttes ad zenés irodalmi estet a hajléktalanoknak szeptember 20-án a Loyola Caféban, szeptember 21-én a Szent Efrém Férfikar énekel a Pesti Jézus Szíve Templomban. A programsorozat záróeseménye Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész estje lesz a Budapest Music Centerben szeptember 22-én.

Az Ars Sarcra Fesztivált hetedik alkalommal rendezik meg: a zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatásával, a művészetek nyelvén igyekszik az evilági életen túlmutató szakralitásra ráirányítani a figyelmet. Akik a hit szemével nézik a világot, képesek arra, hogy ne csak a közvetlen valóságot lássák, hanem mögé is tudnak tekinteni – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Spányi Antal székesfehérvári püspök. Mint mondta, az egyház számára mindig fontos volt a művészet pártolása, inspirálása, hiszen általuk, a művészet eszközein keresztül tudta eljuttatni az örömhírt az emberekhez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában