Széchenyit ünnepli az MMA és a Magyar Nemzeti Múzeum

2013. szeptember 17. 8:09
Együtt ünnepli a hétvégén Nagycenken Széchenyi István születésének 222. évfordulóját a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Nemzeti Múzeum.

Csorba László, a nagycenki kastélyt nemrég átvevő múzeum főigazgatója vetette fel a közös ünneplés gondolatát, amihez ők csatlakoztak. A két intézmény más együttműködéseket, ezen belül közös ünnepségeket is tervez – mondta el az MTI-nek Engedi Éva, az MMA fő sajtóreferense.

A szombat este öt órakor kezdődő esemény díszvendége Szokolay Sándor zeneszerző, az MMA rendes tagja lesz. Köszöntőt Fekete György, az MMA elnöke, ünnepi beszédet pedig Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mond. A díszteremben tartott eseményen a Purcell Kórus és az Erkel Ferenc Kamarazenekar lép fel; három Mozart-mű – az F-dúr divertimento (KV 138), a Sancta Maria, mater Dei (KV 273) és az Ave verum corpus (KV 618) – mellett Szokolay Sándor Organum Hungarorum – Széchenyi-miniatűrök című műve csendül fel.

Utóbbi érdekessége, hogy a darabot a szerző három évvel ezelőtt, Széchenyi István halálának 150. évfordulójára komponálta, s akkor is ugyanez a kórus adta elő. 

 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában