Szörényi: Hiba volt az István, a király közvetítése

2013. szeptember 17. 10:34
Szörényi Levente elmondta, az István, a király korábbi színpadra állításainál is szabad kezet kaptak a rendezők.

Nem vagyok mazochista, de belementem egyes cikkek alatti kommentekbe is. Jó esetben egy vagy két komment szólt magáról a cikkről, a többi minősíthetetlen pocskondiázás” – jelentette ki Szörényi Levente a HírTV Versus című műsorában. A zeneszerző elmondta: a Zikkurat Színpadi Ügynökség feje, Rosta Mária mondta, hogy Alföldi Róbertnek kellene rendeznie az István, a királyt, mire ő annyit felelt, „életveszélyes a körülötte kialakult hisztériát ráhúzni erre a témára, függetlenül attól, hogy a rendezés milyen lesz”. Szörényi hozzátette, a jogok már a Zikkuratnál vannak, viszont a meghatalmazást úgy adták meg Bródyval, hogy amíg élnek, nem lehet hozzányúlni a darabhoz, kivenni valamit, esetleg beleírni dolgokat. Cserébe viszont szabad kezet adtak a rendezőknek – fejtette ki a zeneszerző.

Szörényi elmondta, sosem szóltak bele a rendezők munkájába, sem Koltay Gábor, sem Kerényi Imre, sem Iglódi István esetében. A zeneszerző a produkció javára írta, hogy a sportcsarnoki bemutatókról sem mentek haza az emberek, két teltházas előadást tudtak tartani.

A zeneszerző szerint „olyan darabról van szó, ami monolitikus, a közönség minden vesszőt számon tart magában”. Szörényi úgy véli, hiba volt az RTL Klubon leadni a produkciót, „egy hevenyészett felvételt játszottak be”, melyet a reklámok is megszakítottak. 

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

RTL már az X-Faktort promotálta Alföldivel..

Nem a nép tette azzá. egészen egyszerűen történelmileg nem volt szerencséje a vezetőivel, kevés kivétellel.
Az Alföldi rendezés tudatos provokáció az ország másik fele ellen az egyik fél nézőpontjából.
Szörényi idős ember, mindenkiből mást hoz ki a kor. Ebben a szakmában nagyon rossz lehetett számkivetettnek éreznie magát gyakorlatilag hosszú évek óta, abban az ellenszélben dolgozni, amit csak az egyik oldali elit tud gerjeszteni, közmondásos toleranciájával.
Bródy számomra az a fazon, aki az első Orbán kormány alatt Székelyudvarhelyen a kormány közbűntényeiről értekezett, utána hogy hogy nem egy fontos és kiterjedt könnyűzenei archívumot sikerült névleges összegért többek között Koncz Zsuzsával együtt magántulajdonukba vonni. Ezek ilyenek.
Kultúra: Tavaly bérletünk volt az Eszenyi Enikő féle Vígszinházba. A díjnyertes Brecht darabot is láttuk. Egyik sem tetszett. Nagyon nem, talán másoknak sem annyira, mert tapsorkán, mondjuk, nem volt.
Nem vagyunk egyformák. Sajnos, az István, a király nem közkincs, a Zikkurat ügynökségé, amelyik ezzel a rendezéssel, így becsülte meg a "másik" Magyarországot, amely sem nem kevésbé számos, sem nem kevésbé értéktelen, mint az egyik. Így, sajnos, egyhamar nem lesz olyan rendezés, amely a szimetriát helyreállítva a másik Magyarországhoz szólna.
Gratulálunk Szörényi Levente, de sebaj, semmi sem tart örökké, remélhetőleg.

Válaszok:
Forsz | 2013. szeptember 17. 12:06

Örülök disztingvált és mégis frappánsan találó soraidnak; nem is teszek hozzá semmit, csak annyit, hogy nagyon remélem Szörényi is olvassa.

Levente derekasan állja az ütéseket, amit Alföldinek kellene kapni.
Szörényi, Bródyval ellentétben, egyszer sem mondta, hogy csodálja Alföldi rendezését.
Egyébként pedig Levente életművét (pláne: életét!) nem egyetlen előadás alapján fogom megítélni.
Bennem pl. a tavaly novemberi szenzációs pécsi este él (és mem az RTK Kub!), amikoris a Vujucsics együttessel adtak egy fergeteges műsort.

Levente nem mentegetőzik. Ugyanis nincs rá szüksége. Nem ő rendezte a darabot. Még a neve sem szerepelt az óriásplakátokon. (Ja, és nem is ő kérte fel Alföldit.)
Hogy most sokan azt szeretnék, hogy jó beolvasson - utólag - Alföldinek, az nem az ő stílusa.
Bár, rendszerváltáskor megtapasztalhattuk, hogy nálunk mennyi - utólag! - bátor ellenálló volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában