Sosem szabad felhagyni a kérdésekkel

2013. szeptember 18. 21:33

Timur Vermes
MNO
Számomra Hitler nem szörnyeteg volt, hanem egy ember szörnyű ötletekkel. Senkit sem köteleztek, hogy kövesse őt. Interjú.

„A múlttal való szembenézés elengedhetetlen minden nemzet számára. Magyarországon sokszor hallani arról, hogy a németek példásan dolgozták fel a történelmi traumákat, az ön regénye azonban egészen mást állít, ilyen rossz a helyzet Németországban is?

Németország hosszú ideig egyedül dolgozta fel a múltját, és sajnos a legtöbbször a könnyebb utat választotta. Ne foglalkozzunk Hitlerrel, és ne válasszuk Hitlert! Ez volt a mi válaszunk: ha újra eljönne, nem választanánk meg. Ezért különösen izgalmasnak tűnt felvetni, hogy mi van, ha mindez mégis lehetségessé válik. Hogy vonzónak találhatunk manapság valakit, még akkor is, ha úgy néz ki, mint Hitler, ha úgy viselkedik, mint Hitler, vagy ha ő valóban Hitler. Megtanultuk, hogy mi történt a történelmünkben, milyen kronológiai sorrendben, de a legtöbb ember nem tudja, hogy valójában miért történtek meg azok az események.

És akkor mit tehetünk, hogy elkerüljük a múlt hibáit?

Sokkal gyakrabban fel kell tennünk a kérdést, hogy miért történt? Nem elég csak azt kérdezni, mi történt? Fel kell tárni az okokat. A hivatalos konklúzió szerint, akik Hitlerre szavaztak, ostobák voltak, nem fogták fel a helyzet súlyát, nem érezték a veszélyt, de ez manapság már nem történhet meg. Ezt látom a legnagyobb problémának. Most úgy hisszük, hogy többet tudunk, mint az akkor élő emberek. De a harmincas években ugyanezt gondolták. Azt hitték, hogy a modern ember tévedhetetlen, hiszen tanult a múlt hibából. Nyitva kell tartanunk a szemünket, és sosem szabad felhagyni a kérdésekkel. (...)

A gyengeségek ellenére mégiscsak olyasvalakiről beszélünk, aki szörnyetegként vonult be a történelembe.

Számomra ő nem szörnyeteg volt, hanem egy ember szörnyű ötletekkel. Senkit sem köteleztek, hogy kövesse Hitlert. Ha végigtekintünk a második világháború eseményein, azt kell mondanunk, fanatikus követők nélkül Hitler semmire sem ment volna. És akik mögé álltak, nem egy szörnyeteget láttak benne. A nép egy olyan embert támogatott, aki vonzónak tűnt számára, intelligensnek, és sikeresebbnek, mint mások. De ettől Hitler még ember maradt. Éppen ezért akartam én is egy olyan embert ábrázolni, aki bizonyos helyzetekben normálisan viselkedik, időnként azonban borzasztó ötletei támadnak, amiket sosem tart titokban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hitler ördögi zseni volt (Shirer), de csak a nyers erőben bízott. Németország mára elérte azt, hogy Európa vezető gazdasági hatalma legyen. A németek csak azt gondolhatják, hogy nélküle is meg tudták tenni.

A körülmények az idő múlásával annyira megváltoznak, hogy nem lehet régi stratégiákat feleleveníteni. Egy ország befolyását már nem szükséges területek megszerzésével biztosítani, ahogy az annak idején természetes volt.Néhány kérdésben bizonyos politikai csoportok zászlójukra tűzhetik nevét, De új problémák vannak és azokra új válaszok kellenek.

Mindegy, mit gondoltál, értik jól, de nem úgy fogják értelmezni.

A Hitlerhez hasonlók kitermelődése mindig reakció valamire. Olyasmire, mint az első világháborút lezáró béke, amikor a győztesek úgy érezték, nagyon igazuk van, amikor megalázzák Németországot.

Aztán, húszegynéhány év után a mindig mások közbelépésével győztessé váló franciák egyik fele a német megszállás alatt nyüszített, a másik fele pedig egy kollaboráns kormány alatt élt. És ez utóbbit senki nem veti a szemükre úgy, mint nekünk Szálasiék rövid ideig tartó uralmát.

"Csak halkan jegyzem meg, hogy ilyen folyamatok napjainkban is zajlanak a világban, eszerint pedig történelmi szükségszerűségnek tűnik egy, esetleg több hitlerszerű személyiség "kitermelődése"."

Hát, igen, erre kéne figyelni. Az emberek nem változnak, és mindig visszatérnek oda, hogy rendben, fegyelemben, biztonságban akarnak élni. Majd ők meghatározzák a maguk számára a szabadság fogalmát, nem kérik, hogy ezt életidegen eszmék alapján mások tanítsák nekik.

Érdekes lesz majd, hogy az itt már mások által megemlített kölni, vagy düsszeldorfi kalifa hogyan fog viszonyulni az egyneműek házasságához, és a szabados liberális eszmékhez? Vagy az ő érvényesülésüket egykor megalapozó multikultihoz.

A mostani liberálisok visszasírnák akkor a sokat szidott kereszténységet!

Ha így haladunk, még bekövetkezhet.

Hitlertől függetlenül a dolog folyamatban van. Izrael lakosságának több mint 20%-a izraeli állampolgár arab, akik szaporábbak a lakosság többi részénél. Izrael erőltetett bevándorlási politikát folytat. Az Oroszországból bevándorlók zsidó származása kétséges, de más 'nyugati' ország nem nagyon fogadja be őket. A zsidó vallású etiópiai falassák meghaladják Izrael faji tűrőképességét. Izrael a nem nagyon távoli jövőben eléggé kevert lakosságú országgá válik, ezért az USA-nak sem lesz különösebb érdeke korlátlanul támogatni.

Hitler érzelmileg egy ezer évvel korábbi világban élt, mint ahogy Sztalin Rettenetes Iván korában. Nem volt képes felmérni a világ európai kontinensen kívüli részének hatalmi viszonyait. Nem tudta elképzelni, hogy az USA számára nem a bolsevista Oroszország, hanem Németország a fő kihívás (példa: az amerikai hatóságok szemet hunytak a T34-es tank prototípusának SzU-ba történő szállításakor, de nem engedélyezték [az akkor még katonailag fontosnak vélt] Zeppelinek számára hélium eladását). Készpénznek vette azt az értesülést, hogy Franciaország és Anglia nem avatkozik be Lengyelország védelmében. Közös határt hozott létre az oroszokkal, és nem tudta elkerülni azt, amitől legjobban félt: a kétfrontos háborút. Arról még csak-csak volt kezdetben elképzelése, hogyan verje le a szovjeteket. De hogy utána mit csináljon velük, fogalma sem volt. Elindult egy úton, aminek nem látta a végét.

"Az ortodoxoknál nem szaporábbak." - az ortodoxok csak tehertételt jelentenek Izrael számára. Mivel csak a Messiásnak lett volna joga Izraelt újra teremteni, elvileg ellenezték annak létrejöttét. Csak külön kedvezményekkel (felmentés a katonaság alól stb.) tudták őket oda csalogatni. A talmudon kívül mást nem hajlandók tanulni, ezért a modern gazdasági életben hasznavehetetlenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés