Nyílt levél Vidnyánszky Attilának

2013. szeptember 19. 21:38
Sárga Liliom kulturális szalon
7 óra 7
Tisztelettel kérjük, ne sulykolja a továbbiakban, hogy az utolsó félév jegyvásárlási hulláma politikai demonstráció volt.

„Vidnyánszky Attila részére

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Engedje meg, hogy számos teendője közt levelünkkel zavarjuk. Higgye el, nem tettük volna, ha megnyilatkozásainak, illetve az Önnel készült interjúk hangvételének nem lett volna nemcsak a Nemzeti Színház előző vezetésére, kulturális küldetésére, a benne folyó művészeti munka színvonalára, de egyre gyakrabban ránk, nézőkre is negatív, megalázó színezete.

Néhány ember nevében szeretnénk az utóbbi időben, különösen a kinevezése óta tett nyilatkozataira visszajelzést adni. Fogékonyak vagyunk a magyar és egyetemes kultúra, benne különösen a színház iránt, de ideérthetjük a társművészeteket is. S nem csupán képesek vagyunk a művészet befogadására, mindennapi igényünk is ez.

Az Ön nyilatkozatai Alföldi Róbert személyén és a társulaton felül a színházba járó embereket is sértik. Nem tartjuk helytállónak – elegánsnak pedig kiváltképp nem – a Nemzeti Színház elmúlt öt évére visszatekintő kijelentéseit. Úgy látszik, átsiklik afelett, hogy a Nemzeti Színház nemcsak az utolsó félévben működött telt házzal, hanem az azt megelőző időszakban is. Nem vagyunk szakmabeliek, »csupán« azok a nézők, akik megszerettük ezt a kérdéseket feltevő, tehát gondolkodásra ösztönző, nyitottságra tanító, nem kész, dogmatikus válaszokat adó színházat. Nem vagyunk fanatikusok, nem kizárólag a Nemzeti Színházba járunk-jártunk, szeretjük azokat a helyeket, ahol nézőként, a gondolkodásban partnerként tisztelnek bennünket.

Tisztelettel kérjük, ne sulykolja a továbbiakban, hogy az utolsó félév jegyvásárlási hulláma politikai demonstráció volt. Mi ugyanis, akik az évek során részesei lehettünk egy alkotófolyamatnak, a folyamat szép és emlékezetes állomásainak, jól sikerült előadásoknak, csak tettük, ami nézőként a dolgunk: lehetőségeink szerint minél többször látni azt, amit kedvelünk, ami sokat jelent nekünk. Pocskondiázni, becsmérelni a nézőket, a műsorpolitikát és a művészi teljesítményeket csalódást keltő, különösen, ha kultúrember szájából hangzik el.

Kérjük, adja meg a lehetőségét, hogy megtaláljuk a kapcsolódási pontokat, kijelentéseivel ne rémisszen el bennünket még jobban az Ön által igazgatott színháztól.

Budapest, 2013. szeptember 19.

A Sárga Liliom kulturális szalon alábbi tagjai:

Benyeda Katalin
Berényi Ilona Bolgár Erika
Dávid Ádám
Erdélyi-Szabó Miklós
Fekete Katalin
Hajzer Évi
Hammer Dóra
Hann Endre
Hegedüs Margit
Hornett Ágnes
Hornyák Gabriella
Kerekes Dóra
Kertész Zsuzsa
Korom Ildikó
Kozmáné Décsi Zsuzsi
Köhler Gabriella
Kun Ella
Lukácsi Erika
Makai Szilvia
Mártonfi Attila
Molnár Éva
Nagy Edina
Názer Anna
Oláh Dóra Petra
Puska Judit
Ravasz Myrtil
Rechtenwald Kristóf
Tomor Dávid
Tósoki Károly Péter
Urbán Ágnes
Varga Tímea
Várkonyi János”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Tisztelettel kérjük, ne sulykolja a továbbiakban, hogy az utolsó félév jegyvásárlási hulláma politikai demonstráció volt. "

Tessék ezeknek az akárkiknek a mantráját sulykolni - továbbra is. Azt képzelik, hogy ez az ő előjoguk.

Bár Vidnyánszky Attila szerényen és halkan, ritkán szólal meg, mégis sulykolásnak állítják be a szavait a közbeszéd tematizálók. Jellemző helyzet.
A probléma az, hogy igazat szólt. Nagyon nagy probléma. Valahogyan ellensúlyozniuk kell a megmondó akárkiknek. Hát így teszik, a szadesz technikához visszatérve.

Elég szánalmas, átlátszó igyekezet.

"csak tettük, ami nézőként a dolgunk: lehetőségeink szerint minél többször látni azt, amit kedvelünk, ami sokat jelent nekünk. " Vagyis egy szűk, hangoskodó, militáns körnek.

Most meg majd a többség is teheti végre, ami dolga, minél többször látni azt, amit kedvel, ami sokat jelent neki a nemzet színházában.

"...csak tettük, ami nézőként a dolgunk...
-------------------------------------------
Hát ez érdekes.
Most vagy csak felületesen, a mai politikában szokásos szófordulatba csúsztatok bele és semmi tendencia, avagy elszólásról, kibuggyant, nem szándékolt vallomásról van szó.

Mert, mi a büdös franc dolga lehet egy nézőnek azon kívül, hogy átadja a jegyét és leül a seggére, és ott igyekszik jó modort felvenni.

"Tettük, ami nézőként a dolgunk...", nos ez nagyon úgy hangzik, hogy mégiscsak politikai demonstratív szándékkal szálltátok meg a Nemzetit, amelyet Alföldi a szájatok ízéhez igazított és ha még lett volna időtök hozzá, kultikus ratyifészekké alakítottatok volna át.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában