Karel Čapek prágai villájából emlékhely lesz

2013. szeptember 24. 22:36
Emlékhellyé és kulturális központtá alakítják át Karel Čapek, a világhírű cseh író egykori prágai villáját, amelyet a cseh főváros 10. kerületének önkormányzata a napokban vett meg az örökösöktől.

Az örökösök tavasszal jelezték, hogy el szeretnék adni a villát, s az általuk kért ár 55 millió korona (mintegy 600 millió forint) volt. A két világháború közti Csehszlovákiában fontos politikai-társadalmi szerepet is játszó író villájára azonban nem akadt hazai vevő, de volt néhány külföldi érdeklődő, ami bírálatokat váltott ki a sajtóban, s többen nehezményezték, hogy a történelmi villa idegen kézbe kerülhetne. Ennek következtében lépett a helyi önkormányzat és a kulturális tárca segítségével 43,9 millió koronáért megegyeztek az örökösökkel a villa átvételéről. Ebből az ingatlan ára 28 millió, a történelmi értékű berendezésé pedig 15,9 millió korona. A megállapodást hétfőn hagyta jóvá az érintett 10. kerület önkormányzata.

A villa megvételével Karel Čapek (1890-1938) és testvére, Josef Čapek (1887-1945) neves festő számos értékes személyes tárgya – köztük a könyvtár és a levéltár – került a városrész tulajdonába. Szakértők szerint az iratok között van Karel Čapek több eddig publikálatlan útirajza, valamint Josef Čapek koncertrációs táborban készített rajzai. Az örökösök több szobát abban az állapotban hagytak, ahogy az Karel Čapek halálának pillanatában volt.

A házba belépve az embert azonnal megérinti Karel Čapek szelleme” – mondta Zdenek Freisleben, a cseh nemzeti irodalmi múzeum igazgatója. Čapek íróasztalán például ott fekszik az aznapi újság a meg nem fejtett keresztrejtvénnyel együtt.

Karel Čapek közeli barátja és befolyásos tanácsadója volt Tomáš Garrique Masaryk első csehszlovák köztársasági elnöknek. A villa hírnevét az alapozta meg, hogy a két világháború közti időszakban péntekenként ott találkozott Masaryk és legszűkebb baráti köre, politikusok és művészek, hogy megvitassák az ország dolgait. A villa ezen része emlékhelynek lesz berendezve.

A város szeretné felújítani a villát körülvevő aránylag nagy kertet is, ahol fürdőmedence is van, s amely a tervek szerint a jövőben különböző kulturális rendezvények, találkozók színhelye lehetne. A két önálló lakásból álló villát 1923-1924-ben építtette a Čapek testvérpár Ladislav Machon építész tervei alapján úgynevezett nemzeti stílusban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés