Álmok Ázsiából: kétéves a Zelnik Aranymúzeum

2013. szeptember 26. 10:19
Négy készülő kiállításából mutat be ízelítőt fennállása második évfordulója alkalmából péntektől vasárnapig a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum, amely három napon át számos rendhagyó programmal várja a látogatókat.

Az „Álmok Ázsiából” című programsorozat keretében a közönség megismerkedhet a Zelnik-gyűjtemény négy jelentős, eddig be nem mutatott tárgycsoportjával. Az állandó kiállítás egyik termében ezúttal külön válogatások nyújtanak betekintést a burmai arany- és ezüstkollekcióba és a Herendi-porcelángyűjteménybe. Emellett a földszinti teaházban a 25 éve elhunyt vietnámi festő, Bui Xuan Phai képeiből, valamint Attapol kortársművész organikus ékszereiből lesznek láthatók válogatások – közölte a múzeum csütörtökön az MTI-vel.

A programsorozat nyitányaként péntek délután Belényesy Károly ismerteti meg az érdeklődőkkel a Magyar Délkelet-Ázsiai Kutatóintézet által a kambodzsai Koh Ker romvárosban folytatott feltárások eddigi eredményeit, majd Renner Zsuzsanna, az intézet igazgatója mutatja be az ideiglenes kiállításrészeket. Tokaji Ferenc elfeledett kínai találmányokról tart előadást, majd az első King Kong-film készítőinek Chang: Dráma a vadonban című 1936-os némafilmjét vetítik le narrációval és élőzenei kísérettel, Magyarországon először.

Másnap Novák Tibor orientalista tárja fel a közönség előtt a Zelnik-gyűjtemény feliratos tárgyainak titkait. Karafiáth Orsolya költő rendhagyó tárlatvezetést tart, de a látogatók interaktív eskrima harcművészeti órán is részt vehetnek, és egy vajang árnyszínházi előadást tekinthetnek meg.

Vasárnap többek között vietnami hangszerbemutató, interaktív kulináris kalandozás és Takács József gemmológus, ötvösszakértő előadása várja a látogatókat. Zelnik István mindhárom napon gyűjtői tárlatvezetésen mutatja be kollekcióját.

A rendezvénysorozat részletes programját a múzeum honlapján találhatják meg az érdeklődők.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés