Semjén: A Szentszék nagyra értékeli a magyar-vatikáni szerződés módosítását

2013. szeptember 27. 10:29
Semjén Zsolt, az egyházi diplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a Szentszék igen nagyra értékelte a magyar-vatikáni szerződés részleges módosításáról a közelmúltban született kormánydöntést.

Erről Semjén Zsolt hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt. Kiemelte: a változásokról múlt heti vatikáni látogatásuk során tájékoztatták a Szentszéket. A módosítások értelmében biztosítják az egyenlő finanszírozást a megváltozott körülmények között, valamint a katolikus felsőoktatás megfelelő finanszírozását. Kitér továbbá a módosítás a hitoktatás megfelelő pénzügyi fedezetére, a csoportlétszámoktól a hitoktatók díjazásáig. Felidézte: azért kellett áttekinteni a vatikáni megállapodást, mert új alkotmány és egyházi törvény született, teljesen átalakult a közoktatás rendszere, és mások az adótörvények. A szöveget a kormány és a Szentszék egyaránt jóváhagyta, hamarosan megtörténik az aláírása, a parlament általi ratifikálása és az okmánycsere – jelezte Semjén Zsolt.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese rámutatott: a megbeszélések egyik és legfontosabb súlypontja volt, hogy Szent Márton születésének 1700. évfordulójára, 2016-ban magyarországi lelkipásztori látogatásra hívja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a pápát, amihez csatlakozik a magyar állam is. Ezt tolmácsolta Áder János köztársasági elnök. Ferenc pápa nagyon pozitívan viszonyult a meghíváshoz, és rögtön igent mondott – jelezte Semjén Zsolt, aki hozzátette: következő lépésként diplomáciai csatornákon is eljuttatják a formális meghívást.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 2/3-os többséggel megválasztott kormánytöbbség. Szar dolog a demokrácia, mi?

Az utasok szájbavizelése azt hiszem, leginkább talán "garázdaság"-nak minősíthető cselekmény. Egy ilyesfajta történytelenséghez nyilván nincs joga Semjénnek, ha ilyet tudsz róla, biztasd bátran a sértetteket, hogy forduljanak a demokratikus magyar bírósághoz.

Ha a szerződés módosítása kapcsán hasonló törvénytelenségre gyanakszol, ajánlott teendőd ugyanez.

Itt puffogni, az csak annyit bizonyít, hogy elégedetlen vagy a magyar demokráciával, mivel leszavaztak. Ezt azonban sajnos el kell viselni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés