Kertész Imre munkásságáról tartanak konferenciát Párizsban

2013. október 2. 11:54
Nagyszabású nemzetközi konferenciát rendeznek Kertész Imre Nobel-díjas író munkásságából pénteken és szombaton Párizsban.

A nagy presztízsű College de France és az École Normale Supérieure által szervezett konferencián mintegy harminc, Franciaország és Magyarország mellett a világ minden tájáról érkező irodalomtörténész, irodalomkritikus, filozófus, író, újságíró, nyelvész és pszichoanalitikus előadását hallgathatják meg az érdeklődök. A két nemzetközi hírű intézmény alapfeladatának tekinti a kortárs tudományos kutatások megismertetését a nagyközönséggel, ezért a kétnapos konferencia nyilvános és ingyenes mindenki számára ‒ mondta az MTI-nek Lucie Campos, a College de France tanára, a kollokvium egyik szervezője.

Az elmúlt három évtized európai irodalmi gondolkodását kutató irodalomtörténész szerint Kertész Imre életműve teljesen eredeti módon újította meg az európai történelemhez való viszonyt, az arról való gondolkodást, miután a művekben található referenciákon keresztül egyszerre rendelkezik magyar és európai perspektívával. A holokausztról és a totalitarizmusról írt fikciós művekkel a magyar író a lehető legnagyobb tökéletességre törekedett az irodalom és a filozófia között: miközben a 20. század történelmi hagyatékát gondolta végig, olyan nagy európai filozófusokat értelmezett újra, mint Camus vagy Kierkegaard. Mindezzel nemcsak a kortárs irodalomra és irodalomkritikára volt nagy hatással, hanem a filozófiára is, és életműve túlmutat a holokauszt kérdéskörén ‒ hangsúlyozta Lucie Campos, kiemelve a felszólalók közül Marc Crépon és Frédéric Worms filozófusok nevét.

A konferencia másik szervezője, Clara Royer, a két világháború közötti magyar irodalom szakértője, a Paris-Sorbonne egyetem tanára az MTI-nek elmondta, hogy olyan magyar szerzők, Földényi László, Schein Gábor és Márton László is előadást fognak tartani, akiknek írásaira nagy hatással volt Kertész munkássága.

Az irodalomtörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy Kertész művei minden gondolkodó ember számára szolgálnak érdekességgel, amelyet jól mutat a konferencia programjának interdiszciplináris jellege, hiszen az írókon és a filozófusokon kívül újságírók, a közép-európai irodalom szakértői és pszichoanalitikusok is kifejtik majd a véleményüket. Álláspontja szerint Kertész gondolatai nagyon aktuálisak a kortárs Európában, mert megértettette velünk, hogy nem lehet többé a múlt nyelvén beszélni és gondolkodásra késztet a holokauszt utáni világról. Mivel a holokauszt nemcsak a zsidókat érinti, amikor Kertésszel foglalkozunk, akkor nem az európai zsidó kultúráról, hanem a teljes kortárs európai kultúráról gondolkodunk ‒ tette hozzá.

Péntek délelőtt a Kertész-életmű politikai és irodalmi kontextusa lesz a téma, délután pedig az irodalmi alkotás és a filozófia közti kapcsolatot vizsgálják a hozzászólók, többek között Szirák Péter irodalomkritikus, aki a Kertésznél központi kérdésnek számító sors fogalmáról fog előadást tartani. Szombat délelőtt az etikához és a formához kapcsolódó kérdéseket vizsgálják az előadók, délután pedig Kertésznek a Németországhoz fűződő viszonyáról és az irodalmi hatásairól lesz szó.

Kertész Imre betegsége miatt nem tud jelen lenni a konferencián, de júliusban több mint egyórás interjút adott Clara Royernak Budapesten. Az elsősorban irodalmi kérdésekről szóló beszélgetés a konferencia nyitónapján jelenik meg.

A 2002-ben irodalmi Nobel-díjat kapott szerző valamennyi regénye megjelent franciául az Actes Sud kiadó gondozásában. Franciaországban azonban először szentelnek ilyen átfogó kollokviumot Kertész Imre munkásságának. A rendezvény megvalósításához a franciaországi Soá Emlékalapítvány és a Párizsi Magyar Intézet is hozzájárul.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kertész elhatárolódott saját magyarságától.
Respektálni kell az álláspontját.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés