Összerántotta a művészvilágot a jogdíj-javaslat

2013. október 4. 18:55
Nyílt levélben tiltakoznak a művészek az ellen a fideszes javaslat ellen, ami elvonná a jogdíjak negyedét, és azt a Nemzeti Kulturális Alapnak adná. A petícióhoz már több mint ezren csatlakoztak, köztük több Fidesz-közeli zenész is.

Már több mint ezer művész kéri arra egy pénteken közzétett petícióban az Országgyűlést, hogy ne szavazza meg október 7-én a magánmásolási jogdíjak 25 százalékának átirányítását a közös jogkezelőktől a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA). A nyílt levél szerint a törvénymódosítást mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, néhány nappal a zárószavazás előtt nyújtotta be a fideszes Cser-Palkovics András.

A petíció megfogalmazói hangsúlyozzák: a művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmeket jelenleg a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint. Ezeknek a jövedelmeknek negyedét azonban a módosító javaslat az NKA-ba terelné át, amelynek szakkollégiumai saját hatáskörükben osztanák el az összeget. „A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk” – fogalmaz a petíció.

A Művész petíció nevű blogon olvasható nyílt levelet mások mellett Alapi István, Balázs Fecó, Demjén Ferenc, Gryllus Dániel, Kiss Tibor, Koncz Zsuzsa, Lovasi András, Müller Péter Sziámi, Palya Bea, Szalóki Ági, Sztevanovity Zorán, Tövisházi Ambrus és Zsédenyi Adrienn zenészek, Balla Zsófia és Nádasdy Ádám költő, Bálint András, Dunai Tamás, Jordán Tamás, Kulka János színművész, Janisch Attila és Szomjas György filmrendező, Wahorn András festő, Radnóti Sándor esztéta, Bándi János operaénekes, Gyöngyösi Levente, Jeney Zoltán és Sebő Ferenc zeneszerző, Kovács János karmester és Jandó Jenő zongoraművész írták alá.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Artisjus megszüntetésével kellene kezdeni a reformokat.

Én meg a magánnyugdíjpénztárban lévő pénzemet adtam oda nekik, aztán azért még csak nem is kapok majd semmit, amikor nyugdíjba mennék...

Hát ez ahhoz hasonló, hogy a hálapénz elfogadása bűncselekmény, de az orvos adóbevallásán a hálapénz adóalap.
Ez van amikor az állam tutira megy...

Artisjushoz hasonoló szervezet még a bolgár rajzfilmben sincs csak nálunk.

Egyik ismerősömnek több kocsmája volt,bennük tv,rádió, de azt mondta, hogy azt az összeget amit az Artisjus megállapított a kocsmákra jogdíjat - átlagban kb. 80.000 ft/negyedév - nem hajlandó kifizetni mert ez szerinte intézményesített rablás.

Az ismerősömet mivel nem fizette a kocsmái után a jogdíjat feljelentették szerzői jogok megsértésért.Eljárás is indult ellene és rabosították is a rendőrségen.

Ja,lehet, hogy nem annyira érthetően írtam le de kocsmánként kellett volna neki 80.000Ft-ot fizetnie negyedévente.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés