Román építészek munkáiból nyílik fotókiállítás Budapesten

2013. október 8. 10:14
December másodikáig látható a román építészek 1869 és 1989 közötti alkotásait bemutató fotókiállítás a Budapesti Román Kulturális Intézetben.

Mintegy ötven pannón láthatóak a kulturális örökséget teremtő román építészek munkáit bemutató fotókiállítás a Budapesti Román Kulturális Intézetben. A kiállítás december másodikáig lesz megtekinthető.

A bemutatott munkák között van az Alexandru Orascu által tervezett bukaresti egyetem 1869-ből, az Alexandru Savulescu tervei alapján 1900-ban épült Nemzeti Történeti Múzeum, a constantai kaszinó, Daniel Renard munkája 1910-ből, Petre Antonescu máramarosi bankpalotája 1923-ból, az Grigore Ionescu által tervezett Torjai szanatórium Csíkszéken 1935-ből. Látható a temesvári katedrális is, amelyet 1946-ban tervezett Ion Traianescu. A megnyitó után építészeti kerekasztal-beszélgetés lesz az Építészet hónapja című magyar rendezvénysorozathoz kapcsolódva.

A téma az identitás az építészetben, Romániából elismert építészek érkeznek a programra: Cristina Olga Gociman egyetemi tanár, a bukaresti Nemzeti Építészeti Biennále biztosa és Viorica Curea, a Román Építész Kamara elnöke. Mindketten egyben a kiállítás kurátorai. A beszélgetés moderátora Augustin Ioan, a bukaresti Ion Mincu Építészeti Egyetem tanára, a Történelmi Műemlékek Országos Bizottságának elnöke lesz.

Magyarországról a kerekasztal-beszélgetésen a Magyar Építész Kamarát Vukoszávlyev Zorán építész, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének docense képviseli, az Építészmérnöki Kart Krähling János, az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék vezetője, illetve Sugár Péter Ybl-díjas építész, egyetemi docens, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés