Miért rinyálnak most a dalszerzők?

2013. október 8. 8:18

Szabó Eszter
Szabó Eszter blogja
A helyzet olyan, mintha a bankbetétedből, vagy a fizetésedből különítenének el egy összeget valami fontos, igazságos dologra azok, akik kezelik.

„A jogdíj az a pénz, amit a dalszerzők és a dalszövegírók kapnak és leginkább a tévék, rádiók és szórakozóhelyek fizetik a náluk lejátszott minden egyes dal után. Az Artisjus csapata intézi ezt az egészet: beszedi a tévéktől és rádióktól (meg sok más helyről) a jogdíjat és szétosztja épp annak, akinek jár, épp annyit, amennyi összejött.  Ez a dolga. A működésére fenntart ugyan annyit,amennyi kell neki, -  ennek összege mondjuk eléggé megfoghatatlan -  de legfontosabb feladata azért tiszta: előbb belapátolja ami a tied, aztán kicsengeti azt, ami a tied. Kész. Olyasmi, mint egy bank csak nem olyan. Végig a te pénzed vándorol benne, csak valaki más szedi be és osztja ki és a munkájáért önmagát is díjazza.

Kicsit egyszerűbben olyan az egész mostani helyzet, mintha egy barátnak azt mondanád, Józsikám, örököltem egy csomót, mert sajnos négy nagybátyám egyszerre ment el közülünk. Ha megkérhetnélek drága barátom, szedd már be ezt a pénzt az idén és a jövő májusban oszd ki nekem, rágjam meg az szívedet, ha megtennéd, lennél olyan kedves, drága testvérem.

Ekkor Józsi mondaná, hogy oké, de a melóért elteszek amennyit elteszek Lacikám (wtf??),majd egy idő után előjönne azzal a parádés ötlettel,hogy van neki egy jó haverja a Markolós Lacika, na annak van ehhez igazán agya, úgyhogy ő most át is adja neki a pénzem felét, ő meg majd kiosztja annak, aki erre jobban rászorul. Mert ő sokkal igazságosabban tudja kiosztani a pénzeket, mint a Jóska. Neki van érzéke ehhez. Megpályáztatja, aztán eldönti igazságosan a Hentes Ferkóval, hogy ki az aki erre igazán rászorul.

És a továbbiakban pediglen kikér magának minden ezzel kapcsolatosat.

Igazságosan.

Érted...?

I-GAZ-SÁ-GO-SAN..

Na hát ezért rinyálnak most a dalszerzők. Mert Markolós Laci most valaki más pénzével nagyvonalúskodik meg igazságoskodik, nem a sajátjával. A szerzők csak pályázhatnak a sajátjuk egy részére ezek után. A helyzet olyan, mintha a bankbetétedből, vagy a fizetésedből különítenének el egy összeget valami fontos, igazságos dologra azok, akik kezelik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szeretem, mikor a liberálisok okoskodnak, és érveik igazolásához próbálnak analógiát találni. Ebből mindig vmi sántító ostobaság születik.
A bankbetét megtakarítás.
A szerzői jog meg vagyon értékű jog, a hozzá kapcsolódó díjat (adó?) jogszabályok veszik el emberek széles csoportjától, és rendelik emberek szűkebb csoportjához, és ennek megfelelően a jogszabályok ezt rendelhetik máshová, más felosztásban is. A sok ezer éves tulajdonjog egészen más gyökerű, a civilizációk kötőanyaga.
Én spec. személy szerint elvből elvetem a szerzői jogdíjat. Az általános jogérzékem szerint sokkal mélyebben sérti emberek milliárdjainak a tulajdonhoz fűződő jogát az, hogy minden adathordozó után a kiválasztott, szűk, de erős lobbierővel bíró elitnek kell csengetni. Ha én egy pendrive-ra családi fotókat teszek, vagy ne adj'isten a saját demofelvételemet, akkor is fizessek Eszterkéknek???

Ballib. szótár:
Igazságos - amit a belterjes csapatunk oszt fel
Tulajdon - amit az általunk alkotott jogszabályok más ember tulajdonából hozzánk rendelnek

Ha megnézed, hogy a szerzői jogok túlnyomó hányada milyen szűk csoport kezében összpontosul, és hozzáteszed ennek a szűk csoportnak a befolyását, kapcsolatrendszerét, akkor rájössz, hogy szélmalomharcot vívsz.
A szabadalmak ált. 15 év múlva lejárnak. A szerzői jogok meg örökölhetőek. :-)

Azért álljon meg már a fákjás menet. A szerzői jogdíjhoz nem nyúl senki. Ez azután is megy mint eddig. Az változott, hogy az üres hordozok után beszedett díjnak a 25%-át vonja el az állam. Ezek az összes olyan hordozó amit eladnak, pl a Handy csipkártyák, , lejátszok átjátszok melyek alkalmasak felvételek rögzitésére, és az internetről való letöltésre.

A letöltések magyarországon ami pl az internetről megy nem Magyar szerzemények ezért a beszedett összeg 90%-a kimegy az országból külföldi szerzökhőz. Most ennek az összegnek a 25% át szedik be és magyarországi Magyar zenészeket támogatnak. Na ez a nagy bajuk, hogy a hazai zenei élet szereplői nem kevesebbet, hanem többet kapnak.

Az marad, hogy a szerzői jogdíjat a szerző és előadó kapja ezután is ahogy eddig null levonással. Olyan jó félimformáltan keverni a szart. Valaki kiböfög egy félinfot és futótüzként terjed, s még lebögetik magukat a hivatásos aláírok.

A szórakoztatásért jár fizetség. Írd meg, add elő, vagy aki előadja, majd ad neked vmennyit a szövegírásért. Ennyi.
Mennyit szoktál fizetni, mikor végigsétálsz a Lánchídon, megnézel egy katedrálist, elolvasol egy Petőfi verset?
Vagy azok nem műalkotások?

A karbantartás amortizációs költség. Az nem jogdíj. A katedrálisok ált. ingyen megtekinthetőek, de ott is lehet karbantartás, vagy egyszerűen turistalehúzás, de az sem jogdíj.
Petőfi összesnél pedig szerkesztői, nyomtatási, anyag- és marketingköltséget fizetsz, nem jogdíjat. Ha mégis van ott is szerzői jogdíj, akkor módosítok: mikor márc. 15-én hallgatod a "talpra magyar"-t, akkor mennyit kell fizetni?

Most pont a kisebbséget nevezted meg. Aztán más már nem is igen maradt.

Mivel népdal, néphagyomány, népzene stílusban utazom és már csak a támogatás miatt is meg szoktam venni az előadók CD-it, akiket szeretek és hallgatok, mélyen felháborítónak találnám, hogy a saját készítésű fényképeim, valamint a népdalénekes ikreimről készült felvételeimről bárki lehúzza a sápot.

Azért nem háborgok, mert mindenki bekaphatja. Ragyolcon vásárolom az adathordozókat és kész. Támogassa a rappereket stb. az, akinek két anyja van!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés