Kupaktanács

Összeülnek a devizahitelek miatt

2013. november 13. 12:28
Navracsics Tibor kerekasztal-konzultációt kezdeményez a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében. Az egyeztetésre az OBH elnöke, a Kúria elnöke, az alapjogi biztos, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és a legfőbb ügyész is meghívást kapott.

A Népszabadság úgy értesült: az egyeztetés fő célja, hogy Navracsics megsürgesse a Kúrát,hozzon jogegységi határozatot a devizahitelek jogi kérdéseivel kapcsolatban. A kormány szerint a jogegységi határozat fontos lenne ahhoz, hogy a bíróságok az azonos élethelyzeteket azonos módon ítéljék meg.

A Kúria múlt héten kiadott közleménye viszont arra enged következtetni, hogy a döntés inkább eljárási kérdésekkel foglalkozik, így nem feltétlenül alkalmas a devizahitelekkel kapcsolatos anyagi jogi problémák tisztázására. 

A Kúria Polgári Kollégiuma előbb fel szeretné mérni, hogy nagyjából mennyi devizahiteles per van folyamatban és hogy a jogerős ítéletek alapján megállapítható-e eltérő joggyakorlat kialakulása. Ezután döntenek csak az esetleges anyagi jogi kérdésekre vonatkozó jogegységi eljárás megállapításáról. 

A jövő heti egyeztetésen várhatóan terítékre kerül a Bankszövetség rendezési javaslata is. Az NGM államtitkára szerint a végső döntéssel mindenképpen meg szeretnék várni az Európai Bíróság állásfoglalását is. A luxembourgi testülethez a Kúria fordult egy devizahiteles ügyben, döntés tavaszra várható – írja a Nol.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolod, hogy az a cél, hogy megoldódjon a deviza-hitelesek ügye? Ha az lenne, már rég megoldották volna!

Így viszont lehet továbbra is ijesztgetni a bankokkal és ígérgetni. Tudod, hány szavazaot jelent ez jövőre?!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában