Devizahitelek: a kormány a Kúriára vár

2013. november 19. 12:23
A Kúriára vár a kormány a devizahitelek egységes jogi rendezése ügyében – közölte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter miután kerekasztal-megbeszélést tartottak a témáról az érintett intézmények vezetőinek részvételével.

A Kúria, a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara és a Legfőbb Ügyészség vezetőinek, illetve képviselőinek részvételével zajlott megbeszélés a Közigazgatási és Igazságügy Minisztériumban, melynek során a devizahitelek jogi kérdéseinek rendezésére kerestek megoldást.

Navracsics Tibor a megbeszélés után azt mondta: a fogyasztói szerződésekkel kapcsolatos illetékességi szabályok módosítására vonatkozó törvényjavaslat már a parlamentben van, december elejére pedig döntés várható az ügyvédi és a közjegyzői kamarák végrehajtási kérdésekkel kapcsolatos javaslatairól. Jelenleg nincs arról szó, hogy az állam tömegesen módosítaná a hitelszerződéseket. A miniszter szerint alapvető kérdés a devizahiteles szerződések érvényessége, az egyoldalú kamatváltoztatás, illetve az árfolyamrés egységes megítélése.

Ezek a problémák a Bankszövetség szerint is csak jogszabállyal rendezhetők, ezért a Darák Péter Kúria-elnökkel való konzultáció után a KIM és az NGM megkezdi a kodifikáció előkészítését – írja a Hvg.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát nem tudom...Az utolsó bekezdés szerint itt még csak egy jogszabály előkészítése indult el talán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés